ΚΡΗΤΗ
Φάκελος Χερσόνησος: Η καρδιά του κρητικού τουρισμού δεν έχει βασικές υποδομές!
Μετά την καταστροφή οι προσδοκίες για άμεσες και σοβαρές λύσεις για το καλό όλων: Και του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοίκων και επισκεπτών
Του Αντώνη Παντινάκη
Οι εικόνες από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα και τα χωριά της ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου, που χτυπήθηκαν ανελέητα από τα άγρια καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, θύμισαν σε πολλούς (ευτυχώς, σε μικρογραφία) σκηνές απόκοσμες κι ανοίκειες, βγαλμένες είτε από ταινία, είτε από κάποιο μακρινό μέρος του πλανήτη, όπου έχει δοκιμαστεί σε χειρότερο βαθμό απ’ την οργή (ή και εκδίκηση) της Φύσης.
Αποφεύγοντας τους παραλληλισμούς και τις ατυχείς συγκρίσεις, θα δοξάσουμε για ακόμη μία φορά τον Θεό, την “θεά” τύχη, ή οποιαδήποτε άλλη (ανώτερη κι επουράνια) δύναμη ασπάζεται καθείς εξ ημών, και μ’ ένα στόμα, μια φωνή θα αναφωνήσουμε και θα συμφωνήσουμε: “ευτυχώς, που δεν θρηνήσαμε θύματα”.
Μετά τις προειδοποιητικές βολές, ακολουθεί η σφαίρα στο ψαχνό: Διαμπερές τραύμα, που δύσκολα επουλώνεται. Οπότε, σήμερα, έχοντας ανοίξει τον φάκελο για τα βαθύτερα αίτια της πρωτοφανούς καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου, διαβάζοντας και ξεφυλλίζοντας τις πρώτες γραμμές και σελίδες των διαπιστώσεων/διατυπώσεων, παραχωρούμε χώρο και χρόνο σε επιχειρηματίες:
Οι κ.κ. Νίκος Χαλκιαδάκης και Γιώργος Φασουλάς καταθέτουν τις απόψεις, τις ενστάσεις και τις προτάσεις τους στο Cretalive, προσβλέποντας σε άμεσες και σοβαρές λύσεις για το καλό όλων: Και του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοίκων/επισκεπτών!
“Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση!”
“Ορισμένοι άνθρωποι, δυστυχώς, έχτισαν μέσα σε ρέματα κι αυτό επηρέασε πάρα πολύ τη ροή των νερών, γι’ αυτό είχαμε τόσες καταστροφές”. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νικος Χαλκιαδάκης περιγράφει την σκληρή πραγματικότητα, για μία περιοχή η οποία “έχει σχεδόν καταστραφεί λόγω των φυσικών φαινομένων”, ζητώντας να παρθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα: “Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ανοιχτούν τα ρέματα, να τσιμεντωθούν κανονικά και να γίνουν ροές για τα νερά, για να μην ξανασυμβούν αυτά τα φαινόμενα · διότι, θα έχουμε συχνά τέτοια φαινόμενα, οπότε πρέπει να τα περιορίσουμε.
Η περιοχή έχει σχεδόν καταστραφεί λόγω των φυσικών φαινομένων! Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί αυτά θα ξανασυμβούν.
Πρέπει πρώτοι εμείς να διασφαλίσουμε τις περιουσίες μας, έτσι ώστε να μην έχουμε θέματα από τις βροχές, το χαλάζι κι όλα τα φυσικά φαινόμενα που έχουμε τελευταία. Και για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να ανοιχτούν τα ρέματα, να γίνουν έτσι όπως ήταν. Κι αν υπάρχουν οικήματα μέσα σε ρέματα, αυτά δυστυχώς θα πρέπει να τα χαλάσουν, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να περνάει κανονικά. Αλλά, και να υπάρξει μέριμνα για την απορροή των ομβρίων στους δρόμους! Να φανταστείτε ότι είμαστε στο 2020, κι εδώ στην Σταλίδα δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη γι’ αυτό! Ο παραλιακός μας δρόμος δεν έχει αγωγούς ομβρίων!”.
"Δεν γίνεται να είμαστε το καλύτερο τουριστικό σημείο και να μην έχουμε υποδομές"
“Πολιτική βούληση” χρειάζεται – πρωτίστως- σε αυτά τα “απλά και βασικά πράγματα”, που προτείνει να γίνουν ο κ. Γιώργος Φασουλάς, Managing Director της KRIVEK:
“Αυτό που πρέπει να γίνει η επέκταση του σχεδίου πόλεως σε όλες αυτές τις περιοχές και γενικότερα η ρυμοτόμηση όλου του Δήμου. Επίσης, πρέπει να οριοθετηθούν όλα τα ρυάκια – γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ρυάκια. Η Χερσόνησος, ας πούμε, έχει πάρα πολλά ρυάκια τα οποία δεν έχουν οριοθετηθεί, ούτε έχουν ανοιχτεί, ούτε έχουν καθαριστεί. Και γι’ αυτό φτάσαμε σήμερα στο σημείο που είμαστε.
Δεν γίνεται να είμαστε το καλύτερο τουριστικό σημείο στην Ελλάδα και να μην έχουμε υποδομές.
Μέσα στη Χερσόνησο, επίσης, έχουμε πρόβλημα με τα κουνούπια. Δημιουργούνται έλη σε διάφορα σημεία και το καλοκαίρι δεν μπορείς να πλησιάσεις.
Αν γίνει η επέκταση του σχεδίου πόλης, ο Δήμος με τη βοήθεια της Πολιτείας θα μπορέσει να κάνει κι άλλα φρεάτια, να φτιάξει την κατεύθυνση των νερών, να κάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες και τα έργα που πρέπει να γίνουν.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει, επιτέλους, η επέκταση του σχεδίου πόλης · γενικότερα, η ρυμοτόμηση όλου του Δήμου, να οριοθετηθούν όλα τα ρυάκια – που είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
Εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει οι οριοθετήσεις, να ξέρουν ακριβώς από πού θα περνούν οι δρόμοι και τα ρυάκια, γιατί, το νερό άμα χτυπήσει σε τοίχο, κάπου αλλού θα πάει.
Πρέπει ο καθένας να ξέρει που χτίζει. Να ξέρει ο καθένας ότι από εδώ περνάει δρόμος, από εκεί περνάει ρυάκι, από εκεί περνάει ποτάμι. Είναι πράγματα βασικά κι εύκολα. Αλλά κάποιος θα πρέπει να πάρει την πολιτική βούληση να τα κάνει”.