ΚΡΗΤΗ

Επίκαιρη ερώτηση του Μ. Συντυχάκη για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ

No profile pic

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: Για τις απολύσεις στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠ Π. Κ.), κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι, με πάσης φύσεως ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που δουλεύουν, με το άγχος της ημερομηνίας λήξης, σε θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (βαριά αναπήρους, χρόνια πάσχοντες, παιδιά χωρίς οικογένεια) στις 8 Δομές του ΚΚΠ Περιφέρειας Κρήτης,  καλύπτοντας τα τραγικά κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και πανελλαδικά. Εν μέσω πανδημίας, μαζί με τις επίσημες ευχαριστίες και τα χειροκροτήματα, το υπουργείο Εργασίας, που εποπτεύει τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, έστειλε στην ανεργία πολλούς από αυτούς τους εργαζόμενους πχ επικουρικούς.

Άλλος ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων, σε βάρος εργαζόμενων και περιθαλπόμενων, είναι οι επικείμενες απολύσεις και όσες έχουν ήδη συντελεστεί για εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, 24μηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ, κυρίως στην  καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση. Συγκεκριμένα,  64 εργαζόμενοι (9 μαγείρων, 12 βοηθοί μαγείρων, 5 τραπεζοκόμων, 19 καθαριότητας και 19 φυλάκων) θα χάσουν τη δουλειά τους, με τη λήξη της σύμβασής τους σε λίγες μέρες.

Τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, με κατεύθυνση να ενισχύουν παραπέρα τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματική δράση στο χώρο της Πρόνοιας. Οι κατευθύνσεις αυτές επιβεβαιώνονται από το εθνικό σχέδιο για τα ΑμεΑ που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση και τη στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2021-2030, που λένε ξεκάθαρα για το κλείσιμο των ιδρυμάτων, με πρόσχημα και περιτύλιγμα τη δήθεν αποσυλοποίηση.

Το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή έχει αναδείξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και πως οι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, άρα μόνιμη θα πρέπει να είναι και η εργασία τους. Το αίσχος της εφαρμογής των ατομικών συμβάσεων και το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι θα σωθούν οι θέσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων άνοιξαν το δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει τις απολύσεις των συμβασιούχων. Ταυτόχρονα, ευθύνη έχουν όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κτλ) που καταψήφισαν  το αίτημα, που κατέθεσε ως πρόταση Νόμου το ΚΚΕ, 130 συνδικαλιστικών οργανώσεων για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Με δεδομένο ότι η ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί «εγκληματική ενέργεια»,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

Να μη γίνει καμία απόλυση και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Προσλήψεις, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για τη στελέχωση και των 8 δομών. Να αυξηθούν άμεσα οι κρατικοί πόροι για την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δομών.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση