ΚΡΗΤΗ

Ενίσχυση της Υγείας με προσωπικό με ... ημερομηνία λήξης!

Οι υγειονομικοί δίνουν το επόμενο αγωνιστικό τους ραντεβού, αύριο Τρίτη 28 Απριλίου, στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ  στις 12.00

No profile pic

Με προσωπικό με ... ημερομηνία λήξης "ενισχύεται" το δημόσιο σύστημα υγείας, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, απαντώντας στις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας. 

Συγκεκριμένα από τις 3.337 προσλήψεις, εκ των οποίων μόλις 402 είναι γιατροί και οι υπόλοιπες 2.935 αφορούν σε νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, είναι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Ο κ.Βρύσαλης κάνει λόγο για "ψευδεπίγραφη εικόνα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας", τη στιγμή που οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι 30.000 με βάση τα υφιστάμενα οργανογράμματα, που ούτε αυτά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.

"Μόνο στο ΠΑΓΝΗ των 79.000 εισαγωγών, των 130.000 επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, των 95.000 επισκέψεων στα ΤΕΠ οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού είναι πάνω από 600 εργαζόμενοι. Οι μισές κενές θέσεις αφορούν μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό" - αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Ο ίδιος κάνει λόγο για "κοροϊδία" το να θεωρούνται ενίσχυση οι 211 νοσηλευτές για όλη την Κρήτη (36 στο ΠΑΓΝΗ)  και οι 37 γιατροί (12 στο ΠΑΓΝΗ), "όταν οι ίδιες οι διοίκησες σημερινές και προηγούμενες δήλωναν πριν το κορονοϊο  ότι  άμεσα χρειάζονται για το ΠΑΓΝΗ 100 τουλάχιστον νοσηλευτές" αλλά και με δεδομένο ότι απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών από τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τη "γύμνια" του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και το φαύλο κύκλο των συμβάσεων. "Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων να μπαλώνουν κενά στην Υγεία με συμβασιούχους αντί να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΜΕΘ, η στελέχωση των οποίων απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, που χρειάζεται χρόνο για να αποκτηθεί. Τα λιγοστά «νέα» κρεβάτια ΜΕΘ που τίθενται (αν τίθενται)  σε λειτουργία, στελεχώνονται κύρια  με μετακινήσεις προσωπικού και με συμβασιούχους που απαιτεί αρκετό διάστημα για να εκπαιδευθούν" - αναφέρει ο κ.Βρύσαλης.

Σε ένα τέτοιο φόντο, προσθέτει ο ίδιος, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί η αναφορά του υπουργού Υγείας πως «αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα έχει κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, επιστήμονες και ερευνητές στα εργαστήριά μας».

Οι υγειονομικοί δίνουν το επόμενο αγωνιστικό τους ραντεβού, αύριο Τρίτη 28 Απριλίου, στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ  στις 12.00.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση