Έτοιμες οι μελέτες για την αποκατάσταση του ιστορικού σχολείου στο Θραψανό

Newsroom
Newsroom

Παρουσιάστηκαν και παραδόθηκαν

Στις 16 Μαΐου 2023 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την υλοποίηση του έργου «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΡΑΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021».

Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση του κτιρίου για να λειτουργήσει ξανά ως σχολείο και η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και συγκεκριμένα:

α) Η επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών εμφάνισης και εξέλιξης συνολικά των δομικών βλαβών του, η τεκμηρίωση των βλαβών και η παθολογία που προκλήθηκε λόγω της σεισμικής δραστηριότητας του Σεπτεμβρίου 2021 καθώς και η πρόταση των απαιτούμενων ενισχυτικών μέτρων για τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς του, σε συνδυασμό με την θεμελίωσή του.

β) Η κατάρτιση του προγράμματος επεμβάσεων για την αποκατάσταση του μνημείου από τους αρμόδιους φορείς. Οι προτάσεις αυτές, λόγω της καινοτομίας τους, εκτός από τον εκτενή εργαστηριακό έλεγχο, ελέγχονται περαιτέρω με πιλοτικές εφαρμογές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα από τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά. 

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες από την ερευνητική ομάδα το Πολυτεχνείο Κρήτης με επικεφαλής τον Καθηγητή Κώστα Ουγγρίνη, παρουσία του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Συριγωνάκη, του Προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Ιωακείμ Γρυσπολάκη του Αντιδημάρχου Γρηγόρη Καλογερίδη, του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Τμήματος Τεχνικών Έργων Στέλιου Τρουλλινού, του Μηχανολόγου- Μηχανικού Γιώργου Κατζαγιαννάκη, του πρώην Δημάρχου Θραψανού Μανώλη Λαδωμένου,  του Προέδρου της Κοινότητας ΘραψανούΜανώλη Βολυράκη, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού Γιώργου Μαυραντωνάκη κ.α., στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, παρουσιάστηκαν και παραδόθηκαν οι σχετικές μελέτες κατά τα προβλεπόμενα στην Προγραμματική Σύμβαση και πιο συγκεκριμένα:

1.  Η Γεωλογική και Γεωτεχνική διερεύνηση του υπεδάφους 

2. Η Τοπογραφική και σύνθετη γεωδαιτική - εικονοληπτική αποτύπωση του κτίσματος 

3. Η Διερεύνηση αντοχών λίθων και σύστασης κονιαμάτων

4. Η Μέτρηση των Δυναμικών Χαρακτηριστικών του μνημείου για την συγκριτική αποτίμηση της συμπεριφοράς του φέροντα οργανισμού του κτιρίου του Σχολείου 

5. Η Αποτίμηση σεισμικού κινδύνου στη θέση του κτίσματος με βάση τις πλέον σύγχρονες μεθόδους βασιζόμενες στα γεωλογικά ρήγματα της περιοχής 

6. Η Αρχιτεκτονική αποτύπωση, η κατασκευαστική ανάλυση και η ιστορική τεκμηρίωση καθώς και η συνολική πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου

7. Η Διερεύνηση της στατικής επάρκειας και επιλογή δομητικών επεμβάσεων στερέωσης - ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού  του κτίσματος  με βάση τις αρχές, μεθόδους και τεχνικές της προστασίας και αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και των συνθηκών που τις διέπουν.

8. Η Ενόργανη παρακολούθηση του μνημείου (τοποθέτηση ασύρματων διατάξεων ενόργανης παρακολούθησης- αισθητήρων και κεντρικού ελέγχου της κατάστασης δομικής ακεραιότητας )  

9. Διάχυση της μεθοδολογίας και των πρωτότυπων στοιχείων της έρευνας

«Τρία χρόνια μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που αυτός προκάλεσε στο κτίριο του σχολείου του Θραψανού, κηρυγμένου από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ως Διατηρητέου, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάθεση του έργου της αποκατάστασης του σχολείου, ώστε το ιστορικό αυτό κτίριο να είναι ξανά ασφαλές και λειτουργικό» ανέφερε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ