ΚΡΗΤΗ
"Έρχεται" το νέο πρόγραμμα αγροτών - Για πρώτη φορά επιδοτείται και η αγορά γης!
Συνάντηση Πρίαμου Ιερωνυμάκη με τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Δ.Παπαγιαννίδη και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Ν. Μανέτα
Με πολλά "έξτρα" πρόκειται να ανοίξει το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αγροτών και κτηνοτρόφων, με γενικό τίτλο «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022.
Το πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, με την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, μέσω του προέδρου της Πρίαμου Ιερωνυμάκη να κάνει παρέμβαση για τους ωφελούμενους της Κρήτης και για αδύναμα σημεία του προγράμματος, καταθέτοντας και αντιπροτάσεις.
Σε συνάντηση που είχε ο κ.Ιερωνυμάκης με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Μανέτα, με θέμα το εν λόγω πρόγραμμα συζητήθηκε το πλαίσιο αλλά και οι αδυναμίες που διαπιστώνονται στο προσχέδιο όπως είναι διαμορφωμένο στην παρούσα φάση.
Για πρώτη φορά, επιλέξιμη δαπάνη, η αγορά γης
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι αγρότες από 18 ετών και που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση να έχουν υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης για το 2022, να είναι επαγγελματίες αγρότες ή νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 εδώ και λιγότερο από 4 χρόνια.
Προκειμένου να είναι επιλέξιμη μία εκμετάλλευση θα πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας 12.000 ευρώ για την Κρήτη και φυσικά η ίδια γεωργική εκμετάλλευση να μην έχει ήδη ενταχθεί ή ενισχυθεί από ίδιες ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες δράσεις.
Κατά 60% χρηματοδοτείται η ίδρυση, μετεγκατάσταση, ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, για πρώτη φορά και μάλιστα με την ιδέα να έχει εισαχθεί από την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, ορίζεται ως επιλέξιμη δαπάνη και η αγορά γης, με την προϋπόθεση ότι αυτή η δαπάνη δεν υπερβαίνει το 10% του συνόλου της επενδυτικής πρότασης του αγρότη. Αυτό αποτελεί και σημείο το οποίο η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης υπογραμμίζει, ζητώντας την αύξηση του ποσοστού από το 10 στο 50%. Επιπλέον η αγορά γης είναι επιλέξιμη με την προϋπόθεση ότι αφορά σε αγροτεμάχιο, όμορο με ιδιόκτητο αγροτεμάχιο της εκμετάλλευσης.
Άλλη μία ένσταση που εκφράστηκε από τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη έχει να κάνει με το μέγιστο εμβαδό της χρηματοδοτούμενης αγροτικής αποθήκης, το οποίο ορίζεται στα 100 τ.μ., με τον κ.Ιερωνυμάκη να εξηγεί ότι ένα αγροτικό μηχάνημα καταλαμβάνει αρκετό χώρο, κι ως εκ τούτου για να εξασφαλιστεί η πρακτικότητα και η ουσία της χρηματοδότησης μια αγροτικής αποθήκης το εμβαδόν της θα πρέπει να έχει "ταβάνι" τα 200 τ.μ.
Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται στις 230.000 ευρώ για τη φυτική παραγωγή και στις 300.000 για τη ζωική παραγωγή.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη