Ερώτηση Κεφαλογιάννη για τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με τα αυξημένα προβλήματα ως προς την ουσιαστική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να τροποποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί η ξηρασία και ο καύσωνας στους παράγοντες που προκαλούν ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου της δακοκτονίας και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να αποζημιωθούν έγκαιρα οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία του Γενάρη. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, έχοντας παράλληλα ιδιαίτερο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρόλο. Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του συρρικνώνεται. Σε μια εποχή, κατά την οποία η παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνεται ότι όχι μόνο δεν έχουν σχεδιαστεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα αλλά αντίθετα δημιουργούνται και σοβαρά εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία. 
Την ίδια στιγμή που χιλιάδες κτηνοτρόφοι και αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η βαριά φορολογία και ο διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τον πρωτογενή τομέα στην καταστροφή, δεν υπάρχει ένα στοιχειώδες πλαίσιο που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών ως προς την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις οποίες κινδυνεύει η παραγωγή τους. 
Ειδικότερα, ενώ, ενδεικτικά, μόνο για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι αγρότες, θα πληρώσουν το 14% του εισοδήματός τους το 2017 για να καταλήξουν στο 20% από το 2022 και μετά, την ίδια ώρα που πληρώνουν το 6,95% του εισοδήματός τους για την κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών και καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, δεν αναγνωρίζονται η ξηρασία και ο καύσωνας ως παράγοντες που προκαλούν ζημιές στην παραγωγή. 
Επιπρόσθετα, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η εφαρμογή του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναθέσει την υλοποίηση του έργου για όλη τη χώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν καθυστερήσεις και να μην είναι διασφαλισμένη η ομαλή και έγκαιρη πραγματοποίηση του προγράμματος. Η εν λόγω απόφαση έχει θορυβήσει τους παραγωγούς που φοβούνται για νέα προβλήματα στη φετινή σοδειά τους. 
Πέρα από τα παραπάνω, πρόσφατα προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο), καθώς, μετά από δυο χρόνια καθυστερήσεων, οι παραγωγοί έσπευσαν να ψάχνουν τα χρήματα που δικαιούνται μεταξύ Τραπεζών, Εφοριών και του Ασφαλιστικού Φορέα, χωρίς κανείς να μπορεί να τους δώσει μια σαφή απάντηση. Τέλος, οι πρόσφατες χιονοπτώσεις και οι ισχυροί παγετοί που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας προξένησαν, εκτός των άλλων, πολλά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος και αξιόπιστος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο και χρειάζεται επικαιροποίηση.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ; Θα συμπεριληφθούν η ξηρασία και ο καύσωνας ως παράγοντες που προκαλούν ζημιές στην ελαιοπαραγωγή;
2. Με δεδομένη την απόφαση να ανατεθεί η υλοποίηση του έργου της δακοκτονίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχει διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωσή του;
3. Υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών; Θα τηρηθεί η δέσμευση του πρόεδρου του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία του Γενάρη μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2017;»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ