ΚΡΗΤΗ
Επιχειρηματίες Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής: Δεν είμαστε καταπατητές!
Ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, ο πρόεδρος των επιχειρηματιών του κλάδου, Γ. Μπορμπουδάκης σημειώνει τα σημεία αιχμής, που καθιστούν την άσκηση του επαγγέλματος δυσχερέστερη.
Το καθεστώς επαγγελματικής ανασφάλειας λόγω της μικρής διάρκειας των συμβάσεων παραχώρησης, τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας εκμίσθωσης των παραλιών από τους Δήμους στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τα υπέρογκα πρόστιμα φαίνεται πως είναι τα μείζονα "αγκάθια" για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των θαλασσίων σπορ αναψυχής, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που έρχεται στη Βουλή προς συζήτηση την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Όπως είπε στο Cretalive o πρόεδρος του Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής Κρήτης, Γιώργος Μπορμπουδάκης, οι επιχειρηματίες του κλάδου εργάζονται σε ένα ασταθές περιβάλλον, αν και συνεχίζουν να πορεύονται σε ένα επάγγελμα το οποίο οι ίδιοι έχουν χτίσει εδώ και 30-35 χρόνια και που μάλιστα αποτελεί διαφήμιση για τον Τουρισμό του νησιού.
Απέναντι όμως στο έργο που επιτελούν και το οποίο δεν περιορίζεται στο αυστηρά στενό πλαίσιο του αντικειμένου τους, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την διατήρηση της καθαριότητας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής μέσα κι έξω από το νερό αλλά και την επίβλεψη, οι ίδιοι αντιμετωπίζουν μία σκληρή στάση, που δε δείχνει να επιδιώκει τη συναίνεση και το κοινό όφελος, αλλά αντιθέτως τοποθετεί τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στα θαλάσσια σπορ, σε θέση "κατηγορούμενου". "Δεν είμαστε καταπατητές" - τονίζει εμφατικά ο κ.Μπορμπουδάκης, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στο νερό, "ποντάροντας" σε "καλές" θάλασσες - κάτι πάντως που δεν είναι ο κανόνας στο βόρειο τμήμα της θάλασσας, χρειάζεται να επενδύουν διαρκώς σε σκάφη και εξοπλισμό, χωρίς όμως - με βάση τον νέο νόμο - να μπορούν να κάνουν ένα μακρόπνοο σχεδιασμό.
"Θα ήταν πολύ καλύτερο το σενάριο, να μπορείς να δουλέψεις άνετα και να επιχειρήσεις, να δεις με ασφάλεια το μέλλον, αν οι παραχωρήσεις γίνονταν με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, που θα σου παρείχαν τη σιγουριά ότι - με την προϋπόθεση ότι πληροίς τα προαπαιτούμε - θα είσαι "εκεί" και την επόμενη τριετία. 'Η έστω θα είχε νόημα να δίνεται μία προτεραιότητα σε όσους δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο σε συγκεκριμένα σημεία. Τότε θα υπήρχε επαγγελματική ασφάλεια" - εξηγεί ο κ.Μπορμπουδάκης. Ο ίδιος μεταφέρει την αγωνία των δεκάδων επιχειρηματιών του κλάδου στην Κρήτη, σημειώνοντας μάλιστα την ανησυχλια για το κατά πόσο είναι εφικτό να "περάσουμε σε δεύτερη γενιά επιχειρηματιών όταν βλέπουμε τις ίδιες παθογένειες;"
Ο ίδιος όμως σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες επιχείρησης θαλάσσιων σπορ καλούνται να αναπτύξουν ... κι άλλη δραστηριότητα - συνήθως επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος - προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίσουν σχεδόν σίγουρα την άδεια εκμίσθωσης έκτασης στην παραλία. "Τη σιγουριά την έχεις μόνο όταν είσαι όμορος, όταν δηλαδή η προβολή της επιχείρησής που βρίσκεται πάνω από την παραλία, στην προέκτασή της είναι πάνω στον αιγιαλό" - λέει ο ίδιος, σημειώνοντας το παράδοξο ότι για να ασκήσουν το επάγγελμά τους, πολλές φορές ωθούνται να ξεκινήσουν άλλο ένα επάγγελμα - ακόμη και εντελώς εκτός του αντικειμένου τους.
Ο νόμος του 1970 ...και το σήμερα
Το καθεστώς δραστηριοποίησης μέχρι σήμερα ορίζεται από νόμους ... μισού αιώμα και πλέον, αναφορικά με τους όρους παραχωρήσεων. "Όμως άλλες οι ανάγκες τότε και άλλες τώρα. Παρ'όλ'αυτά και στον νέο νόμο δε βλέπουμε βελτιώσεις" - αναφέρει ο κ.Μπορμπουδάκης.
Αναφορικά με τον χώρο που τα θαλάσσια σπορ χρειάζονται στο κομμάτι της παραλίας, ο ίδιος σημειώνει ότι στο βόρειο τμήμα της Κρήτης υπάρχει μια άτυπη συμφωνία να μη ζητούν πάνω από 50 τ.μ. για τον εξοπλισμό, μια και η παραλία αποτελεί μόνο πέρασμα για τα θαλάσσια σπορ, αφού το περιβάλλον εξάσκησης των μέσων αναψυχής στο υδάτινο στοιχείο, είναι η θάλασσα.
"Προσπαθούμε τόσα χρόνια να είμαστε στο ίδιο σημείο", η σταθερότητα άλλωστε για ένα επαγγελματία αποτελεί "κλειδί" για να καθιερωθεί. "Είμαστε επαγγελματίες, οικογενειάρχες, δεν είμαστε καταπατητές, το περιβάλλον το προσέχουμε και το πονάμε κι αυτό το δηλώνει η παρουσία μας τόσα χρόνια σε συγκεκριμένα σημεία" - προσθέτει ο ίδιος, παραθέτοντας παραδείγματα των επιχειρηματιών θαλάσσιων σπορ, που συνδράμουν στη διατήρηση της καθαριότητας στις παραλίες αλλά και τη συμβολή τους στη διάσωση λουόμενων σε κίνδυνο αλλά και τη συμμετοχή τους σε αγνοούμενους στη θάλασσα.
"Σε ανταγωνίστριες χώρες αυτά έχουν λυθεί προ πολλού. Εμείς όμως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί προστιθέμενη αξία η παρουσία αυτών των επαγγελμάτων στην παραλία" - αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής Κρήτης. Ο ίδιος σημειώνει ωστόσο ότι και η λειτουργία επιχειρήσεων με ξαπλώστρες και ομπρέλες συνδράμει στη διατήρηση της καθαριότητας και της επιτήρησης, αποτρέποντας ακόμη και κλοπές από επιτήδειους που περιμένουν πότε ο λουόμενος θα μπει στη θάλασσα για να "ξαφρίσουν" τα πράγματά του!
"Ορισμένες φορές υπάρχουν υπερβάσεις" - παραδέχεται ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως "εμείς λέμε "ναι" στον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές" για την τήρηση της νομιμότητας και του μέτρου, χωρίς όμως κάποιες υπερβολές που διατυπωνονται, με χαρακτηριστική την απαγόρευση μετακίνησης των καθισμάτων, πρόβλεψη που ωθεί τους εργαζόμενους και επαγγελματίες στις παραλίες να αναλάβουν ρόλο ... χωροφύλακα!
"Να ξεχωρίσουμε τι εννοούμε ανάπτυξη, τι θέλουμε, πως ορίζεται" - καταλήγει ο κ.Μπορμπουδάκης, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στις παραλίες έχουν επιτύχει η χώρα μας - και η Κρήτη - να αποκτήσει μια καλή εικόνα και ως προς την ασφάλεια, ενώ παράλληλα βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διαμόρφωση ενός αξιόλογου τουριστικού προϊόντος, το οποίο άλλωστε αποτελεί ζητούμενο για τη χώρα μας.
Δείτε επίσης:
Οι νέες ρυθμίσεις για την προστασία του αιγιαλού - "Καμπάνες" και κατεδαφίσεις
Νομοσχέδιο για αιγιαλό – παραλίες: Σφοδρές αντιδράσεις, απέναντι ΚΕΔΕ και οργανώσεις