ΚΡΗΤΗ
ΕΟΔΥ και Πανεπιστήμιο Κρήτης "χέρι χέρι" για τη Δημόσια Υγεία
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Κοντάκη
Ρεπορτάζ Μαρία Αγαπάκη
Μία νέα περίοδος συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔΥ και του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεκινά , με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για τη λειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) στην Κρήτη.
Σε δηλώσεις του πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σημείωσε ότι το Μνημόσιο Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΕΟΔΥ για ενίσχυθει των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας. "Η ενίσχυση γίνεται προσθέτοντας το Εργαστηρίου του κ.Σουρβίνου στο Εργαστήριο της κ.Ψαρουλάκη για να έχουμε πλήρη κάλυψη" - είπε ο κ.Ζαούτης.
"Είναι κάτι που δούλευε με το εργαστήριο της κ.Ψαρουλάκη, τώρα στο "δυναμικό" θα προστεθούν και τα εργαστήρια της Μικροβιολογίας και της Ιολογίας" - είπε o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που υπογράφει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ.
Ο κ.Κοντάκης ανέφερε ότι αντικείμενο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας θα αποτελούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι πάσης φύσεως ιοί και τα μικρόβια, θέματα τροφίμων και Δημόσιας Υγείας εν γένει, με το αντικείμενο ενασχόλησης να εμπλουτίζεται περαιτέρω με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον ΕΟΔΥ.
Ως προς τη λειτουργία, επισημαίνεται ότι ο ΕΟΔΥ θα παρέχει τον εξοπλισμό ενώ το κόστος λειτουργίας θα επιμεριστεί με το Πανεπιστήμιο.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Τροφίμων, Υδάτων και Περιβάλλοντος του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Άννα Ψαρουλάκη, μίλησε για το έργο στο Εργαστήριο του οποίου ηγείται. "Το Εργαστήριο εξυπηρετεί και την Κλινική Μικροβιολογία και την Κλινική Ιολογία και κατά τον τελευταίο χρόνο, από τον Αύγουστο ως τώρα, εξετάστηκαν 8.000 δείγματα, ελεγχόταν η παρουσία του κορωνοϊού σε συνεργασία με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ" και θα συνεχιστεί ο έλεγχος κι άλλων βακτηρίων και ιών, της τριδημίας - γρίπης, RSV, SARS-CoV2, ενώ θα συνεχιστεί και η αναζήτηση του γενετικού υλικού των ιών και των βακτηρίων και προσεχώς θα ξεκινήσει η παρακολούθησει της μικροβιακής αντοχής. Επίσης, είπε η κ.Ψαρουλάκη, "το τελευταίο 5μηνο του 2022, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, εξελισσόταν ο έλεγχος των παραλλαγών του κορωνοϊού".
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα επισκεφτεί το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μικροβιακής Παθογένεσης (Εργαστήρια αναφοράς).
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο