ΚΡΗΤΗ

Επαγγελματίες Αγίου Νικολάου: Έρχονται πολλά λουκέτα και... μόνιμα!

Με αφορμή το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τα μεσάνυχτα

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

Σήμα κινδύνου για (πιθανά) νέα μεγάλα... “κύματα” ανέργων και μαζικά (κι οριστικά) λουκέτα επιχειρήσεων εξέπεμψε στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγ. Νικολάου, Κώστας Ζαχαριάς, χαρακτηρίζοντας “εντελώς παράλογο” την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τα μεσάνυχτα.

Μας δημιουργεί πάρα πολλά, σοβαρά οικονομικά θέματα. Θα οδηγήσει πολλούς εργαζόμενούς μας στην ανεργία από τώρα, πολύ πιο νωρίς απ’ το προγραμματισμένο διάστημα. Μετά τις 23 του μήνα θα αρχίσει η φθίνουσα πορεία στον Άγιο Νικόλαο, μέχρι να κλείσει εντελώς η σεζόν. Μια σεζόν που έτσι κι αλλιώς δεν πήγε καλά, με πάρα πολλά προβλήματα. Αντί να στηριχθούμε έστω και την τελευταία στιγμή, επιλέγουν και κλείνουν περιοχές όπως η Κρήτη, που δεν έχει ιδιαίτερα πολλά κρούσματα κορωνοϊού, κι αφήνουν ανοιχτά την Πελοπόννησο και την Αττική” ήταν το αρχικό σχόλιο του κ. Ζαχαριά.

Θα κλείσουν επιχειρήσεις και δυστυχώς φοβάμαι ότι θα κλείσουν και μόνιμα, όχι μόνο για τη σεζόν.Ήδη πολλοί συνάδελφοι συζητούν ότι θέλουν να αποχωρήσουν από τον κλάδο, για τον λόγο ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο,τι κι αν συμβεί, ο,τι βοήθεια κι αν έχουμε – η οποία βοήθεια θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την πραγματική ζημιά που έχουμε υποστεί!” πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαριάς εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για “κοροϊδία”!

Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από το Μαξίμου δεν έχουν ανακουφίσει “καθόλου” τον κλάδο, υποστήριξε: “Το μόνο που μας έχει βοηθήσει κάπως είναι η μείωση του 40% του ενοικίου. Από εκεί κι έπειτα, το κομμάτι της μείωσης του ΦΠΑ για εμένα είναι κοροϊδία από την κυβέρνηση προς εμάς – επειδή επηρεάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό των συναδέλφων, μόνο αυτούς που έχουν καφετέριες. Επίσης, είναι και μέχρι 31/10. Μια πραγματική βοήθεια από το κράτος δεν έχουμε λάβει. Κι ούτε κι έχουν την πρόθεση να μας δώσουν κάτι περισσότερο, απ’ ο,τι αντιλαμβανόμαστε! Ούτε εργοδοτικές εισφορές μείωσαν όπως είχαμε ζητήσει κατ’ εξακολούθηση! Με μια πολύ μικρότερη είσπραξη και τζίρο που κάνουμε στα καταστήματά μας, καλούμαστε και πληρώνουμε τις ίδιες εργοδοτικές εισφορές με πέρυσι”.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία περιοχή που δουλεύει αμιγώς με τον τουρισμό: Στις καλές εποχές από έξι έως επτά μήνες, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν στους τέσσερις.

“Τώρα καλούμαστε μέσα σε 2-3 μήνες να βγάλουμε κάποιο κέρδος για να επιβιώσουμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας αξιοπρεπώς. Μας κλείνει στην καλύτερη στιγμή, γιατί και αυξημένη ήταν η κίνηση στα καταστήματα και από τους ντόπιους Έλληνες επισκέπτες και από τους τουρίστες. Για εμάς είναι ο,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή!”.

Ο κ. Ζαχαριάς ανέφερε και κάτι άλλο: “Ενώ η κυβέρνηση τήρησε για μία εβδομάδα το μέτρο με τους καθιστούς, δεν το άφησε να δει πώς θα εξελιχθεί”.

Επιχειρηματολόγησε μάλιστα παρουσιάζοντας το τι είχε συμβεί μέχρι σήμερα στην πόλη του Λασιθίου: “Η αστυνομία έκανε πάρα πολλούς ελέγχους και για τους καθιστούς και για τις μάσκες και για όλα αυτά. Κι ενώ δεν παρατηρήθηκαν θέματα, ούτε χρειάστηκε να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιο κατάστημα – δεν έκλεισε κάποιο κατάστημα, δεν υπήρξε συνωστισμός,

Δυστυχώς, μπήκαμε κι εμείς στο ίδιο καλάθι, με όλη την υπόλοιπη Κρήτη, με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Σίγουρα, υπάρχουν και κάποιοι κακοί συνάδελφοι. Αλλά το ποσοστό τους είναι μικρό σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους, που στην πλειοψηφία τους ήταν υποδειγματικοί.

Είναι αμαρτία για αυτούς (τους κακούς συναδέλφους) να θίγονται τόσες πολλές άλλες επιχειρήσεις” διαμαρτυρήθηκε ο ίδιος, συγκεντρώνοντας όλες τις απορίες του: “Δεν έχουμε μέτρο αντίδρασης. Υπάρχουν κάποια κενά τα οποία καλούμαστε εμείς μέσα σε μία μέρα να τα δούμε, να δώσουμε απαντήσεις στους συναδέλφους μας. Για παράδειγμα, λένε ότι κλείνουμε 12 τα μεσάνυχτα. Τότε θα είναι ο τελευταίος πελάτης που θα σερβίρουμε ή θα πρέπει να έχουμε κλείσει τα φώτα και να έχουμε φύγει κι εμείς; Γιατί, εάν συμβαίνει το δεύτερο, ο τελευταίος πελάτης θα πρέπει να σερβιριστεί από τις 11.

Υπάρχει ακόμη ένα ανοιχτό ζήτημα με τα ντελίβερι. Πολλά μαγαζιά κάνουν διανομές μετά τις 12. Ο νόμος ισχύει και γι’ αυτά τα μαγαζιά; Θεωρητικά, ναι. Δεν είναι όμως λίγο παράλογο το ότι δεν τους έκλεισε μέσα στην καραντίνα και τους κλείνει τώρα;”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγ. Νικολάου προβληματίζεται και για κάτι άλλο: “Ένας 20αρης που βγαίνει, πάει σε ένα μπαρ και πίνει, μετά τις 12 είναι σίγουρο ότι θα πάει σπίτι του; Για μένα, το πιο πιθανό είναι ότι θα περάσει από κάποιο περίπτερο να πάρει το ποτό του και πιθανόν να συνεχίσει σε μια παραλία ή στις ίδιες καρέκλες των καταστημάτων που κλείνουν ή σε πλατείες. Εκεί, θα είναι πιο ανεξέλεγκτη η κατάσταση!”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση