ΚΡΗΤΗ

Ερευνητικό έργο για τα μήλα Λασιθίου

Αξιοποίηση μήλων Λασιθίου βιολογικής γεωργίας για παραγωγή συμπυκνώματος και σταθεροποίηση με τεχνολογία Υπερυψηλής πίεσης

Ερευνητικό έργο για τα μήλα Λασιθίου

Τα μήλα του Oροπεδίου Λασιθίου είναι γνωστά για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Παρόλα αυτά όμως, τα τελευταία χρόνια μειώνεται σημαντικά η καλλιέργειά τους κυρίως εξαιτίας της έλλειψης κατευθύνσεων και υποστήριξης των αγροτών για μεταποίηση των μη αξιοποιήσιμων εμπορικά μήλων προς προϊόντα υψηλής αξίας.  

Το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση μήλων Λασιθίου βιολογικής γεωργίας για παραγωγή  συμπυκνώματος και σταθεροποίηση με τεχνολογία Υπερυψηλής πίεσης» και ακρωνύμιο “ΗΡ-APPLE”. που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του υπομέτρου 16.1- 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020 στοχεύει στην  παραγωγή συμπυκνώματος από βιολογικά μήλα Κρήτης υψηλής ποιότητας μέσω ωε εφαρμογής τεχνολογίας συμπύκνωσης υπό κενό σε χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένης διατηρησιμότητας εξαιτίας χρήσης της μη θερμικής τεχνολογίας της Υπερυψηλής πίεσης (ΥΠ) για τη σταθεροποίηση του τελικού προϊόντος. 

Μέσω του έργου προτείνεται η εύρεση λύσης στο μεγαλύτερο πρόβλημα της παραγωγικής διαδικασίας των μήλων και η εκμετάλλευση τόσο των μη εμπορεύσιμων λόγω εμφάνισης μήλων αλλά και των ποσοτήτων που δε δύναται να πωληθούν ως επιτραπέζια προϊόντα. 

Απώτερος στόχος είναι η παραγωγή ενός προϊόντος το οποίο θα έχει σημαντικά καλύτερη ποιότητα και διατηρησιμότητα σε σχέση με την κλασική διαδικασία παραγωγής συμπυκνωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει και τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρέσκων φρούτων μήλων οροπεδίου Λασιθίου.

Το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα αποτελέσει ένα πρότυπο και καινοτόμο για την αγορά της Ελλάδας και της Ευρώπης πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής «ήπια» παστεριωμένων συμπυκνωμάτων μήλων, έτοιμων προς κατανάλωση, με βελτιωμένα ποιοτικά, διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η προτεινόμενη μεθοδολογία με χρήση της υπερυψηλής πίεσης ως «ψυχρή» παστερίωση, θα συνεισφέρει στη μικροβιολογική σταθερότητα του προϊόντος αλλά και στη βελτίωση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους και θα μπορούσε να εφαρμοστεί από εταιρίες του χώρου. 

Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων ως επικεφαλής εταίρος), η Ευρωπαϊκή Πρόοδος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κρουσώνα και η παραγωγός Συμιανάκη Μαρία. 

Η διάθεση στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος αναμένεται να οδηγήσει σε κέρδη των εταιριών και να ωφελήσει το καταναλωτικό κοινό μέσω της κάλυψης των αναγκών του για ποιοτικότερα προϊόντα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://hpapple.gr/





Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση