ΚΡΗΤΗ
Εξ αποστάσεως μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ηρακλείου
Σκοπός είναι να ενταχθούν και παιδιά από άλλες δημοτικές κοινότητες τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν
Την προσπάθεια να λειτουργήσουν τμήματα εξ ’αποστάσεως εκπαίδευσης, για μαθητές από περιοχές που τους είναι δύσκολο να μετακινούνται προς τα σημεία που γίνονται τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Ηρακλείου, επιχειρεί η Δημοτική Αρχή.
Είναι επί της ουσίας μια απόπειρα, μέσα σε αυτά τα μαθήματα να ενταχθούν και παιδιά από όλες τις δημοτικές ενότητες ή από απομακρυσμένες περιοχές του δήμου, που ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης και η συντονίστρια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου κα Περιστέρη Μέλπω.
«Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα, άνθρωποι από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα έχουν διατυπώσει την ανάγκη για εξ’ αποστάσεως μαθήματα, για παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος φροντιστηρίων, ωστόσο τους είναι απαραίτητα» ανέφερε ο κ. Περισυνάκης, σημειώνοντας ότι «αυτή η προσπάθεια προσδοκούμε να φέρει άμεσα αποτελέσματα και να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες παιδιών, που λόγω απόστασης, δεν έχουν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα να παρακολουθούν τα μαθήματα και η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, θα ήταν γι’ αυτά μια σπουδαία ευκαιρία».
To Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ηρακλείου λειτουργεί από το 2014 και η δημιουργία του επικεντρώθηκε αρχικά σε οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ενισχύσουν τα παιδιά τους με ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήρια ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Εν συνεχεία, στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, άρχισαν να φοιτούν μαθητές και από τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.
«Λίγο πριν την έναρξη του σχολικού έτους γίνεται μια επίσημη πρόσκληση στους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων που επιθυμούν να διδάξουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο δωρεάν και ανιδιοτελώς. Στη συνέχεια η πρόσκληση περιλαμβάνει φοιτητές από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους με αντίστοιχες ειδικότητες, ενώ παράλληλα στο ίδιο διάστημα γίνεται πρόσκληση προς τους γονείς που ενδιαφέρονται να κάνουν αιτήσεις στο δημοτικό διαμέρισμα που διαμένουν» ανέφερε ως προς τη διαδικασία ο κ. Περισυνάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «όλες οι αιτήσεις των καθηγητών και των μαθητών διαβιβάζονται στην Συντονιστή Εκπαίδευσης, η οποία φροντίζει να διαμορφώσει τα αντίστοιχα τμήματα με τις αντίστοιχες ειδικότητες. Λεπτομέρειες και οδηγίες καθώς και οι αντίστοιχες αιτήσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου».
Για την ένταξή τους στα μαθήματα επιλέγονται μαθητές που οι οικογένειές τους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια οικονομικά ή κοινωνικά, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές καλούνται να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα που πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες στις εγκαταστάσεις του 7ου Γενικού Λυκείου και 6ου ΕΠΑΛ στην Κηπούπολη.
Υποστηρικτικά σε αυτή τη διαδικασία όπως επισήμανε ο κ. Περισυνάκης, ο Δήμος φροντίζει για τον καθαρισμό και την φύλαξη των χώρων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καθώς και με την προμήθεια με υλικό για τους μαθητές του.
«Σήμερα συμμετέχουν περίπου 22 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και περίπου 70 μαθητές όλων των τάξεων» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, ο οποίος τόνισε ότι φέτος λειτουργεί και τμήμα της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, για οικονομικούς μετανάστες ή στελέχη επιχειρήσεων που έχουν άλλη εθνικότητα και διαμένουν και εργάζονται στο Δήμο Ηρακλείου.
«Το να επιτύχουμε να λειτουργήσουν τμήματα με εξ αποστάσεως εκπαίδευση - διαδικτυακή εκπαίδευση για μαθητές που διαμένουν στην περιφέρεια του δήμου (σε χωριά) ή δεν μπορούν να προσέλθουν στα δια ζώσης μαθήματα, θα είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο κ. Περισυνάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πιλοτικά λειτουργούν ήδη δύο τέτοια τμήματα, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία και νέων.
Συνολικά, η προσπάθεια για την επέκταση των μαθημάτων του Κοινωνικού Φροντιστηρίου γίνεται υπό την καθοδήγηση του αντιδημάρχου Παιδείας Αντώνη Περισυνάκη και της συντονίστριας Μελπομένης Περιστέρη, με τον κ. Περισυνάκη, να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο τους για να λειτουργήσει σωστά και χωρίς τη συμβολή τους δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».
Φωτογραφία από Joykid via vista.create
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ