ΚΡΗΤΗ

Faircom: Η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων των Φορέων κατά της Βίας

Παρέχουν υποστήριξη σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

No profile pic

Η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων κυκλοφόρησε και είναι διαθέσιμη διαδικτυακά. Περιέχει το χάρτη όλων των ενεργών Ευρωπαϊκών Οργανισμών και Φορέων κατά της βίας (https://sexualviolencejustice.eu/organizations/?lang=el), οι οποίοι παρέχουν υποστήριξη σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. 

Κάθε γυναίκα που έχει εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης, θα μπορεί να έχει πληροφόρηση στα Αγγλικά και στην τοπική γλώσσα των κοντινών οργανισμών, όλο το 24ώρο. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για την αποζημίωση από το κράτος και από τον θύτη έχουν συλλεχθεί ανά χώρα, και είναι επίσης διαθέσιμες διαδικτυακά.

Η χώρα μας, και συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου συμφώνησε να εντάξει 14 ελληνικούς οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων των Φορέων κατά της Βίας «Τα αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της πανδημίας, μας επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα  της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που μαστίζει και την ελληνική κοινωνία». Είναι ανάγκη να έχουμε την ετοιμότητα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των γυναικών που ζητούν βοήθεια, ενώ οι διαδικασίες θα πρέπει να μεγιστοποιούν το όφελος που μπορεί να προσφέρεται, δηλώνει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου κ Μαίρη Παχιαδάκη.     

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου, το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, με στόχο τον προσδιορισμό νέων διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για της απονομή δίκαιης και αποτελεσματικής αποζημίωσης σε γυναίκες θύματα σεξουαλικών αδικημάτων. Οι πέντε συνεργαζόμενοι φορείς από – Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία και Λετονία- εργάστηκαν όλους αυτούς τους μήνες για να βελτιώσουν τις συνθήκες των θυμάτων μέσα από χρήσιμα και εύχρηστα εργαλεία.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε στις 25 Νοεμβρίου , Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Helena Soleto, συντονίστρια του έργου, « προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη αποζημίωση για όλα τα θύματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλές πρακτικές που υπάρχουν ήδη στην επικράτεια μας και να εργαστούμε ενεργά για τη δημιουργία νέων κατευθυντήριων οδηγιών, καθιστώντας   τις προσβάσιμες σε όλες τις χώρες και αυξάνοντας τη γνώση των επαγγελματιών σχετικά με αυτές.

Οι ερευνητές του FAIRCOM πραγματοποίησαν μια μελέτη για να περιγράψουν τους διαφορετικούς τρόπους αποζημίωσης στις συμμετέχοντες χώρες και να προτείνουν συστάσεις για μια αποτελεσματική διαδικασία αποζημίωσης για όλα τα θύματα σεξουαλικών αδικημάτων. Από σήμερα, η δεύτερη έκθεση του έργου Faircom-  Αποζημίωση Κράτους και Παραβάτη: Έρευνα, Καλές Πρακτικές και Συστάσεις είναι διαθέσιμη διαδικτυακά καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου. (https://sexualviolencejustice.eu/ebook-el/?lang=el)

                           


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση