ΚΡΗΤΗ
Φοβούνται μια νέα Μάνδρα στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου!
Ένα “νέο Μάτι” ή μία “νέα Μάνδρα” φοβούνται άνθρωποι που ζουν και δραστηριοποιούνται στην... απόληξη της οδού Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο
Του Αντώνη Παντινάκη
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαμε εφέτος έχουν αρχίσει να “καταπίνουν” τον ήδη – φθαρμένο όλα αυτά τα χρόνια – δρόμο που οδηγεί στις περιουσίες τους.
Τα αυτοκίνητα, όπως μας καταγγέλλουν οι ίδιοι, με δυσκολία περνούν από την περιοχή, ενώ οι οδηγοί αν δεν γνωρίζουν τις αναποδιές και τις παγίδες σε διάφορα σημεία του οδοστρώματος μπορούν να χάσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή την... γη κάτω από τα πόδια τους και να βρεθούν... στα χωράφια που υπάρχουν λίγο πριν τις καλαμιές και τον ποταμό...
Προσβασιμότητα, Πολιτική Προστασία και κίνδυνοι
“Είμαι στην περιοχή από το 47’. Ο δρόμος ήταν πάντα μικρός. Τα ζώα περνούσαν από εδώ. Ύστερα, σιγά σιγά αυξήθηκε η κίνηση και το οδόστρωμα άρχισε να καταστρέφεται. Κανείς δεν βρέθηκε να τον φτιάξει!”, μας λέει ο κ. Σταμάτης Καραμίκης, ο οποίος διατηρεί μάντρα με ζώα.
“Ο δρόμος είναι κατεστραμμένος”, συμπληρώνει, “Φοβόμαστε μην μας πνίξουν τα νερά σε μία μεγάλη νεροποντή”.
Κίνδυνος ωστόσο δεν υπάρχει μόνο τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι: “Επειδή δεν μπορεί να περάσει μεγάλο αμάξι από εδώ, αν ο μη γένοιτο πιάσει καμιά φωτιά, κινδυνεύουμε να καούμε! Τι θα κάνουμε; Τι θα γίνει; Θα τρέχουμε με τα λάστιχα να σβήσουμε τη φωτιά; Γίνονται τέτοια πράγματα; Θα ενδιαφερθεί κανείς για εμάς;”, αναρωτήθηκε ο κ. Καραμίκης.
Ο κ. Αδαμάντιος Νταλαμπέκης, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, έναν επιπλέον λόγο για να διαδηλώνει την ανησυχία του: “Προσωπικά, αντιμετωπίζω πρόβλημα υγείας. Ασθενοφόρο πιστεύω ότι δεν μπορεί να περάσει από εδώ! Και ούτε πυροσβεστικό! Είμαστε τελείως απροστάτευτοι! Ας έρθουν οι αρμόδιοι, να περάσουν, να δουν! Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει ελέγχους. Ας έρθει να κάνει κι εδώ”.
Ο κ. Νταλαμπέκης πρόσθεσε ότι “εφέτος με την κακοκαιρία είχαμε πολλές κατολισθήσεις! Οι δρόμοι έχουν... κάτσει! Φοβηθήκαμε μην πνιγούμε από την λάσπη και το νερό, που κατεβάζει το βουνό! Εδώ στον δρόμο έχουμε δυο – τρεις ιρλανδικές διαβάσεις. Με σχοινιά περνάμε! Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή υποδομή. Και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει και όρεξη εκ μέρους των αρμοδίων για να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν”.
Τα όμβρια ύδατα, η Ούλοφ Πάλμε και “τα έργα που ακόμα περιμένουμε...”
Οι... λαβωματιές στο οδόστρωμα άρχισαν να αυξάνονται την τελευταία τριετία: “Από τα τέλη του 2016 παρουσιάστηκαν εδώ έντονες διαφορές σε σχέση με τον δρόμο και την ευρύτερη περιοχή. Εννοείται πως ανησυχήσαμε πολύ εφέτος, με τις ισχυρές νεροποντές που υπήρχαν. Κάθε τρεις και λίγο τηλεφωνούσα στον ξάδερφό μου για να δω τι γίνεται, αν έχει πάθει και τίποτα. Πράγματι, ορισμένα σημεία ήταν εντελώς αδιάβατα όταν έβρεχε”, παρατήρησε ο κ. Κώστας Νταλαμπέκης.
Όλα αυτά, ο ίδιος τα αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στα νερά που κατεβαίνουν... από παραπλήσιο και πολυσύχναστο δρόμο: “Όταν έφτιαξαν την Ούλοφ Πάλμε δεν σκέφτηκαν ότι η ανακατασκευή μίας τέτοιας οδού, που θα έπρεπε να είναι καμάρι, προϋπέθετε μία σωστή παροχή των όμβριων υδάτων. Τα όμβρια ύδατα τα έχουν στρέψει τα περισσότερα προς την περιοχή αυτή και το πρόβλημα έχει οξυνθεί. Τα όμβρια ύδατα κατεβαίνουν από το βουνό. Έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις, έχει ρυμοτομηθεί η περιοχή κι αυτά τα νερά θα έπρεπε να έβρισκαν σημείο όπου να εκτονώνονται. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των νερών αυτών εκτονώνεται στην περιοχή αυτή. Οπότε, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει όταν βρέχει έστω και λίγο”.
Όλοι οι κάτοικοι, όπως σημειώνει ο κ. Κώστας Νταλαμπέκης, “είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν μέρος της περιουσίας τους έτσι ώστε ο δρόμος να γίνει σωστός”, γνωστοποιώντας ότι “από το 2016, έχουμε αποταθεί στον Δήμο. Με πάνω από 25 υπογραφές των κατοίκων ζητούσαμε να έρθουν να δουν και να συντηρήσουν τον υπάρχοντα δρόμο. Ζητήσαμε και ζητάμε να έρθουν και να δουν τα σημεία που είναι άκρως επικίνδυνα, για να μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται. ”.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει στη συνέχεια, “η 4η δημοτική κοινότητα ήρθε και έκανε αυτοψία και παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή. Μεταβίβασε τα έγγραφα στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, όμως δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Έχω παρέμβει κι εγώ προσωπικά όμως, φωνή βοώντως εν τη ερήμω. Μετά από πολλές πιέσεις προσπάθησα, όχι μόνο να έχω προφορική απάντηση από τις Υπηρεσίες αλλά και έγγραφη. Τον Οκτώβριο του 2017 ζήτησα μία επίσημη απάντηση, την οποία έλαβα και στην οποία παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι άμεσα θα αντιμετωπιστεί. Φθάσαμε στο 2019 και ακόμα περιμένουμε. Η σύμφωνη γνώμη του 4ου δημοτικού διαμερίσματος υπήρχε, οπότε έπρεπε να ξεκινήσουν τα έργα”.