ΚΡΗΤΗ
Ένωση Ηρακλείου: Ξένo fund "έβαλε στο μάτι" τα ακίνητα σε 62 Μαρτύρων και Τάλως
«Κάτω τα χέρια από την Ένωση των Aγροτών» το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου αφού μετά την έκδοση της απόφασης 1/23 του Αρείου Πάγου, ιρλανδικό fund διεκδικεί τα ακίνητα της Ένωσης, τόσο το κεντρικό κτήριο στην 62 Μαρτύρων όπου στεγάζονται τα γραφεία και όλες οι υπηρεσίες της, όσο και το γνωστό εμπορικό κέντρο «Τάλως» επί της παραλιακής οδού.
Το φλέγον ζήτημα όμως ανακύπτει για την Ένωση Ηρακλείου από το γεγονός ότι η ως άνω απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ τα δάνεια της Ένωσης εξυπηρετούνται κανονικά προς τις τράπεζες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Σταύρος Γαβαλάς.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου εκδόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2023 και σχεδόν άμεσα εκπρόσωποι του fund επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της Ένωσης και ζήτησαν το ακίνητο της λεωφόρου 62 Μαρτύρων παρότι οι δόσεις του δανείου καταβάλλονται κανονικά.
Ειδικότερα, οι δανειακές υποχρεώσεις της Ένωσης Ηρακλείου ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ενώ η δόση ανά έτος στην τράπεζα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία στις 240.000 ευρώ ανά έτος. Επίσης έχουν ήδη περάσει στην κατοχή του fund ακίνητα της Ένωσης μεγάλης αξίας «αλλά δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να τα θέλουν όλα» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.
«Τους "άνοιξε η όρεξη" και θέλουν το Τάλως και την 62 Μαρτύρων»
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο σε πολλούς που θέλουν να πάρουν την περιουσία των αγροτών και των παραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές. Εμείς σαν διοίκηση δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε επ’ ουδενί. Η Ένωση ανήκει στους παραγωγούς της» ανέφερε ο Σταύρος Γαβαλάς.
«Είχαμε σχεδόν καταλήξει σε νέα συμφωνία αναφορικά με το πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία της Οργάνωσης, έμεναν κάποιες λεπτομέρειες να αποσαφηνιστούν. Όμως με την απόφαση του Αρείου Πάγου κατέρρευσαν όλα σαν χάρτινος πύργος» επισημαίνει ο ίδιος.
«Με την απόφαση του Αρείου Πάγου "τους άνοιξε η όρεξη" και μας είπαν ότι "θέλουμε και την 62 Μαρτύρων και το Τάλως". Μας ζητάνε να δώσουμε έξτρα στο fund το σπίτι μας. Το βρίσκω άδικο και δεν έχω λόγια να το χαρακτηρίσω. Θέλουν να μας οδηγήσουν σε μια οικονομική ασφυξία» τονίζει με πικρία και απογοήτευση ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι έχει δεσμευθεί περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ από τους λογαριασμούς της Ένωσης με αποτέλεσμα η Ένωση να έχει πλέον και νέες οικονομικές εκκρεμότητες αφού δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές σε εργαζόμενους, Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία κτλ.
Την ίδια ώρα ωστόσο το πνεύμα μαχητικότητας των κρητικών παραμένει ενεργό και σε εγρήγορση με τον Σταύρο Γαβαλά να λέει ότι «ο κόσμος έχει εξαγριωθεί. Κάτω τα χέρια από την Ένωση Αγροτών. Θέλουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας με τους όρους που είχαμε συμφωνήσει».
Προαναγγέλλουν απόβαση στην Αθήνα με τρακτέρ
Ταυτόχρονα ο ίδιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων δυναμικών κινητοποιήσεων, με απόβαση αγροτών και τρακτέρ ακόμα και στην Αθήνα, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υποκύψουμε στον εκβιασμό. Δεν μας τιμά ως Ένωση να σκύψουμε το κεφάλι. Η Ένωση Ηρακλείου έχει παρελθόν, έχει παρόν, έχει και μέλλον αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους. Σε αυτό το μέλλον λοιπόν επενδύουμε, στα προϊόντα, στους παραγωγούς, στις εγκαταστάσεις μας. Αν θέλει το fund να μας κλείσει, ξέρουν που είμαστε ας έρθουν να μας κλείσουν. Εμείς την Ένωση Ηρακλείου δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία έγινε με την Τράπεζα το 2017 και βοήθησε να κρατηθεί ζωντανή η Ένωση μέχρι και σήμερα. Όμως εδώ και ενάμιση χρόνο η διοίκηση της Ένωσης ζητά από την Τράπεζα νέα συμφωνία αλλά «σε ώτα μη ακουόντων», όπως λένε.
«Η Οργάνωση δεν μπορεί να ποδοπατείται, να μας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο. Δεν είμαστε ξένοι στον τόπο μας. Δε μπορώ να πιστέψω ότι ιρλανδικά fund θα βρεθούν στο τιμόνι της Ένωσης Ηρακλείου ή σε άλλα παραγωγικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα» καταλήγει ο πρόεδρος Σταύρος Γαβαλάς.
Τονίζεται ότι το Τάλως ήταν σταφιδεργοστάσιο σε υποβαθμισμένη περιοχή. Σήμερα όμως έχει μετατραπεί σε αστικό ακίνητο με τεράστια αντικειμενική αξία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργού Αραχωβίτη είχε καταθέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα μια νομοθετική ρύθμιση που έλεγε ότι τα παραγωγικά συνεταιριστικά ακίνητα («ακίνητα γενεών»), όπως το Οινοποιείο στην Παλιανή, το εργοστάσιο στη Βιομηχανική περιοχή, το ακίνητο στην 62 Μαρτύρων, θα τίθενται σε καθεστώς ασυλίας. Όμως η ρύθμιση δεν πρόλαβε να περάσει από την Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν οι εκλογές του 2019» τόνισαν καταληκτικά παράγοντες της Ένωσης.
Στο μεταξύ, κοινή αναφορά για το ζήτημα στη βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου προς τους συναρμόδιους υπουργούς:
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο