ΚΡΗΤΗ
Εθελοντές από την Κρήτη «φωτίζουν» τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη!
Τα μέλη της AIESEC Κρήτης ξέρουν τι σημαίνει προσφορά και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το Cretalive.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος, παγκόσμιος, εθελοντικός οργανισμός που διοικείται και απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18-30 ετών.
Σήμερα η AIESEC Ελλάδος απαριθμεί επτά τοπικές επιτροπές σε Πανεπιστήμια σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, και συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η AIESEC Κρήτης δημιουργήθηκε το 2015 και είναι η νεότερη τοπική της Ελλάδας. Το σύνθημα της είναι « It’s hot in Crete» (Είναι καυτά στην Ελλάδα) καθώς η τοπική χαρακτηρίζεται από την ενέργεια και το πάθος της. Η εκλεγμένη διοικητική ομάδα για το 2021 με το όνομα «Lucius» , εμπνευσμένο από την λατινική λέξη «Φως» , ήρθε για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της Πανδημίας και πραγματοποιώντας με τα απαραίτητα μέτρα τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές, να “φωτίσει” την Κρήτη!
Ο κόσμος, η Ελλάδα, η Κρήτη
Η AIESEC ως οργανισμός δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1948, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων συγκρούσεων.
Στόχος του οργανισμού είναι η παγκόσμια ειρήνη και η μεγιστοποίηση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.
«Για τον λόγο αυτό, τοποθετούμε την εμπιστοσύνη μας στους νέους, καθώς εκείνοι είναι το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον, και πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της ηγετικότητας είναι η θεμελιώδης λύση καθώς είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί στον οποιονδήποτε.
Αναπτύσσουμε την ηγετικότητα στους νέους μέσω πρακτικών εμπειριών σε απαιτητικά περιβάλλοντα, δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας τους. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω των διαπολιτισμικών ανταλλαγών τις οποίες εμείς ως μέλη του οργανισμού δημιουργούμε», εξηγούν τα μέλη του Οργανισμού.
Οι ανταλλαγές αυτές είναι είτε εθελοντικού χαρακτήρα είτε πρακτικής άσκησης και στοχεύουν στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των νέων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Με μία ματιά, η AIESEC βρίσκεται σε περισσότερες από 120 χώρες, αριθμεί σε περισσότερα από 70.000 μέλη παγκοσμίως, και έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 3 χρόνια περισσότερες από 48.000 ανταλλαγές.
Στην Ελλάδα ο οργανισμός βρίσκεται από το 1956 όπου δημιουργήθηκε κάτω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην AIESEC Κρήτης από το 2015 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 250 ανταλλαγές εκ των οποίων 100 άτομα πραγματοποίησαν την εθελοντική τους εμπειρία και 19 άτομα υλοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό από νέους που είναι ή μένουν στην Κρήτη λόγω σπουδών. Ταυτόχρονα, 131 νέοι από το εξωτερικό προσέφεραν εθελοντική εργασία στην Κρήτη.
Πιο συγκεκριμένα , οι χώρες οι οποίες προσέφεραν Κρητικοί εθελοντισμό είναι οι Τουρκία , Αίγυπτος, Ρουμανία , Σρι Λάνκα, Ιταλία.
Τα επόμενα σχέδια της Τοπικής της Κρήτης είναι η ανάπτυξη και η γνωστοποίηση των δράσεων της τόσο σε νέους όσο και στο τοπικό κοινό της Κρήτης. «Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω των Πανεπιστημιακών Σχέσεων , καθώς με την στήριξη των Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου της Κρήτης μάς βοηθάει όλο και περισσότεροι νέοι να μαθαίνουν και να ενδιαφέρονται για τις δράσεις μας. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε εθελοντικές εμπειρίες στην Κρήτη με την υποστήριξη πολλών τοπικών οργανισμών , επαγγελματιών , οι οποίοι ενδιαφέρονται και στηρίζουν τις δράσεις μας βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε προγράμματα ώστε να πραγματοποιήσουν οι νέοι από το εξωτερικό το εθελοντικό τους έργο στην τοπική κοινωνία.
Επιπλέον, ήδη από 1η Ιουνίου αναμένονται να πραγματοποιηθούν ακόμη 36 εθελοντικές εμπειρίες. Συγκεκριμένα , τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας της πανδημίας, αναμένεται να καλωσορίσουμε 16 νέους από το εξωτερικού ενώ ταυτόχρονα θα αποχαιρετήσουμε 20 νέους Κρητικούς που θα πραγματοποιήσουν την εμπειρία τους στο εξωτερικό.
Αυτή την στιγμή η Τοπική της Κρήτης παρά τις αντιξοότητες τις καραντίνας συνεχίζει να επιτελεί το έργο της με τα μέσα που της παρέχει η τεχνολογία», αναφέρουν τα μέλη της.
Το μέλος των εξερχόμενων ανταλλαγών τονίζει πως «ο λόγος, ο οποίος είμαι κομμάτι αυτού του οργανισμού είναι διότι δίνεις την ευκαιρία σε νέους να αναπτύσσονται σαν προσωπικότητες».
Ο Team Leader Εισερχόμενων Ανταλλαγών σημειώνει «το να δημιουργείς εθελοντικές εμπειρίες είναι τα εφόδια που μπορείς να δώσεις στους νέους για να αλλάξουν ολοκληρωτικά την ζωή τους.»
Προσφορά εκτός συνόρων
Η Βασιλική Παπανικολάου είναι 20 ετών , φοιτήτρια Πολιτικών Επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και πήγε εθελοντικά στη Σρι Λάνκα το 2019. «Όταν καταφέρνεις να βγεις εκτός της ζώνης άνεσής σου, η προοπτική της ζωής σου αλλάζει και τείνεις να βλέπεις τι πραγματικά έχει τελικά σημασία», τονίζει.
Ο Γιώργος Γιαννουλάκης είναι 23 ετών φοιτητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και βρέθηκε στη Ρουμανία το 2018. «Είχα την ευκαιρία να ζήσω και να γνωρίσω ανθρώπους με τελείως διαφορετική κουλτούρα από την δική μου. Έκανα φιλίες με άτομα που ποτέ δεν περίμενα. Μπορώ με σιγουριά να πω , πλέον, ότι μέσα από αυτή την εμπειρία κέρδισα ένα κομμάτι του εαυτού που είμαι σήμερα», τονίζει.
Δείτε επίσης:
Φοιτητές Ιατρικής σε όλο τον κόσμο, και στην Κρήτη, ενώνουν τις δυνάμεις τους!
Αργυρό μετάλλιο για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.