ΚΡΗΤΗ

Ένας 19χρονος πιανίστας υπόσχεται να «μαγέψει» τους Κρητικούς με το ταλέντο του!

Ο Κωνσταντίνος Κατσούλης μιλά στο Cretalive για τις εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τον Αρχαιολογικό Χώρο Μαλίων.

No profile pic

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

«Η χαρά από την ερμηνεία και η επικοινωνία με το κοινό –που τόσο  έλειψε κατά τη διάρκεια της καραντίνας- είναι μία μορφή έκστασης που δεν μπορεί να περιγραφεί».

Το παραπάνω αναφέρει, σε συνέντευξή του στο Cretalive ο 19χρονος Κωνσταντίνος Κατσούλης, ταλαντούχος πιανίστας από το Ηράκλειο που θα προσφέρει στο κοινό δύο ξεχωριστές εμφανίσεις.

Θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου την Κυριακή 22 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την Δευτέρα 23 Αυγούστου και ώρα 21.30 στο Μινωικό Ανάκτορο Μαλίων.

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

 

Πότε ξεκίνησε η επαφή σου με το πιάνο, γιατί σου αρέσει τόσο πολύ; Τι είναι αυτό που αισθάνεσαι την στιγμή μίας συναυλίας;

«Η επαφή με την μουσική ήρθε από μικρή ηλικία μέσα από μαθήματα πιάνου, όμως μπορώ να πω ότι ‘εδραιώθηκε’ με την είσοδο μου στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και την γνωριμία μου με την κ. Μαρίνα Μπιλμέζη. Τη μουσική ,και δη το πιάνο,  την αγάπησα εξαιτίας των «μαγικών» ιδιοτήτων που προσφέρει στους πιστούς μελετητές της: όχι μόνο ένα ψυχοακουστικό ταξίδι , αλλά και ένα διαρκές συναισθηματικό στήριγμα, μία ψυχική ανάταση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Fantasiestücke Op.12: “Aufschwung” του Robert Schumman.

Η μουσική μοιάζει σε πολλά σημεία με τον αθλητισμό. Μπορεί να υπάρχει το άγχος της επίδοσης και η καθημερινή και πολύωρη «προπόνηση», όμως όταν ανεβαίνεις στην σκηνή κάθε κούραση ή περιττή σωματική λειτουργία ξεχνιέται. Η χαρά από την ερμηνεία και η επικοινωνία με το κοινό –που τόσο  έλειψε κατά τη διάρκεια της καραντίνας- είναι μία μορφή έκστασης που δεν μπορεί να περιγραφεί.»

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου επαγγελματικά; Τα επόμενα δέκα χρόνια τι θα ήθελες να κάνεις; Ποιο είναι το όνειρό σου;

«Αναντίρρητα μέσα στον πολιτισμό και δη στην μουσική, αποβλέποντας στην κοινωνική και παιδευτική τους διάσταση. Μπορεί να μην γνωρίζω ακόμη σε ποιον τομέα της μουσικής θα εμβαθύνω (πιάνο, διδασκαλία, διεύθυνση, μονωδία κ.α.), όμως σίγουρα θέλω μέσα από αυτή να προσφέρω στην κοινωνία και στον τόπο μου.»

 

Τι θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο κόσμος στις εκδηλώσεις σε Ηράκλειο και Μάλια;

«Ο ακροατής θα απολαύσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, προσιτό στο ευρύ κοινό, εμπνευσμένο από την πανσέληνο και το θέμα του παραμυθιού. Η άρπα που ακούγεται μαζί με το "Μία φορά και έναν καιρό…" συμβολίζεται από το ατμοσφαιρικό Notturno του O. Respighi. Η Sonata Op.10 No.3 του L.v. Beethoven είναι μία ολοκληρωμένη μουσική ιστορία με εντυπωσιακή αρχή ( Presto) , δραματική μέση ( Largo e mesto) , comic relief ( Menuetto, Trio ) και ένα παιχνιδιάρικο, σχεδόν σαν μουσικό κρυφτό, τέλος ( Rondo). Στο δεύτερο μέρος ταξιδεύουμε με τις απλές -αλλά όχι απλοϊκές- μελωδίες και τα ιδιαίτερα χρώματα του Nocturne του F. Poulenc, καθώς και τα ορχηστρικά εφέ, γρήγορα και δεξιοτεχνικά περάσματα της Φαντασίας  –κυριολεκτικά και μεταφορικά - του J.Haydn. Στην συνέχεια το κλίμα αλλάζει με την παριζιάνικης κομψότητας πρώτη Impromtu του Chopin και την ρωσικού λυρισμού και έντασης συναισθημάτων Ελεγεία του S. Rachmaninoff. Όπως όλα τα παραμύθια, έτσι κι αυτό έχει ένα αίσιο τέλος. Και τι καλύτερο από ένα jazz ξέφρενο νεοϋορκέζικο πάρτι, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από τα Τρία Πρελούδια του G.Gershwin; Μία ευρεία παλέτα συναισθημάτων και ιστοριών δηλαδή που αβίαστα αναδύονται υπό το σεληνόφως.

 Αξίζει να αναφέρω ότι οι καλεσμένοι της συναυλία των Μαλίων μαζί με το πρόγραμμα τους θα λαμβάνουν και ένα φυλλάδιο με μουσικολογικά και ιστορικά σχόλια για τους συνθέτες και τα έργα τους. Αυτά τα κείμενα φέρουν την επιμέλεια έγκριτων μουσικολόγων, καθηγητών πανεπιστημίου, δίνοντας έτσι μία πιο μορφωτική  διάσταση στην εκδήλωση.»

Πώς βλέπεις τα πολιτιστικά δρώμενα στο Ηράκλειο; Ως ένας νέος αλλά ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος, τι θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξει;

«Παρά τις όσες αξιόλογες προσπάθειες έχουν γίνει ή γίνονται από ιδιώτες ή θεσμούς, με λύπη μου μπορώ να πω ότι το Ηράκλειο βρίσκεται αρκετά πίσω όχι μόνο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, αλλά και τα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, όμως η αχρείαστη γραφειοκρατία και η απουσία θεσμών όπως ένα μόνιμο δημοτικό θέατρο, επαγγελματική ορχήστρα και επαγγελματική χορωδία, καθιστούν τις όποιες προσπάθειες να γίνει η πόλη «κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου» μάταιες. Είναι λοιπόν χρέος εμάς των νέων να πιέσουμε, στηρίξουμε και στελεχώσουμε τέτοιες φιλόδοξες προσπάθειες ώστε να προσφέρουμε στην Κρήτη αυτό που πραγματικά της αξίζει.»

Ταλέντο από μικρός!

O 19χρονος Κρητικός Κωνσταντίνος Κατσούλης είναι κάτοχος πτυχίου πιάνου (τάξη: Μαρίνα-Μαρία Μπιλμέζη) στο Παγκρήτιο Ωδείο, με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» και

«Έπαινο Εξαιρετικής Επίδοσης», Grade 7 Certificate in Music Performance του Trinity College of London και πτυχίου αρμονίας (τάξη: Νίκου Καργάκη) με βαθμό «Άριστα». Έχει παρακολουθήσει ενεργά  πολυάριθμα σεμινάρια και masterclass πιάνου, διεύθυνσης ορχήστρας και φλάουτου, ενώ έχει συμμετάσχει σε ποικίλες ορχήστρες, χορωδίες και μουσικά σύνολα. Έχει συνθέσει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου «Αριστοφανειάδα» και «Η Αλίκη στην Χώρα των Θυμάτων», με τις συνθέσεις της τελευταίας παράστασης να έχουν εκδοθεί σε βιβλίο.

 Τον Μάιο 2019, σε ηλικία 16 ετών, πραγματοποιεί το ντεπούτο του με ατομικό ρεσιτάλ πιάνου στην Πειραματική Σκηνή του Π.Σ.Κ.Η, ενώ το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχε σε ακρόαση για επιλογή νέων πιανιστών στο πλαίσιο του φεστιβάλ πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου η κριτική επιτροπή εξήρε το παίξιμο του, παρά το ιδιαίτερα νεαρό της ηλικίας του. Το Φεβρουάριο του 2020 συμμετείχε στην συναυλία-

αφιέρωμα «Beethoveνιάδα» στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου» , ενώ τον Μάιο του 2021 πραγματοποίησε διαδικτυακό ατομικό ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.  Το 2020 και όντας αριστούχος του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου εισήχθη με τον δεύτερο μεγαλύτερο βαθμό πανελλαδικώς στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης παίζει φλάουτο και παρακολουθεί μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας και κλασσικού τραγουδιού.

 

Δείτε επίσης:

Πανσέληνος με ρεσιτάλ πιάνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση