ΚΡΗΤΗ

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης ζητά αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση της ψηφιακής προσαρμογής των επιχειρήσεων

No profile pic

Ζητείται μεσομακροπρόθεσμος κυβερνητικός σχεδιασμός επιβίωσης και αναπτυξιακής προοπτικής της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, τα μέλη της οποίας, απέστειλαν έγγραφο θέσεων, με αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη, Επικρατείας Γεώργ. Γεραπετρίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

«Τα περισσότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας του Covid-19, που έχουν, έως τώρα ληφθεί ή εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, σαφέστατα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει η διοίκηση του Επιμελητηρίου, παρότι «στα μέτρα αυτά υπάρχουν και αστοχίες ή χρονοκαθυστερήσεις». Τα μέτρα αυτά ωστόσο, δεν θεωρούνται από μόνα τους επαρκή για να αντιστρέψουν την υφιστάμενη ύφεση, η οποία αναμένεται να βαθύνει στους επόμενους μήνες, τονίζει το επιμελητήριο προς τους υπουργούς. «Απαιτείται ένας κυβερνητικός σχεδιασμός μεσομακροπόθεσμου ορίζοντα… ένα πλέγμα μέτρων που θα διασφαλίζουν σε πρώτο χρόνο την επιβίωση της πλειονότητας των μικρών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα που απειλούνται, αλλά μέτρα που θα δίνουν προοπτική στην υγιή επιχειρηματικότητα».

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου θεωρούν κοινή διαπίστωση ότι «η ύφεση που δυστυχώς αναμένεται να βιώσει εντονότερα το χειμώνα η ρεθεμνιώτικη οικονομία, απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων τοπικών επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας… Παράλληλα ο τουρισμός δεν κατάφερε να τονώσει το οικονομικό κλίμα, με τα τουριστικά έσοδα να μειώνονται σύμφωνα με προβλέψεις στο 80%». Ο τουριστικός κλάδος και οι επιχειρήσεις του χώρου, δέχονται σφοδρά χτυπήματα και όλο το πλέγμα των σχετικών δραστηριοτήτων εν τέλει επηρεάζει όλη την αγορά και την τοπική οικονομία».

Για όλο τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο του νομού, είναι δεδομένο όπως αναφέρεται στην επιστολή, πως «η διασφάλιση της δημόσιας Υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με εξειδικευμένες προτάσεις στον σχεδιασμό της στρατηγικής για το μέλλον των νησιωτικών περιφερειών μας, μέσα από ένα διαφορετικό και ανθεκτικότερο μοντέλο τουριστικής και παραγωγικής ανάπτυξης», όμως οι δυσμενείς προβλέψεις της γνωστής έκθεσης Πισσαρίδη για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη λήψης μεσομακροπρόθεσμων αναπτυξιακών μέτρων, τονίζει η διοίκηση του επιμελητηρίου. Ζητάει μάλιστα για το Ρέθυμνο, πάγια δομικά μέτρα για τον εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την ισόρροπη ανάπτυξη των λοιπών κλάδων της οικονομίας, εκτός του τουρισμού. «Έφτασε η ώρα για ριζικό μετασχηματισμό του μοντέλου της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Και σε τοπικό επίπεδο, στο Ρέθυμνο, ο επανασχεδιασμός αυτός θα πρέπει να κατευθυνθεί σε σημαντική αύξηση σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της ψηφιακής προσαρμογής των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης, στα πρότυπα του πρόσφατου προγράμματος για την Ψηφιακή Προσαρμογή των επιχειρήσεων, μέσα από την αντίστοιχη δράση του RisCrete». Τέλος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, επισημαίνουν πως «η οικονομική και υγειονομική κρίση ως συνέπεια της πανδημίας, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να μετατραπεί σε ευκαιρία εξάλειψης χρόνιων παθογενειών».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση