ΚΡΗΤΗ

Επισημοποιήθηκε η αδελφοποίηση των Δήμων Κισσάμου και Κυθήρων

Ο Δήμαρχος Κυθήρων υποδέχθηκε τους χανιώτες Δημάρχους με τη συνοδεία τους στο λιμάνι των Αντικυθήρων υπό τους ήχους κρητικών παραδοσιακών οργάνων

No profile pic

Με μια λιτή, αλλά συγκινητική τελετή, επισημοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 στο νησί των Αντικυθήρων, η αδελφοποίηση των Δήμων Κισσάμου και Κυθήρων, μετά από σχετικές αποφάσεις των 2 Δημοτικών Συμβουλίων. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν στο Γραφείο της Κοινότητας Αντικυθήρων ο Δήμαρχος Κισσάμου Γεώργιος Μυλωνάκης και ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, παρουσία των Δημάρχων Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, Σφακίων Μανούσου Σχετάκη και Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη καθώς και του Προέδρου της Κοινότητας Αντικυθήρων Γεωργίου Χαρχαλάκη. 

Ο Δήμαρχος Κυθήρων υποδέχθηκε τους χανιώτες Δημάρχους με τη συνοδεία τους στο λιμάνι των Αντικυθήρων υπό τους ήχους κρητικών παραδοσιακών οργάνων και στη συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπους Ποταμού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. 

Στην προσφώνησή του, ο Δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε αναλυτικά τους μακραίωνους δεσμούς του μικρού νησιού με τη Δυτική Κρήτη, που ξεκινούν από την αρχαιότητα όταν τα Αντικύθηρα αποτελούσαν αποικία της αρχαίας κρητικής πόλης Φαλάσσαρνα και φτάνουν μέχρι τα σημερινά χρόνια, κατά τα οποία οι Αντικυθήριοι ως άμεσοι απόγονοι κρητικών εποίκων του 18ου και 19ου αιώνα, διατηρούν ζωντανά τα κρητικά ήθη και έθιμα, την ντοπιολαλιά, τον τρόπο ζωής των κρητικών. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στο κορυφαίο γεγονός της ανεύρεσης από Κισσαμίτες της Εικόνας του Πολιούχου των Αντικυθήρων Αγ. Μύρωνος, στα μέσα του 17ου αιώνα, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας για τα Αντικύθηρα καθώς συνδέεται με την συστηματική κατοίκησή τους από οικογένειες της Δυτικής Κρήτης. 

Ο Δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην λατρεία του Αγίου Μύρωνος στη Δυτική Κρήτη και υπέμνησε και εκείνος με τη σειρά του τους δεσμούς συγγένειας μεταξύ των δύο περιοχών. 

Οι κρητικοί προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν από τον κ. Χαρχαλάκη στο νησί και ενημερώθηκαν ιδιαίτερα για τις εν εξελίξει εργασίες ανάδειξης της παλαιάς Μονής του Αγ. Μύρωνος, που πραγματοποιούνται με δαπάνη του κ. Αθανασίου Μαρτίνου. 

Μεταξύ των Δημάρχων αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, ενώ κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος που παρέθεσε ο Δήμος Κυθήρων, ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού με 5 πολύτεκνες οικογένειες, μέσω υποστήριξης από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, προτείνοντας να υπάρξει υποστήριξη και από τους Δήμους του Νομού Χανίων, ώστε η κρητική παράδοση στα Αντικύθηρα να συνεχιστεί. 

Το απόγευμα τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Εσπερινός στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια η κρητική αντιπροσωπεία αναχώρησε με το πλοίο της γραμμής για την Κίσσαμο, δίνοντας την υπόσχεση ότι οι δεσμοί αδελφοσύνης των δύο περιοχών θα γίνουν ακόμα πιο ισχυροί στο μέλλον. 

Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. 

 

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση