Ενεργειακά .... καλώδια

Ανοιχτή επιστολή του πρώην δημάρχου Γαζίου, Γιώργου Μαρκογιαννάκη

Ναι στις επενδύσεις αλλά με τεκμηριωμένες μελέτες και αντισταθμιστικά οφέλη λέει ο πρώην δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης, σε ανοιχτή επιστολή του με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης.

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Αφορμή για τη σημερινή μου παρέμβαση είναι οι δηλώσεις των στελεχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 04-05-2017 σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό για την Κρήτη.
Ως πρώην Δήμαρχος Γαζίου που έδωσα σκληρές και αποτελεσματικές μάχες για την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος,ενώ παράλληλα πλήρωσα βαρύ τίμημα ως μη όφειλα ακόμα και στις δικαστικές αίθουσες,αισθάνομαι ότι έχω την ηθική - και όχι μόνο – υποχρέωση να καταθέσω τις απόψεις μου ενώ θα αναφέρω και κάποια άγνωστα ίσως δεδομένα, σχετικά με το ενεργειακό, τα Λινοπεράματα κλπ.
Ο τρόπος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και οικονομική επιβάρυνση που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και επιβάλλεται στους καταναλωτές μέσω των Υ.Κ.Ω στους  λογαριασμούς  του ρεύματος.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει δείξει αυξημένη κινητικότητα για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης προγραμματίζοντας μέσω του ΑΔΜΗΕ όχι ένα αλλά δύο καλώδια για την “ενίσχυση” της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς το νησί μας.
Βέβαια τα εν λόγω καλώδια θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να φέρουν αλλά και να “πάρουν” ενέργεια…
Είναι γνωστές οι προσπάθειες ενεργειακών κολοσσών για επενδύσεις στο νησί μας και η συνεργασία  Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ με σημείο αναφοράς την Κορακιά του Δήμου μας.
Φυσικά και είμαι υπέρ των ανωτέρω επενδύσεων και αναπτυξιακών ενεργειών που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας. Όμως αυτές θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένων μελετών με σεβασμό στο περιβάλλον και με σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη. Θα είναι δε αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και θα οριστικοποιούνται στη συνέχεια,με αποφάσεις των τοπικών – κοινοτικών και Δημοτικών Συμβουλίων. 
Εξάλλου με αυτό το σκεπτικό και αξιοποιώντας παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ,αποφάσισα -ως Δήμαρχος Γαζίου - να προτείνω στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης που έγινε στις 10-02-2003, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ να γίνει στην περιοχή Γαλήνων – Κορακιά του Δήμου μας, με καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο και βασικό όρο να κλείσει στη συνέχεια ο ΑΗΣ – ΔΕΗ Λινοπεραμάτων (συνημμένη  απόφαση του Περιφ.Συμβουλίου Κρήτης).
Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2003 και από κοινού με τους εμπλεκόμενους φορείς, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΔΕΗ, ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ, Περιφέρεια Κρήτης και Νομαρχία Ηρακλείου, υπογράψαμε την “προγραμματική συμφωνία” Γαζίου (συνημμένη), όπου προβλέπονται όλες οι σχετικές ενέργειες για κάθε φορέα προκειμένου να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης.
Η “προγραμματική συμφωνία” μεταξύ άλλων ,στο άρθρο 3 παρ. 3 αναφέρει τα παρακάτω : 
«3) Η συμφωνία που περιλαμβάνεται στην παρούσα συνίσταται: 
α) Στη δημιουργία νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας στη θέση Κορακιά – Γαλήνων του Δήμου Γαζίου Ηρακλείου...
γ) Στην εξέταση της ενδεχόμενης μετεγκατάστασης… των υπολοίπων οχλουσών εγκαταστάσεων της περιοχής των Λινοπεραμάτων... από μελέτη που εκπονείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ... αα) Η περιοχή υποδοχής των εγκαταστάσεων αυτών θα προκύψει από μελέτη που εκπονείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ... ββ)... γγ) θα υπάρξει από το ΥΠΕΧΩΔΕ αποχαρακτηρισμός της περιοχής των Λινοπεραμάτων από βιοτεχνική και χαρακτηρισμός της ως περιοχής κατοικίας και αναψυχής σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 21/4-10-2000 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ροδιάς – Αχλάδας και θα προωθηθεί η άμεση αντίστοιχη τροποποίηση της με αριθμό 16/81 απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΕΣΧΠ) με κοινή απόφαση Υπουργών». 
Σημειώνω ότι η αναφερόμενη (παράγραφο γ) στην “προγραμματική συμφωνία” μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώθηκε το 2004,επί θητείας ως Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ του αείμνηστου Σταύρου Καμπέλη. Πραγματοποιήθηκε δε από το μελετητικό γραφείο της κ. Ουρανίας Κλουτσινιώτη (μελετήτρια του  Χωροταξικού Κρήτης). 
Από την ανωτέρω μελέτη, προβλέπεται η μετεγκατάσταση των λοιπών ρυπογόνων εγκαταστάσεων των Λινοπεραμάτων σε τρεις προτεινόμενες περιοχές, ενώ μεταξύ αυτών αναφέρει και την περιοχή της Κορακιάς.
Από τότε έως και πρόσφατα, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους στην “προγραμματική συμφωνία” Γαζίου, με το βλέμμα στραμμένο στην Κορακιά αφήνοντας την εντύπωση ότι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου όπου θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης με κέντρο βάρους την εν λόγω περιοχή και το κλείσιμο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων των Λινοπεραμάτων.
ΟΜΩΣ…
Στις 04-05-2017 έγινε σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης για το ενεργειακό και σε δηλώσεις τους,οι συμμετέχοντες ανέφεραν μεταξύ άλλων:
Ο Διευθυντής νέων έργων του ΑΔΜΗΕ κ. Θανάσης Γεωργόπουλος: «Είναι η πρώτη φορά που εξετάζουμε συγκεκριμένο χώρο εντός της περιοχής της Κορακιάς, το λέω αυτό ως ΑΔΜΗΕ, δεν αναφέρομαι τι είχε συμβεί προηγουμένως με τη ΔΕΗ. ...»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Καμπούρης: «Ο σταθμός των Λινοπεραμάτων θα μείνει σε ψυχρή λειτουργία, δηλαδή θα λειτουργεί ελάχιστα... Στην Κορακιά θα βγει ένα καλώδιο... και εναερίως θα καταλήξει στο σταθμό μετατροπής ο οποίος χωροθετείται στη Δαμάστα...».
Εκτός δηλαδή από την «Κορακιά» αναφέρει για πρώτη φορά επίσημα και άλλο χώρο επιβάρυνσης - τη Δαμάστα - εντός του Δήμου μας. 
Ως γνωστό ο ΑΔΜΗΕ  με βάση το Ν.4001/2011 είναι «παιδί» της ΔΕΗ,που με βάση την υπ'αριθμό 239/25-11-2003 απόφαση του Δ/Σ της (συνημμένη) έχει δεχτεί και έχει υπογράψει την “προγραμματική συμφωνία” Γαζίου. Επομένως ο ΑΔΜΗΕ “παίρνει” ως κληρονομιά και την ανωτέρω συμφωνία,την οποία οφείλει να σεβαστεί. 
Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής: «...ειδικά με τις δύο μεγάλες μονάδες που λειτουργούν δίπλα στα αστικά κέντρα. Πιστεύουμε ότι αν δεν κλείσουνε ή δεν καταργηθούν εντελώς θα υπολειτουργούν...».
Αναφέρει δηλαδή για πρώτη φορά επίσημα ότι δεν κλείνει ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων αγνοώντας και αυτός με τη σειρά του προκλητικά την “προγραμματική συμφωνία” Γαζίου.
Από τις δηλώσεις των ανωτέρω στελεχών προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο σταθμός της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ. 
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχουμε πάρει μια απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο την ίδια με την Περιφέρεια σε κοινή γραμμή με στόχο την οριστική απομάκρυνση των Λινοπεραμάτων από εκεί της ΔΕΗ καταρχήν και στη συνέχεια των υπόλοιπων ρυπογόνων εγκαταστάσεων...».
Φοβάμαι ότι όλα όσα ανέφερε ο κ. Δήμαρχος δεν θα υλοποιηθούν ΠΟΤΕ. 
Αντίθετα, αν γίνει πράξη ως έχει ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ, θα έχουμε εκτός του ΑΗΣ - ΔΕΗ Λινοπεραμάτων επιπλέον δύο σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην Κορακιά και στη Δαμάστα...
Θα έχουμε δηλαδή ένα «διαβολικό τρίγωνο» περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Δήμο μας,ο οποίος ήδη σηκώνει αρκετό φορτίο ρυπογόνων εγκαταστάσεων. 
Πιστεύω, ότι η περιοχή των Γαλήνων – Κορακιά είναι αρκετά μεγάλη για να σηκώσει το αναπτυξιακό φορτίο για όλες τις εγκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν. Τα δε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και φυσικού αερίου αργότερα, θα πρέπει να γίνουν με υπογειοποίησή τους και επί του ΒΟΑΚ, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται στα αστικά κέντρα και σε όλη την Κρήτη. 
Είναι ένα μεγάλο έργο που επιτέλους κάποια κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνει για την Κρήτη.
Τελειώνοντας αναφέρω ότι θα πρέπει να γίνει ρητή δήλωση υλοποίησης από τους εμπλεκόμενους φορείς της “προγραμματικής συμφωνίας” Γαζίου ως έχει ή τροποποίησής της, πάντα όμως με συγκεκριμένες ενέργειες για την απαλλαγή των Λινοπεραμάτων από τις υπάρχουσες πεπαλαιωμένες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις. Εξάλλου, βασικός όρος που τέθηκε εξ' αρχής για την επιλογή της Κορακιάς ήταν η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ -ΔΕΗ Λινοπεραμάτων. 
Οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε γι’αυτό. Το οφείλουμε στον τόπο μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας....

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ