ΚΡΗΤΗ

Επερώτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά μέτρα

Το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Επερώτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά μέτρα

Επερώτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κρήτης κατατέθηκε, προκειμένου να συζητηθεί στις 14 Νοεμβρίου, με αντικείμενο τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης σε περίπτωση πλημμύρας.

Όπως τονίζεται:

"Μια δυνατή βροχόπτωση, πριν λίγες μέρες,  ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στην περιοχή της Ιεράπετρας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης. Μάλιστα όπως οι κάτοικοι επισημαίνουν αν η κακοκαιρία έφτανε μέχρι την πόλη της Ιεράπετρας, θα είχε δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές  αφού είναι πολλά, ακόμη μέχρι και  σήμερα, μήνα Νοέμβρη, τα ακαθάριστα ρέματα, στα ανατολικά της πόλης.

Αγανάκτηση προκαλεί η επικίνδυνη κατάσταση με τα ρέματα σε όλη την Κρήτη. 

Παράδειγμα η κατάσταση που επικρατεί στον Γιόφυρο που η λεκάνη απορροής του είναι η 2η μεγαλύτερη για τη Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ), όπως  και στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής.  Κατάσταση,  που επανειλημμένα έχουν καταγγείλει  συνδικάτα, φορείς και οι κάτοικοι, που καρδιοχτυπούν με την πρώτη βροχή.  Η Περιφέρεια, ο δήμος και η κυβέρνηση δηλώνουν, κάθε χρόνο, πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον πλημμυρικό κίνδυνο, όμως οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει  για καθαρισμούς είναι αποσπασματικές και δεν αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα.  Επιπλέον, υπάρχει και θέμα δημόσιας υγείας καθώς τα καλάμια από τον καθαρισμό εναποτίθενται στις όχθες του ποταμού. Την ίδια στιγμή υπάρχουν σοβαρές ζημιές στα συρματοκιβώτια στα αντιπλημμυρικά πάνω από τον Καράβολα. Επίσης, είναι ακαθάριστα, στο μεγαλύτερο τμήμα τους, τα ρέματα Ξηροποτάμου και Χρυσοβαλάντου. Ακαθάριστα  στην πλειοψηφία τους είναι τα ρέματα στο Μαλεβίζι, ο  Γαζανός ποταμός που η λεκάνη απορροής του είναι η μεγαλύτερη για τη Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) Χαμηλής ζώνης λεκανών ρεμάτων Ηρακλείου.  

Πόσο μάλλον, να μιλήσουμε για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, όταν η διευθέτηση – οριοθέτηση του Γιόφυρου είναι για δεκαετίες σε επίπεδο μελέτης ή να μιλήσουμε και τα φράγματα, όπως το πολυσυζητημένο των Δαφνών για την αντιπλημμυρική προστασία του Ξηροπόταμου ή το φράγμα στον Γιόφυρο. 

Άλλο παράδειγμα είναι η κατάσταση στον ποταμό Κυλιάρη στον Αποκόρωνα, όπου δεν έχει γίνει καθαρισμός (επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες) και ο Κλαδισός ποταμός που μέχρι πρόσφατα δεν είχε καθαριστεί, ενώ  η κατάστασή του εμπνέει ανησυχία στους κατοίκους για πλημμύρα και τους ξυπνά μνήμες από τον Οκτώβρη του 2019,  που το ποτάμι είχε πλημμυρίσει. 

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αξιολογήσει ότι απουσιάζει σχεδιασμός πρόληψης που θα έχει σκοπό τη μείωση της τρωτότητας και την ελαχιστοποίηση του πλημμυρικού κινδύνου. Όχι μόνο τα αναγκαία έργα – υποδομές αντιπλημμυρικής θωράκισης απουσιάζουν, αλλά δεν παίρνονται ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα,  όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων. 

Αυτή η κατάσταση με τους ελλιπείς ή ανύπαρκτους καθαρισμούς δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει και δεν προσλαμβάνει προσωπικό και παραδίδει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες σε ιδιώτες εργολάβους. Έτσι, η κατασκευή των όποιων έργων πραγματοποιούνται γίνεται αποσπασματικά,  με κριτήριο το κέρδος των ξεχωριστών ομίλων που τα υλοποιούν, οδηγώντας σε καθυστερήσεις, εμπλοκές στους διαγωνισμούς με τις κόντρες των ιδιωτών, συχνά σε κακοτεχνίες ή και υπερτιμολογήσεις και σπατάλη. Η τεράστια υποστέλεχωση των υπηρεσιών μαζί με την έλλειψη μηχανολογικού και τεχνικού εξοπλισμού και μέσων οδηγεί στην ολοκληρωτική εξάρτηση όλων των αναγκαίων εργασιών από το πότε κι αν προχωρήσουν οι εργολαβίες. 

Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων δεν είναι αβλεψία, ούτε παράλειψη.  Αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα, δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς και στα κονδύλια της ΕΕ.  Αυτή την πολιτική ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που κινούνται στη λογική του «κόστους-οφέλους», που υπηρετούν την πολιτική  των κυβερνήσεων η οποία εξυπηρετεί και στηρίζει με κρατικό χρήμα, νομικό πλαίσιο, επιδοτήσεις και παντός είδους διευκολύνσεις τις επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά αφήνει σε πλήρη ανυπαρξία τα έργα για την προστασία του λαού. Ταυτόχρονα, η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της οδηγεί στο μπάζωμα ρεμάτων και ποταμών, στην τσιμεντοποίηση, στην άναρχη δόμηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Πλατανιανό ποταμό στο Ρέθυμνο, που κάθε χρόνο παρουσιάζει θέματα υπερχείλιση και πλημμύρας. 

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως «κανονικότητα» να βρίσκεται κάθε τόσο ο λαός στο έλεος των καιρικών φαινομένων! Όλη η χώρα και φέτος έγινε μαύρη από τις στάχτες και ζωές και κόποι χάθηκαν στη λάσπη, από τις πλημμύρες. Χωρίς έργα και υποδομές προστασίας, χωρίς ειδοποίηση πριν την καταστροφή, χωρίς στήριξη από το κράτος για τους κατοίκους να ζήσουν (χωρίς καμία υπερβολή), χωρίς στοιχειώδες κρατικό σχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας.  

Στην Κρήτη,  Χανιά, Χερσόνησος, Σητεία, Αγία Πελαγία  είναι «μνημεία» της διαχρονικής πολιτικής κυβερνήσεων, Περιφέρειας  και δημοτικών αρχών σε σχέση με τις ανάγκες του λαού για έργα υποδομής και προστασίας από πλημμυρικό κίνδυνο.  

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», επανειλημμένως, εδώ και χρόνια, προειδοποιεί, παίρνοντας πρωτοβουλίες μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία και συνολικά για έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού μας. 

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον κ. περιφερειάρχη να απαντήσει ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για : 

Άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό των ρεμάτων

Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών. 

Σχεδιασμό έργων και υποδομών ενταγμένων σε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών φαινομένων, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειές τους".

potami

Δείτε τις ενδεικτικές φωτογραφίες από τον ποταμό Κυλιάρη στα Χανιά.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση