ΚΡΗΤΗ
Επιστολή στην Κεραμέως για την μείωση της ύλης και την "Τράπεζα Θεμάτων"
Από τον Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου
SHARE:
Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απέστειλε ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, ζητώντας να εξεταστεί τόσο το ζήτημα της περικοπής της ύλης, αλλά ακόμη και το θέμα της μη εφαρμογής με δεδομένες τις φετινές συνθήκες της Τράπεζας Θεμάτων.
Αναλυτικά στην επιστολή του Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου αναφέρει:
Κυρία Υπουργέ
Θα συμφωνήσετε νομίζουμε μαζί μας πως η σχολική χρονιά που διανύουμε πολύ απέχει από το πλαίσιο της κανονικής λειτουργίας. Η πανδημία κατά κύριο λόγο, στην περιοχή του Ηρακλείου και οι σεισμοί, έχουν ανατρέψει και ανατρέπουν καθημερινά το ωρολόγιο πρόγραμμα μας.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν γιατί νοσούν με COVID-19, έχουν οδηγήσει στην απώλεια πολλών διδακτικών ωρών. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις χρόνιες παθογένειες που αφορούν στην καθυστερημένη κάλυψη των κενών για κάποιες εκπαιδευτικές ειδικότητες, τις καταλήψεις που δεν έλειψαν, οδηγούμαστε σε ένα σύνολο σημαντικό χαμένων ωρών.
Επιπλέον:
1)Η πρόταση σας για αναδιάταξη του προγράμματος, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί δεδομένου ότι πολλοί συνάδελφοι καλύπτουν θέσεις σε δυο – τρία σχολεία και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η αναπλήρωση, η οποία επιπλέον καταστρατηγεί τη λογική του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
2) Όπου εφαρμόστηκε με πρωτοβουλία του σχολείου εδώ και αρκετό διάστημα, δεν αρκεί για την κάλυψη του χαμένου χρόνου.
3) Μια τέτοια λογική κατηγοριοποιεί τα διδακτικά αντικείμενα και υποβαθμίζει το ρόλο ορισμένων από αυτά.
4) Επίσης σε ό,τι αφορά στα Λύκεια, υπάρχει η ιδιαιτερότητα της ύλης που αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατανόηση της προβλεπόμενης ύλης των Πανελληνίων, όπου είναι φυσικό να εστιάζουν οι συνάδελφοι. Αναφερόμαστε σαφώς στην Α` και Β` τάξη του Λυκείου. Η πίεση για την ολοκλήρωση της ύλης σε αρκετές περιπτώσεις εμποδίζει την παραπάνω εστίαση.
Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε σκόπιμο να ξαναδείτε, τόσο το ζήτημα της περικοπής της ύλης, αλλά ακόμη και το θέμα της μη εφαρμογής με δεδομένες τις φετινές συνθήκες της Τράπεζας Θεμάτων.
Γεγονός είναι πως αυτή η πίεση μας οδηγεί στην τυπική ολοκλήρωση της ύλης και όχι στην ουσιαστική διδασκαλία, με γνώμονα το επίπεδο του κάθε τμήματος και την κατά το δυνατόν καλύτερη αφομοίωση της. Θεωρούμε πως θα συμφωνήσετε μαζί μας, πως η στόχευση αυτή αποτελεί ένα βασικό ζητούμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο