Έτοιμο το Ηράκλειο να υποδεχτεί τα ανήλικα, ασυνόδευτα, προσφυγόπουλα

Αναμένεται το "σήμα", για το πότε θα αφιχθούν στο Ηράκλειο οκτώ προσφυγόπουλα, ηλικίας 16-18 ετών

Έτοιμο είναι το Ηράκλειο να υποδεχτεί τα οκτώ ανήλικα αγόρια πρόσφυγες, που πρόκειται να φιλοξενηθούν σε δύο διαμερίσματα στην πόλη. Η αντιδήμαρχος αρμόδια για κοινωνικά θέματα Μαρία Καναβάκη και η υπεύθυνη επικοινωνίας και δικτύωσης στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου και υπεύθυνη του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας, Δήμητρα Καμπέλη βρέθηκαν χθες στην Αθήνα, ενόψει της εφαρμογής στο Ηράκλειο του πιλοτικού προγράμματος για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών.

 Οι κυρίες Καναβάκη και Καμπέλη παρακολούθησαν τα αποτελέσματα του προγράμματος "Ακολουθώντας τα βήματα τους" για ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, στην Ελλάδα ενόψει και της άφιξης οκτώ αγοριών 16-18 ετών που θα φιλοξενηθούν σε δύο διαμερίσματα στο Ηράκλειο. Το πρόγραμμα "Ακολουθώντας τα βήματα τους" αποτελεί μία σύμπραξη των οργανώσεων Faros, SolidarityNow, Μέριμνα (Merimna), CIVISplus και Κέντρο Ημέρας Βαβέλ και διερεύνησε τα κίνητρα και τις εμπειρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων που εγκαταλείπουν άτυπα τις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Οι δύο κυρίες, επίσης συμμετείχαν σε συνάντηση στο Κέντρο Συντονισμού Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων με τα στελέχη του Κέντρου  Γιώργος Σαρελάκος και Διονυσία Λαμπίρη, για το μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο Ηρακλείου. Επίσης επισκέφθηκαν ένα κέντρο όπου διδάσκεται, μεταξύ άλλων, η ελληνική γλώσσα, στο πλαίσιο της εφαρμογής καλών πρακτικών ένταξης.

Σκοπός της συνεργασίας των Δήμων είναι, να υλοποιηθούν συντονισμένες  δράσεις και παρεμβάσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και να υπάρξει ένας  στρατηγικός συντονισμός στην ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στη ζωή των πόλεων.

Επίσης η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε θέματα ένταξης και στο σχεδιασμό πιλοτικών δράσεων βάσει των στρατηγικών προτεραιοτήτων κάθε Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κ. Καναβάκη μαζί με την κ. Καμπέλη παρουσίασαν την πορεία του Προγράμματος  που υλοποιείται στην Κρήτη, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , τονίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε επίπεδο Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και τα καλά , έως σήμερα,  αποτελέσματα.

Παράλληλα, έθεσαν το θέμα της στήριξης των Δήμων από τον εθνικό μηχανισμό για την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων και για τις περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων και έκτακτων περιπτώσεων.

Πάντως σε σχέση με τη φιλοξενία των 8 αγοριών, ο δήμος, όντας καθ'όλα έτοιμος να υποδεχτεί τα παιδιά, αναμένει το "σήμα" του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που θα κάνει την επιλογή των παιδιών και έχει το συντονισμό του προγράμματος.

Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η Θεοδώρα Τσοβιλή παρουσίασε κάποια στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι και την 15η Απριλίου 2018, στην Ελλάδα βρίσκονταν 3050 ασυνόδευτα παιδιά, 96,2% αγόρια και 3,8% κορίτσια - και 1099 παιδιά μπορούν να διαμείνουν σε 49 ξενώνες. Οι ξενώνες αυτοί λειτουργούν με την αμέριστη προσπάθεια, προσήλωση των ΜΚΟ. 

Ακόμη, το 72% των ασυνόδευτων παιδιών βρίσκονται στη λίστα αναμονής, δηλαδή 2200 παιδιά βρίσκονται σε λίστα τοποθέτησης σε δομή φιλοξενίας, 103 παιδιά είναι υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, 186 παιδιά βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και 369 παιδιά σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, 272 σε 6 ξενοδοχεία που έχει νοικιάσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. 

Συνολικά 1272 ασυνόδευτα παιδιά, το 42% δηλαδή, είναι, είτε άστεγα, είτε σε άτυπη στέγαση/φιλοξενία, ή σε άγνωστη τοποθεσία. Στη συνέχεια, η κ. Τσοβιλή ανέφερε κάποιους από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά, όπως τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την έκθεση σε πιθανή παράνομη εμπορία και διακίνηση. 

«Όσο δεν έχουμε σωστές κι αρκετές δομές φιλοξενίας, τόσο θα αυξάνεται κι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται πιθανώς στο δρόμο, ή σε άλλες ύποπτες δομές φιλοξενίας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. 

«Παλεύουμε για έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό κι εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για το παιδί, θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως η αξιολόγηση και ο καθορισμός του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Επιπλέον, επιθυμούμε τη βελτίωση της συνεργασίας με τις εθνικές χρηματοδοτικές πηγές (πχ, AMIF) καθώς και τη διεύρυνση των εναλλακτικών μορφών φροντίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά. 

Τέλος, επιδιώκουμε τη βελτίωση του ρυθμού ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αφορούν τις οικογενειακές επανενώσεις, καθώς και τον καταμερισμό του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισήμανε η κ. Τσοβιλή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ