ΚΡΗΤΗ
Ένας χρόνος από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: επιστημονική γνώση 100 σελίδων
Η σεισμική ακολουθία πριν την 27η Σεπτεμβρίου, ο ισχυρός σεισμός και όσα ακολούθησαν μέσα σε έναν τόμο, από το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, που έχει προσφέρει πλούσια επιστημονική γνώση σε όλους τους ερευνητές που τον μελέτησαν και συνεχίσουν να τον μελετούν.
Εξάλλου, η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει τελειώσει, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως τονίζει στο Cretalive ο Δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής-Εφ. Γεωφυσικής, ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών, Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνας & Καινοτομίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Διευθυντής Εδρας UNESCO Solid Earth Physics & Geohazards Risk Reduction, Μέλος Τομεακου Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Φυσικών Επιστημών -ΕΣΕΤΕΚ.
Μόλις βγήκε στον «αέρα» ο πρώτος τόμος της Ειδικής Έκδοσης του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Ο Δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος και η Δρ. Μαρία Κουλη, Επικ. Καθηγήτρια Γεωφυσικής & Γεωκαταστροφών, ΕλΜεΠα, Κυρια Ερευνητρια Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών, Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνας & Καινοτομίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, εξηγούν πως «αποτελεί το πρώτο μέρος των ερευνητικών μας αποτελεσμάτων στο μοναδικό αυτό γεγονός στην σεισμική ιστορία της Κρήτης.
Ελπίζουμε τα αποτελέσματά μας να συμβάλλουν στην κατανόηση των σεισμικών φαινομένων στο μέτωπο του Ελληνικού Τόξου και στην διαχρονική προσπάθεια για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή της Κρήτης.
Το Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών φιλοδοξεί διαχρονικά να συμβάλει στην κατανόηση των γεωδυναμικών φαινομένων στην περιοχή και στη δημιουργία ενός διεθνούς πόλου έρευνας των γεωδυναμικών φαινομένων στην περιοχή της Κρήτης.»
Ο Δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος αναφέρει πως στην έκδοση εξετάζεται διεξοδικά η προσεισμική ακολουθία μέσα από τις πιο σύγχρονες μεθόδους της θεωρίας πολυπλοκότητας, εξετάζονται οι θερμικές ανωμαλίες που ανιχνεύτηκαν με δορυφορικές παρατηρήσεις που προκλήθηκαν από τον σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή, οι τάσεις που προκλήθηκαν από τον καθένα σεισμό στην ευρύτερη περιοχή και δίνεται μία λεπτομερής απεικόνιση της χωρικής και χρονικής εξέλιξης της μετασεισμικής ακολουθίας και για πρώτη φορά παρουσιάζεται η γεωμετρία του ρήγματος όπως προέκυψε από ειδικές τομογραφικές σεισμολογικές μελέτες.
«Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη σεισμική ιστορία της Κρήτης και τα επόμενα βήματα που ήδη γίνονται από την ερευνητική μας ομάδα θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή», εξηγεί ο καθηγητής.
Η μετασεισμική ακολουθία υπάγεται σε μία ειδική κατηγορία φυσικών φαινομένων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως φαινόμενα αργής αποκατάστασης, αυτός είναι και ο λόγος της σχετικά σημαντικής διάρκειας της μετασεισμικής ακολουθίας. «Είμαστε στη φάση της τελικής αποκατάστασης», τονίζει ο κ. Βαλλιανάτος.
Μπορεί κανείς να βρει τον τόμο στον εξής σύνδεσμο
https://earth-phys.hmu.gr/wp-content/uploads/2022/09/Arkalochori-A-YEAR-AFTER...pdf
Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του "Cretalive Εν Δράσει: Ένας χρόνος από το "χτύπημα" των ρίχτερ"
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο