Επικαιροποιημένη μελέτη από το ΙΤΕ για το φαινόμενο της προσάμμωσης

Ζητούμενο η αλλαγή της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διοχέτευση της άμμου στην παραλία

Σαν το γεφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν είναι τα έργα απάμμωσης στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Επί πολλά χρόνια, για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της προσάμμωσης που εμποδίζει και την είσοδο των μεγάλων πλοίων στο λιμάνι και την ευελιξία τους, γίνεται απάμμωση. Την επόμενη χρονιά, πάλι τα ίδια. Ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε συνολικά, σοβαρά και ριζικά το συγκεκριμένο θέμα, παρά τις μελέτες που έχουν γίνει επανειλημμένα για το φαινόμενο.

Τώρα το ΙΤΕ έχει αναλάβει να ελέγξει τις μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν και ετοιμάζει μια επικαιροποιημένη μελέτη βάσει και των θαλάσσιων ρευμάτων, των κυματισμών, της τυπογραφικής αποτύπωσης που έχει γίνει για την περιοχή του λιμανιού.

«Eπεξεργάζονται τώρα τα στοιχεία για να επικαιροποιήσουν το φαινόμενο της προσάμμωσης, να εξηγήσουν πού οφείλεται και σε δεύτερη φάση να συστήσουν κάποιες μελέτες που θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν», σημείωσε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη μιλώντας στον Τeam FM.

«Το Λιμενικό Ταμείο έχει αντιληφθεί ότι το φαινόμενο της προσάμμωσης είναι ένα μεγάλο θέμα και γι’ αυτό είναι ένα από τα έργα συντήρησης του λιμένα. Ήταν σε εξέλιξη το καλοκαίρι αυτό το έργο, έγινε μετά από πολλά χρόνια γραφειοκρατίας και την άνοιξη θα ολοκληρωθεί. Αντιμετωπίζει όμως ένα τμήμα κυβικών της άμμου, όχι όλη την άμμο. Στόχος μας είναι να καταθέτουμε τεχνικά δελτία στα αρμόδια υπουργεία, να χτυπάμε την πόρτα της περιφέρειας για να συμβάλει οικονομικά στην απομάκρυνση της άμμου», σημείωσε η κα Κουτσαλεδάκη.

Η ίδια σημειώνει ότι, η νέα μελέτη από το ΙΤΕ ανοίγει νέες προοπτικές και συνδυάζεται με τις μελέτες για τη διάβρωση των ακτών που κάνει ο δήμος σε όλο το μήκος από το λιμάνι μέχρι τη Σκαλέτα, με στόχο να μπορέσει να μπει σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως το life, το οποίο αντιμετωπίζει ριζικά και ριζοσπαστικά με οικολογικό τρόπο το πρόβλημα. Αυτό, όμως τονίζει η κα Κουτσαλεδάκη, σημαίνει αλλαγή της νομοθεσίας που απαγορεύει τη ρίψη της άμμου σε κάποιο βάθος στη θάλασσα ή στην παραλία μετά την αφαίρεσή της. «Η άμμος εκποιείται από την Κτηματική Υπηρεσία σύμφωνα με τον νόμο. Το πιο σωστό είναι να διοχετεύεται σε όλο το μήκος της παραλίας που έχει ανάγκη. Αλλού στην Ευρώπη συμβαίνει αυτό, γιατί όχι και σε εμάς; Η Κομισιον έχει ξεκινήσει να βάζει ρήτρες στην Ελλάδα για έλλειψη έργων αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Πρέπει με περιβαλλοντικά θωρακισμένους τρόπους να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως αυτό», τονίζει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ