ΚΡΗΤΗ
Επιτυχημένη η εκδήλωση της «Κοινωνικής Αφύπνισης», για την ενδοοικογενειακή βία
Η εν λόγω εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περί του κρίσιμου κοινωνικού φαινομένου και αφορά ένα γενικό προσκλητήριο ανάγκης, ως ανάχωμα στην αύξηση των καταγγελλόμενων περιστατικών αυτού του χαρακτήρα.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, η εκδήλωση της «Κοινωνικής Αφύπνισης» για την ενδοοικογενειακή βία στο επιμελητήριο Ηρακλείου. Η εν λόγω εκδήλωση με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία: Διώξε το φόβο… μίλα!» διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περί του κρίσιμου κοινωνικού φαινομένου της Ενδοοικογενειακής Βίας και αφορά ένα γενικό προσκλητήριο ανάγκης, ως ανάχωμα στην αύξηση των καταγγελλόμενων περιστατικών αυτού του χαρακτήρα.
Οι προσωπικότητες που μετείχαν ως ομιλητές επικεντρώθηκαν σε θέματα που άπτονται των εξής θεματικών πεδίων:
- Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ανέλυσε τη θέση της Εκκλησίας απέναντι στην Ενδοοικογενειακή βία και πως ερμηνεύει η Εκκλησία τον χαρακτήρα αυτών των περιστατικών που διαταράσσουν την οικογενειακή ειρήνη και γαλήνη, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο των κληρικών ως προς την αναγνώριση σημείων ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης και σε, τυχόν, ενέργειες που προβαίνουν στην διαπίστωση θυμάτων βίας σε κάποιον πιστό ή πιστή.
- ο κ. Γεώργιος Τσαγκαράκης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ηρακλείου παρουσίασε τα σημεία της πρόνοιας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής Βίας και σε συγκεκριμένα για το ποιες κοινωνικές υπηρεσίες λειτουργούν για την προστασία των θυμάτων, καθώς και για το ποιες ενέργειες γίνονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας προς αυτή την κατεύθυνση.
- η κ. Δήμητρα Λιάπη, Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. - Υπαστυνόμος Β΄ ενταγμένη στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου περιέγραψε το πλαίσιο διαχείρισης υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από την υπηρεσία της και ειδικότερα στο πεδίο της διερεύνησης, εξέτασης, ενημέρωσης.
- Η κ. Μαίρη Παχιαδάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου – αρμόδια του ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί αναφέρθηκε στο στάδιο που η γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας απευθύνεται στην υποστηρικτική δομή του Συνδέσμου, τον τρόπο που αυτό δύναται να γίνει και, ακολούθως, ποιο το πλαίσιο ενεργειών που εξελίσσεται στη συνέχεια για την υποστήριξη και περίθαλψη του θύματος. Επίσης, παρουσιάστηκαν από την Κοινωνική Επιστήμονα του Συνδέσμου κ. Ελένη Γερακάκη σημαντικά ποσοστά και δεδομένα από επίσημες καταγραφές περιστατικών στην υποστηρικτική δομή του συνδέσμου.
- Η κ. Φωτεινή Παπαδάτου, Ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού Ηρακλείου έθιξε τις προϋποθέσεις που απαιτούν την παρέμβαση του Χαμόγελου του Παιδιού και ειδικότερα στο πότε και σε ποιες περιπτώσεις παρεμβαίνει και με ποιους τρόπους επιτελείται αυτή η παρέμβαση. Ακόμη, παρουσίασε πραγματικά δεδομένα και στοιχεία παιδικής προστασίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε περιστατικά ανήλικων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
- Ο κ. Απόλλων Καλογερόπουλος, Δικηγόρος Ηρακλείου, έμπειρος νομικός και για χρόνια στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του δικηγορικού συλλόγου, ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας το οποίο και τροποποιήθηκε πριν δέκα και πλέον ημέρες και ακόμη, περιέγραψε σημεία που αφορούν την θεσμοθετημένη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Γιώργος Σαριδάκης, ενώ Χαιρετισμό απηύθυνε, αρμοδίως, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γεωργία Μηλάκη.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο