ΚΡΗΤΗ

Εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση: Νομιμοποιείται η μείωση των μισθών μας

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

No profile pic

Στα προβλήματα του κλάδου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Χανίων

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

"Τη Δευτέρα 13/09 ανοίγουν τα σχολεία, με την πανδημία και τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο κόκκινο. Κι όμως οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν περιείχαν ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, καμία πρόβλεψη για αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς, κανένα μέτρο για τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.  Αντίθετα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που φορτώνουν στην πλάτη όσων συναδέλφων δεν έχουν εμβολιαστεί το κόστος των τεστ. Δε φτάνει που μόλις μέσα στο καλοκαίρι νομοθέτησε τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη και τόσους αισχρούς νόμους για την Παιδεία, τώρα θέλουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουμε κάθε μήνα 80 ευρώ απ’ την τσέπη μας για να πάμε στη δουλειά μας. Η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο από όπλο της επιστήμης, ανάγκη και δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μέσο διαίρεσης, επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και…«χρυσωρυχείο» για τους ομίλους της ιδιωτικής υγείας.

Για μια ακόμα χρονιά, με το 4ο κύμα της πανδημίας να επελαύνει, η κυβέρνηση εγκληματεί ανάγοντας την προστασία της υγείας μας αποκλειστικά σε ατομική μας ευθύνη, ενώ στα σκαριά βρίσκονται ήδη το κλείσιμο νοσοκομείων, οι συγχωνεύσεις κλινικών κλπ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, μέσα από το σωματείο μας, απαιτούμε από το κράτος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς μας, με έλεγχο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Απαιτούμε, επίσης, ενημέρωση των εργαζομένων για τα εμβόλια και όλα τα διαθέσιμα φάρμακα, σύμφωνα με τη γνώση των ειδικών, επιστημόνων και γιατρών. 

Εργαζόμενοι και μαθητές δε σηκώνουμε άλλη μια χρονιά τηλεκπαίδευσης. Τα αναγκαία εβδομαδιαία test στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών, αφήνοντας στην άκρη τα βρώμικα παιχνίδια που καλλιεργούν τη διχόνοια. Δε θα δεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη, ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών και εκπαιδευτικών.

Στα ιδιωτικά σχολεία πληθαίνουν οι καταγγελίες των οδηγών, που επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια και οι εργοδότες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να τους επιτρέψουν να πιάσουν δουλειά, αλλιώς δεν τους δίνουν νέες συμβάσεις. Μετά το νόμο Κεραμέως και το νόμο Χατζηδάκη, με το νόμο για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό», η κυβέρνηση έδωσε ένα ακόμη άλλοθι στην εργοδοσία για να εξαπολύσει νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Στην εγκληματική πολιτική τους, κυβέρνηση και εργοδοσία θα μας βρουν απέναντι!

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση, με το νόμο Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία, όλες οι συμβάσεις γίνονται πλέον αορίστου χρόνου. Έτσι, μπορεί ο εργοδότης να μας απολύει από την πρώτη ημέρα, πριν καν συμπληρωθεί ένα ολόκληρο έτος, με αποτέλεσμα να μην δικαιούμαστε ούτε αποζημίωση, χωρίς δυνατότητα αναγνώρισης προϋπηρεσίας (που απαιτεί τη διετή, συνεχόμενη προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη). 

Με τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων, που πλέον γίνονται χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο, θα γιγαντωθεί ο εκβιασμός όλων όσοι δε θα συμμορφωθούμε στα επιχειρηματικά σχέδια των εργοδοτών και στα κριτήρια της αξιολόγησης που αυτοί μας επιβάλλουν. 

Νομιμοποιείται η μείωση των μισθών μας. Αυτό θα γίνεται άμεσα στην περίπτωση που καταργηθούν τμήματα ή τάξεις, μετατρέποντας πρακτικά τη σύμβαση εργασίας σε ωρομισθία. Θα γίνεται και έμμεσα, αφού οι απογευματινές ώρες πλέον θα αμείβονται βάσει της γενικής εργατικής νομοθεσίας. 

Ο νόμος Χατζηδάκη, που διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο για το σύνολο των κλάδων, στον κλάδο μας εκτοξεύει την απλήρωτη εργασία με κάθε πιθανό τρόπο και μειώνει έμμεσα τους μισθούς μας. Με την κατάργηση του διαλείμματος ως μέρους του εργάσιμου χρόνου, με την επιβολή πρόσθετης απλήρωτης εργασίας για τους μερικώς απασχολούμενους - όπως είναι η πλειοψηφία στα κέντρα μελέτης - με το ξεχείλωμα του ωραρίου κατά την τηλεργασία ανά πάσα ώρα και στιγμή, με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, θα βρεθούμε με μειωμένες απολαβές και διάχυτο εργάσιμο χρόνο σε όλη την εβδομάδα. 

Σε αυτά να προσθέσουμε τις επιπτώσεις από την προσφυγή της ΟΕΦΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν αυτή εγκριθεί. Δηλαδή, να συνυπολογίσουμε και να είμαστε έτοιμοι να αντιπαλέψουμε στην πράξη το ενδεχόμενο μιας άμεσης μείωσης του ωρομισθίου στο μισό, που κανένας νόμος του κράτους δεν μπορεί να αποτρέψει, εφόσον οι τωρινοί νόμοι και αυτοί της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν την προστασία μιας συλλογικής κλαδικής σύμβασης εργασίας, δεσμεύοντάς μας από τη γενική εργατική νομοθεσία.

Χάρη στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που διαμόρφωσαν ένα σχολείο-αρένα εξετάσεων, με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τη μορφωτική υποβάθμιση, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τα εργαστήρια δεξιοτήτων εις βάρος της γενικής παιδείας, οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων θα πλουτίσουν, ενώ σε εμάς θα κάνουν τον βίο αβίωτο, με αφόρητη εντατικοποίηση, πενιχρούς μισθούς και ανασφάλεια.

Απέναντι σε όλα αυτά οργανώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, υγεία και δικαίωμα στην εργασία και απαιτούμε:

  • την ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, συχνά διαλλείματα σε κατάλληλους χώρους κ.α.). 
  • συγκεκριμένες οδηγίες ιχνηλάτησης και παρακολούθησης των χώρων των φροντιστηρίων και των κέντρων μελέτης, που έως τώρα αγνοούνταν πλήρως από τον κρατικό σχεδιασμό.
  • την απόσυρση του νομοσχέδιου Χατζηδάκη, την κατάργηση του ν. Κεραμέως και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Αύξηση ωρομισθίου και κατώτατου μισθού.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση