ΚΡΗΤΗ
Ξεσηκώνονται οι φοιτητές ένα χρόνο μετά το lockdown στα πανεπιστήμια
Φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλούν στο Cretalive για τα ανοιχτά ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Εδώ και έναν χρόνο μένουν μακριά από τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια. Συνεχίζουν να καταβάλουν κανονικά το ενοίκιό τους ενώ τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά και οι παραδόσεις γίνονται πίσω από μια οθόνη.
Όλα αυτά ενώ ψηφίστηκε ένας νόμος που προβλέπει την είσοδο της Αστυνομίας στα ΑΕΙ, την θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανώτατο όριο φοίτησης.
Φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο μιλούν στο Cretalive για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με όλα τα παραπάνω δεδομένα.
Ο Ορφέας Δρακούλης, από τη Σάμο, αναφέρει πως τον τελευταίο χρόνο τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο Τμήμα έχουν γιγαντωθεί. Υπάρχει υποχρηματοδότηση, το Τμήμα έχει ανάγκη από περισσότερα μέλη ΔΕΠ. Τα εργαστήρια δεν γίνονται κι έτσι οι φοιτητές δεν μαθαίνουν όσα θα έπρεπε.
«Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε το εξάμηνο», αναφέρει.
Όπως λέει, γίνονται συζητήσεις για να ανοίξει το λιανεμπόριο, ο τουρισμός ενώ τα ΑΕΙ κρατούν ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους.
Όσο αφορά στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, η εφαρμογή του στο Αριστοτέλειο αλλά και την Αθήνα δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους φοιτητές.
«Ενώ λένε ότι έρχεται να φτιάξει ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, στην ουσία θέτει και άλλα εμπόδια στις σπουδές μας», λέει χαρακτηριστικά.
Ενώ τα ΑΕΙ είναι ένα χρόνο κλειστά, προβλέπονται πλέον διαγραφές των φοιτητές ενώ η θέσπιση βάσης για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια καταντά το σχολείο εξεταστική αρένα και τα παιδιά κάνουν μάθημα ακόμα από το Γυμνάσιο.
Ο Ορφέας Δρακούλης αναφέρει πως η πανεπιστημιακή αστυνομία θα οδηγήσει σε επιπλέον καταστολή, σε φακέλωμα των φοιτητών, τη στιγμή που οι φύλακες του Πανεπιστημίου Κρήτης προσπαθούν στα δικαστήρια να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.
Ο Λέκκα Σάμουελ, από την Πάρο, αναφέρει πως το εξάμηνο προχωράει χωρίς να γίνονται εργαστηριακά μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις. Κάποιοι φοιτητές, λοιπόν, δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους.
Θεωρεί πως οι υπεύθυνοι θα έπρεπε εδώ και έναν χρόνο να βρουν λύσεις για τη σωστή λειτουργία των ΑΕΙ σε περίοδο πανδημίας, είχαν αρκετούς μήνες να ετοιμαστούν αλλά δεν έκαναν τίποτα, πέρα από την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
«Ακόμα και τώρα λέμε ότι υπάρχει σωτηρία, απλώς χρειάζονται δραστικά μέτρα», τονίζει.
Ενώ τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά, οι φοιτητές που είναι εκτός της πόλης καταγωγής τους συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκιο, γεγονός που επιβαρύνει τους γονείς τους αλλά και τους ίδιους που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.
Εστίες, όπως είναι γνωστό, στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν, μόλις 120 περίπου φοιτητές μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ενοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα.
«Το οικονομικό θέμα απασχολεί τους φοιτητές και τους κρατάει πίσω», αναφέρει.
Ο Βαγγέλης Ντουφεξιάδης, από την Αθήνα, αναφέρει πως ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα σε συνδυασμό με την κατάργηση του ασύλου είναι ένα οργανωμένο σχέδιο ενάντια στις προσπάθειες των φοιτητών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Παράλληλα, χιλιάδες μαθητές θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω της θέσπισης της κατώτερης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. «Το Πανεπιστήμιο γίνεται για λίγους και καλούς», λέει χαρακτηριστικά.
Τονίζει πως εκείνο που διεκδικούν οι φοιτητές είναι ένα πτυχίο αντάξιο των κόπων και των προσπαθειών που έχουν καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια
Δείτε επίσης:
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν φοιτητές στο Ηράκλειο
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο.