Φάκελος "Λειψυδρία": «Λελογισμένη χρήση»... σήμερα, «μονάδες αφαλάτωσης»... αύριο!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Η εικόνα που παρουσιάζει το νησί αναφορικά με το πρόβλημα λειψυδρίας

του Αντώνη Παντινάκη

Τέταρτο και τελευταίο μέρος για τα προβλήματα λειψυδρίας στην Κρήτη.  

«Περιήγηση» και... εικόνα από τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου...

Δήμος Πλατανιά: Πρόληψη μέσα από... σωστή ενημέρωση!

Τη σημασία της εξοικονόμησης του νερού αναδεικνύει ο αγροτικός και τουριστικός Δήμος Πλατανιά. Η προληπτική πολιτική που εφαρμόζει εξαρτάται εν πολλοίς κι απ' την έγκυρη κι έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών! Στα σπίτια πολλών καταναλωτών έχουν καταφθάσει ενημερωτικά φυλλάδια με τρόπους «συνετούς και λελογισμένης χρήσης» του βασικού αυτού αγαθού. Κι έπεται συνέχεια...

Η ΤΟΕΒ και τοπικοί φορείς έχουν επικοινωνήσει με μεγάλους καταναλωτές, την ώρα που επίκειται και ευρεία συνάντηση με κατοίκους κι επιχειρηματίες.

Το φράγμα Βαλσαμιώτη έχει... εξασθενήσει. «Έχει μόλις το 1/3 της δυναμικότητάς του», επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του «έχουμε κάνει κάποιες επαφές για να αυτονομηθούν δίκτυα, στην οικιακή κατανάλωση, στο παραλιακό μέτωπο».

Το μεγάλο έργο, «που θα δώσει οριστική λύση στο δυτικό τμήμα», είναι η υδρομάστευση των Καθιανών, αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον Δήμο Πλατανιά βρίσκονται σε επαγρύπνηση και για «τα θέματα βλάβης και την άμεση αντιμετώπιση διαρροών», ούτως ώστε «να μην έχουμε θέματα». Η προσοχή στρέφεται ιδιαίτερα στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως το Κολυμπάρι,όπου υπάρχει μεγάλη άντληση.

Ρέθυμνο: Ενεργοποίηση γεωτρήσεων και... του κόσμου!

«Προσέχουμε για να έχουμε» είναι το σύνθημα της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου. «Η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με Ηράκλειο και Λασίθι. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, γιατί αν δεν είμαστε θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Επιχείρησης κ. Βασίλης Θεοδωράκης και συνεχίζει: «Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο. Θα ενημερώσουμε αγρότες, προέδρους δημοτικών διαμερισμάτων».

Η ΔΕΥΑΡ από το τέλος της περσινής περιόδου έχει ξεκινήσει να κάνει παρεμβάσεις στα δίκτυα. «Τα συντηρούμε, τα ενώνουμε και τα αλλάζουμε αν χρειαστεί», λέει ο κ. Θεοδωράκης, ενώ όσες γεωτρήσεις ήταν σε... εκκρεμότητα, «έχουν ενεργοποιηθεί».

Δήμος Αγίου Νικολάου: «Λελογισμένη χρήση»... σήμερα, «μονάδες αφαλάτωσης»... αύριο!

«Πόρος εν ανεπαρκεία» είναι το νερό και στον Άγιο Νικόλαο, γι' αυτό «προσέχουμε για να έχουμε», όπως επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, ο οποίος διαβεβαιώνει πάντως πως «δεν θα φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου επενδύει στη «λελογισμένη χρήση των κατοίκων και των επιχειρηματιών», εφαρμόζοντας μία δοκιμασμένη... συνταγή: «Πριν την ύπαρξη του Αποσελέμη καλυπτόμασταν από τις γεωτρήσεις και υπήρχε επάρκεια. Το φράγμα, απλά, μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεκουράσουμε τις γεωτρήσεις μας, τις οποίες αναγκαστικά θα ενεργοποιήσουμε εκ νέου φέτος»», τονίζει ο κ. Ζερβός.

Την όλη «ελεγχόμενη κατάσταση» που περιγράφει ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου μπορούν να ενισχύσουν άμεσα και οι αρδευτικές γεωτρήσεις, «αν υπάρξει κάποιο σοβαρό ζήτημα», με τη δημοτική αρχή να σχεδιάζει και το μέλλον, ετοιμάζοντας μονάδες αφαλάτωσης!

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Μακροπρόθεσμα σχέδια για «καθαρό νερό» όλο τον χρόνο!

Μειωμένες κατά 48% ήταν οι βροχοπτώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, όμως δουλεύουμε για να το αντιμετωπίσουμε», δηλώνει ο δήμαρχος κ. Γιάννης Στεφανάκης. Άμεση πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι «να εξασφαλίσουμε νερό για την ύδρευση».

Βλέποντας ορισμένες πηγές να έχουν... στερέψει, ο Δήμος Οροπεδίου στοχεύει στον «εμπλουτισμό» τους, ειδικά στον Άγιο Γεώργιο, χωριό το οποίο παραδοσιακά ... «διψά» περισσότερο από κάθε άλλο. Οι ζημιές φέρνουν διαρροές κι... αυξάνουν τις ανάγκες και στο Μέσα Λασίθι, με την ανακατασκευή του τοπικού δικτύου να είναι στις άμεσες προτεραιότητες του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη και των συνεργατών του.

Στον... ορίζοντα υπάρχει και η δημιουργία ενός διυλιστηρίου με δεξαμενές και αντλιοστάσια, που σε συνδυασμό με την καινούργια λιμνοδεξαμενής «θα εξασφαλίζει καθαρό νερό 365 μέρες στο χρόνο σε όλο το Οροπέδιο». Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, το συγκεκριμένο έργο υπολογίζεται να δημοπρατηθεί φέτος, αφότου δηλαδή ολοκληρωθεί ο έλεγχος των μηχανικών κι είναι απόλυτα έτοιμη η μελέτη του.

Δήμος Σητείας: Εξασφαλισμένη ύδρευση, περιορισμένη άρδευση και «πολλά παιχνίδια»!

Την άποψη ότι «σε έκτακτες περιπτώσεις», όπως η τωρινή, «πρέπει να ξεφεύγουμε από τη λογική της ανταποδοτικότητας», διατυπώνει ο δήμαρχος Σητείας, κ. Θοδωρής Πατεράκης. Και για να γίνει πιο σαφής, υποστηρίζει  πως «οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης» θα καλύπτονταν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό αν «χρησιμοποιούσαμε λεφτά άλλων πόρων».

Για να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα ο κ. Πατεράκης παραπέμπει σε ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο: « Τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα και οι βλάβες πολύ συχνές! Αυτό τολμώ να πω πως με τρομάζει λίγο, διότι τα συνεργεία είναι λιγοστά!».

Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής ιεραρχήθηκαν από νωρίς, με την βασικότερη να έχει υλοποιηθεί: «Για εμάς προέχει να έχουν όλοι οι άνθρωποι νερό στα σπίτια τους. Από αυτή την πλευρά είμαστε καλυμμένοι. Δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, ιδίως στο μεγάλο αστικό κέντρο, με τον μεγάλο πληθυσμό», υπογραμμίζει ο κ. Πατεράκης.

Η άρδευση πέρασε σε δεύτερη μοίρα και θα είναι σίγουρα περιορισμένη. Η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων σχεδόν... εξάντλησε τα αποθέματα νερού σε γεωτρήσεις  στα πέριξ. Τα χωριά με τις πιο πολλές απώλειες είναι το Πισκοκέφαλο, η Σκοπή, οι Αρμένοι και οι Παπαγιαννάδες. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση χρειάζονται ακόμη περιοχές στα νότια παράλια, όπως το Καλό Νερό, η μονή Καψά και η Ανάληψη.

«Πουλάνε νερό ανεξέλεγκτα»!

Ο κ. Πατεράκης είναι σχεδόν σίγουρος πως «με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει δεν θα εμφανιστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα» και μαζί με άλλους φορείς, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο, αναμένεται να παρακολουθούν υδροφορείς, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως «παίζονται πολλά παιχνίδια από διάφορες ιδιωτικές γεωτρήσεις που πουλάνε νερό ανεξέλεγκτα»!

Τα μέτρα

Ο Δήμος Σητείας, σε συνεννόηση με φορείς διαχείρισης του νερού, αλλά και συνεταιρισμούς, συμφώνησαν να επιβληθούν τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα:

-Το πλαφόν του νερού ανά ελαιόδεντρο ορίσθηκε στα 4 κυβικά. Ένα κυβικό παραπάνω θα είναι στις παραλιακές περιοχές

-Στα θερμοκήπια, το ανώτατο όριο είναι 100 κυβικά μηνιαίως, και 900 ετησίως

-Η επιτρεπόμενη κατανάλωση στους κήπους είναι 200-250 κυβικά

-Οι γεωτρήσεις θα δουλεύουν αυστηρά 14-16 ώρες και όχι όλο το 24ωρο

-Οι πολίτες δεν θα μπορούν να ποτίζουν από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι

«Χωρίς τα έργα, η Ιεράπετρα είναι κατεστραμμένη!»

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε πρόσφατα από την Περιφέρεια Κρήτης ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης: «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της άρδευσης εδώ και χρόνια. Έχουν γίνει κάποιες μελέτες που έχουν ωριμάσει τον τελευταίο καιρό και θέλουμε να προχωρήσουν τα έργα για να αντιμετωπίσουμε σε πρώτη φάση βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη: 17.000 στρέμματα σε θερμοκήπια κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό! Υπάρχει μία πίεση από όλους μας για να προχωρήσουν άμεσα τα έργα. Χωρίς αυτά, η Ιεράπετρα είναι κατεστραμμένη!»

Τα έργα αυτά είναι τα εξής:

-Μελέτη προσαγωγού διώρυγας από τους Μύθους μέχρι το φράγμα των Μπραμιανών

-Πρόφραγμα Μύρτος

-φράγμα Άη Γιάννη

Οι άμεσες παρεμβάσεις θα γίνουν στα δυτικά χωριά, ταυτόχρονα με την συντήρηση χιλιομέτρων του αρδευτικού δικτύου.

Ο Δήμος Ιεράπετρας θέλει να εξασφαλίσει «νερό για όλους και όχι για ορισμένους», εφαρμόζοντας τον «κανονισμό άρδευσης αυστηρά». Ο Θεοδόσης Καλαντζάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα πως «όσοι αυθαιρετούν θα τιμωρούνται αυστηρά βάσει του κανονισμού άρδευσης»! Η μεγαλύτερη τιμωρία για τους παραβάτες θα είναι η αφαίρεση των υδρομέτρων!            

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ