Επτά παραλίες της Σητείας υποψήφιες για την απόκτηση «Γαλάζιας Σημαίας»

Οι ακτές του Δήμου Σητείας που βραβεύτηκαν και μπορούν να είναι υποψήφιες για την επόμενη χρονιά είναι: Ανάληψη, Βάι- Φοινικόδασος, Κάτω Ζάκρος, Κουρεμένος, Σητεία Ι -Γαλλικό, Χιόνα. Επίσης αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτηση και για την παραλία στον Γούδουρα.

Στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2018 θα συμμετέχει ο Δήμος Σητείας με επτά υποψήφιες ακτές. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο εισηγήθηκε το θέμα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Λεβεντέρης.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αναδείχθηκε από την συζήτηση, αποτελεί σημαντική, αλλά και δύσκολη διαδικασία για την πλειοψηφία των δήμων, καθώς όχι μόνο τα κριτήρια είναι πάρα πολλά, αλλά κυρίως γιατί είναι δύσκολη η παρακολούθηση των όσων πρέπει να υλοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι ακτές του Δήμου Σητείας που βραβεύτηκαν και μπορούν να είναι υποψήφιες για την επόμενη χρονιά είναι: Ανάληψη, Βάι- Φοινικόδασος, Κάτω Ζάκρος, Κουρεμένος, Σητεία Ι -Γαλλικό, Χιόνα. Επίσης αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτηση και για την παραλία στον Γούδουρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λεβεντέρης, «εκείνο που θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι δεν τίθεται θέμα ποιότητας νερού. Είναι άριστη σύμφωνα και με τις μετρήσεις που γίνονται μία φορά το μήνα από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Όμως για την συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται πολλές προϋποθέσεις. Όλες οι παραλίες, όπως εξήγησε ο κ. Λεβεντέρης, πρέπει να είναι οργανωμένες με πρόσβαση ΑΜΕΑ, διάθεση χώρων υγιεινής, δηλαδή τουαλέτα με νιπτήρα, χημική ή να βρίσκεται σε συγκεκριμένο κατάστημα και να διατίθεται προς χρήση για τους λουόμενους. Ακόμα απαιτείται ναυαγοσωστικός εξοπλισμός για όλες τις παραλίες, δηλαδή πρέπει να τοποθετούνται ξύλινα κουτιά ή ράφια στην παραλία που να είναι ορατά. Γι’ αυτά πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος του Δήμου σε κάθε παραλία ο οποίος να μεριμνήσει όταν χρειαστεί. Ακόμα απαιτούνται η τοποθέτηση σημαδούρων στην θάλασσα, κάδων απορριμμάτων, «τασάκια», ντουζιέρες, ενημερωτικές πινακίδες. Θα πρέπει να υπάρχει εργάτης καθαριότητας σε καθημερινή βάση για τους χώρους υγιεινής και την παραλία και πολλά άλλα.

Ειδικότερα, για την παραλία της Σητείας και το Βάι, επειδή θεωρούνται λουτρικές πολυσύχναστες εγκαταστάσεις απαιτείται και ναυαγοσώστης τρίμηνης σύμβασης με ωράριο περίπου από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

 

Κανονισμοί και έλεγχοι

Κατά την συζήτηση έγινε αναφορά επίσης στην αυστηρότητα τήρησης του κανονισμού, που οδηγεί σε παρατηρήσεις για λόγους όχι ουσίας κάποιες φορές, όπως η θέση που βρίσκεται το κλειδί -λίγα εκατοστά πάνω ή κάτω- του ναυαγοσωστικού εξοπλισμού, ή η εύρεση αποτσίγαρου σε παραλία.

Επίσης σημειώθηκε ότι δήμοι, αλλά και νησιά, όπως η Μύκονος, δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ωστόσο έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση και δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την τοποθέτηση ή μη Γαλάζιων Σημαιών στις παραλίες αυτών των περιοχών.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι σε τουριστικές περιοχές, την προσπάθεια και τη διαδικασία των Γαλάζιων Σημαιών αναλαμβάνουν όλο και πιο πολύ τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Επίσης ότι και στο Δήμο Σητείας στο παρελθόν, όταν απομακρύνθηκαν 4 Γαλάζιες Σημαίες στην διάρκεια της τουριστικής σαιζόν, δεν υπήρξαν επιπτώσεις στη ροή του τουρισμού. Το ζητούμενο είναι επομένως -όπως τονίστηκε- πρωτίστως η καθαρότητα των νερών, που διασφαλίζεται με τους συνεχής ελέγχους που πραγματοποιούνται.

«Δεν συζητάμε», δήλωσε ο κ. Λεβεντέρης, «για την ποιότητα νερού, που είναι άριστη σε όλες τις παραλίες. Γίνονται έλεγχοι κάθε μήνα από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης και μετρήσεις δείγματος νερού. Τα δείγματα αυτά μπορεί ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε να τα δει στο site της Αποκεντρωμένης, στο Δήμο και σε ενημερωτικές πινακίδες στις παραλίες. Δεν σημαίνει, όπως μπορεί να νομίζει ένας πολίτης, ότι όταν απουσιάζει μία Γαλάζια Σημαία από μία παραλία, υπάρχει πρόβλημα νερού. Δεν έχει σχέση το νερό, αλλά οι υπόλοιπες υπηρεσίες, που είναι πάρα πολλές. Εμείς ως Δήμος θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό να συνεχιστεί ο θεσμός της Γαλάζιες Σημαίας στις παραλίες μας. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί η παραμικρή παρανόηση, ειδικά το διάστημα αυτό που η εισροή ξένων τουριστών αυξάνεται. Καλό είναι να ενημερώνονται οι πολίτες, όμως για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να έχει ένας Δήμος Γαλάζια Σημαία και να μην υπάρχει παρανόηση ότι η Γαλάζια Σημαία σημαίνει καθαρά νερά και τίποτα άλλο».

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ