ΚΡΗΤΗ
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τους εμβολιασμούς στην Κρήτη και η ανακούφιση του πρώτου
Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την συνέχεια - Τι θα γίνει με τους Οίκους Ευγηρίας
Του Αντώνη Παντινάκη
Οι υγειονομικοί της Κρήτης ... ξεκίνησαν να "οπλίζουν" σήμερα κατά του κορωνοϊού: Το εμβόλιο κατά του (ή της) Covid σαν... σφαίρα κύλησε μέσα τους. Μια σφαίρα που στρέφεται κατά του φονικού ιού, που λειτουργεί συγχρόνως και σαν... αλεξίσφαιρο γιλέκο. Το πρώτο τείχος προστασίας ενάντια στον “αόρατο εχθρό” υψώθηκε και στην Κρήτη!
“Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις ζωές μας πίσω”! Το έναυσμα – κίνητρο δόθηκε και οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, όλους αυτούς τους μήνες, δέχθηκαν μετά χαράς το απλόχερο “πρωτοχρονιάτικο δώρο του 2021”, όπως το χαρακτήρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
"Μια στάση ευθύνης"
Ο κ. Στέλιος Σταυρουλάκης, νοσηλευτής και προϊστάμενος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΑΓΝΗ μοιράστηκε με τους ακροατές του Livetalks, περιγράφοντας την “στάση ευθύνης” του ιδίου και των συναδέλφων του, αλλά και στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας: “Αισθάνομαι μια χαρά, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είμαι ανακουφισμένος. Ήταν κάτι συμβολικό”.
Έναν χρόνο περίπου τώρα, ο κ. Σταυρουλάκης και οι “συμπολεμιστές” του έχουν διαχειριστεί γύρω στα 4.000 ύποπτα περιστατικά! “Νιώθουμε την αγωνία του κόσμου, βλέπουμε πώς είναι οι επιπλοκές. Το εμβόλιο είναι το κατ’ εξοχήν όπλο ενάντια στην πανδημία”. Ακόμα κι αν εμβολιαστούμε, “θα πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί” είναι η συμβουλή του, αν θέλουμε “να ξαναπάρουμε τις ζωές στα χέρια μας”. Η σημερινή του πράξη, πέρα από συμβολική, κατέδειξε και την “στάση ευθύνης απέναντι στους ασθενείς που διαχειριζόμαστε”.
Ο κ. Σταυρουλάκης έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα και κλείνει τα αυτιά του στις συνωμοσιολογικές φωνές. “Δεν υπάρχει κανένα θέμα με παρενέργειες, εμπιστευόμαστε την παγκόσμια επιστημονική – ιατρική κοινότητα. Η συμμετοχή (στον εμβολιασμό) θα διασφαλίσει την ανοσία που επιθυμούμε”.
Ακούστε τον:
Στα λόγια του κ. Σταυρουλάκη ήρθε και η κα Γεωργία Ντασούλη, προϊσταμένη ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ: “Είναι η αρχή για να πάρουμε την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας στα χέρια μας”.
Ο σχεδιασμός, το χρονοδιάγραμμα και οι οίκοι ευγηρίας
Στο κλίμα “συγκίνησης” και “αισιοδοξίας” που επικρατούσε νωρίτερα σήμερα στο ΠΑΓΝΗ, στάθηκε η κα Λένα Μπορμπουδάκη, διοικήτρια 7ης ΥΠΕ.
“Με συγκίνηση και αισιοδοξία υποδέχθηκαν οι υγειονομικοί της Κρήτης την έναρξη του εμβολιασμού. Όλα μας τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα. Είναι πολύ σημαντικό ότι κάθε μέρα αυξάνεται το ποσοστό πρόθεσης των υγειονομικών για εμβολιασμό για να καταφέρουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω”.
Απ’ την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο διαχειριστικό κομμάτι, ώστε να υπάρχει επάρκεια των εμβολίων και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το κεντρικό σχέδιο ακολουθείται πιστά.
Παράλληλα με τους υγειονομικούς, θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας, όπως προανήγγειλε η κα Μπορμπουδάκη.
Ευχάριστη έκπληξη, η συμμετοχή των εργαζομένων!
“Ούτε καν τον ελάχιστο πόνο” δεν αισθάνθηκε ο κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, διοικητής του ΠΑΓΝΗ, που εμβολιάστηκε κι εκείνος με τη σειρά του σήμερα.
“Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν πολύ παραπάνω από αυτή που ανέμενα” παραδέχθηκε. “Το
71% έχουν δηλώσει πρόθεση εμβολιασμού - καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που θέλουν να εμβολιαστούν!”.
"Να φέρουμε πίσω την ελευθερία μας". Σε μία μικρή φράση συμπύκνωσε το νόημα και τη σημειολογία της σημερινής ιστορικής μέρας ο κ. Στέλιος Κτενιαδάκης, αναπληρωτής διοικητής ΠΑΓΝΗ: “Σήμερα ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε (πίσω) την ελευθερία μας!”.
Συναισθήματα χαράς κυρίευσαν τον κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο, διευθυντή ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ και συντονιστή των ΜΕΘ στην Κρήτη: “Ήδη μπήκαμε στην αρχή του τέλους. Σήμερα έγινε ένα βήμα σημαντικό για το νησί. Αυτή τη στιγμή (το εμβόλιο) είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να ελέγξουμε την πανδημία. Κι αυτό είναι κάτι χαρμόσυνο για τον τόπο”.
Ακούστε τις δηλώσεις:
Προτροπή, ετοιμότητα και αισιοδοξία
Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους ασθενείς του: “Οι επιστήμονες έκαναν τον καθήκον τους. Σε λιγότερο από έναν χρόνο βρήκαν το εμβόλιο. Το καθήκον το δικό μας σαν Υγειονομικοί και σαν Ιατρική Σχολή, είναι ότι θα πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Θα πρέπει να εμβολιαστούν (οι άνθρωποι), διότι εμβολιασμός σημαίνει προστασία. Οι ασθενείς που είναι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κι είναι αυτοί που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν”.
Μια “εξαιρετική μέρα” έζησε ο κ. Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμολογικής Κλινικής και καθηγητής Πνευμονολογίας: “Ήταν μια καλά οργανωμένη διαδικασία η οποία ρέει εξαιρετικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήταν ένα από τα καλύτερα εμβόλια που έχω κάνει ποτέ μου, χωρίς κανένα αίσθημα παρενέργειας ή πόνου. Βαδίζουμε σε έναν άλλον δρόμο. Θα έχουμε μία διαφορετική μέρα στην πανδημία μετά τους εμβολιασμούς”.
“Η αρχή των εμβολιασμών συμβολίζει την αρχή του τέλους της πανδημίας, ότι σιγά σιγά θα βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη” είναι η κεντρική ιδέα της σημερινής ημέρας για τον κ. Διαμαντή Κοφτερίδη, υπεύθυνο της Μονάδας Κορωνοϊού και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής.
“Καλή χρονιά χωρίς κορωνοϊό” ευχήθηκε ο κ. Απόστολος Καραντάνας, καθηγητής Kαθηγητής Ακτινολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου. Κι αφού έκανε το εμβόλιο, μας προέτρεψε να πράξουμε αναλόγως “για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω”.
Η κα Κάλη Χατζηνάκη, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου, περιμένει με αγωνία, ανυπομονησία και αισιοδοξία την έναρξη των εμβολιασμών και του γενικού πληθυσμού, μετά τις 20 Γενάρη:
“Είμαστε έτοιμοι, κάθε μέρα ετοιμαζόμαστε. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία και με μεγάλη χαρά να αρχίσει ο εμβολιασμός. Θεωρώ ότι θα τα πάμε καταπληκτικά Κάθε μέρα ο κόσμος μας ρωτά, τα περιμένει (τα εμβόλια)”.
"Κάθισα, διάβασα και εμβολιάστηκα"
Ο κ. Μάνος Μπολίκας, νοσηλευτής, επιτήρησης νοσοκομειακών λοιμώξεων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, περιέγραψε το πως πήρε την απόφαση να εμβολιαστεί: “Πολύ απλά, κάθισα διάβασα, είδα ότι όλα είναι ασφαλή κι αποφάσισα ότι θα εμβολιαστώ από τους πρώτους”.
"Χρειαζόμαστε κι άλλα όπλα"
Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, χαιρέτισε την σημερινή έναρξη των εμβολιασμών, ζητώντας από την κυβέρνηση να ενισχύσει με επιπλέον “όπλα” το Σύστημα Υγείας και την μάχη των υγειονομικών: “Σαν Σωματείο, και με την ατομική μας ευθύνη, δίνουμε το παράδειγμα του μαζικού εμβολιασμού και καλούμε τον κόσμο ,να εμβολιαστεί μαζί. Το ένα όπλο που είναι ο εμβολιασμός, αν δεν συνδυαστεί και με τα άλλα όπλα που πρέπει να παρέχει η Πολιτεία (προσλήψεις προσωπικού, τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν πλέον για όλες τις παθήσεις), αν δεν ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κι αν δεν υπάρξει συστηματικός έλεγχος όλων αυτών που θα κάνουν το εμβόλιο κι ένας εθνικός σχεδιασμός/προγραμματισμός εμβολίων – η ίδια η Πολιτεία από μόνη της, υπονομεύει τον εμβολιασμό, που είναι αναγκαιότητα για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό”.
"Να ακούμε τους γιατρούς"
Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, επί τη ευκαιρία, έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα, την οποία ευλόγησε ο Πατήρ Μιχαήλ Πίσσαρης, εφημέριος του νοσοκομείου, που – αφού εμβολιάστηκε - κάλεσε “όλο τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο, να μην φοβηθεί, δεν είναι τίποτα. Πρέπει να ακούμε τους γιατρούς, να ακούμε τους ανθρώπους που έχουν μία ειδίκευση. Να μην κάνουμε του κεφαλιού μας, να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν φάει τη ζωή τους στα θρανία και στις έδρες του καθηγητή”.