ΚΡΗΤΗ
Ένα «Όσκαρ» για Ηρακλειώτισσα μαθήτρια
Πρώτο βραβείο στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για την Εύα Μακρή, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου
Της Κατερίνας Μυλωνά
«Ακόμα και αν ξεχάσω το όνομά μου, δε θα σε ξεχάσω ποτέ, πατέρα…»
Μία γιαγιά με Alzheimer και μία έφηβη εγγονή που ανακαλύπτει ένα ημερολόγιο. Όσο και αν το μυαλό της είναι «χαμένο», όταν η αφήγηση φτάνει στη μέρα του θανάτου του πατέρα της, εκείνη καταφέρνει να θυμηθεί και τηρεί την υπόσχεσή της, δεν τον ξέχασε ποτέ.
Η μαθήτρια της Γ’ τάξης του Πρότυπου Λυκείου Ηρακλείου, Εύα Μακρή, με την ταινία της «Αλησμόνητος» κατέκτησε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Ταινία μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών», στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών, σχολικού έτους 2019-20 (https://blogs.sch.gr/dertv/?p=1793).
«Αλησμόνητος»
Η ταινία αναφέρεται σε γεγονότα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και εστιάζει στην Μάχη της Κρήτης, η οποία παρουσιάζεται μέσα από τα βιώματα ενός κοριτσιού, που ζει τον πόλεμο. Η ταινία προβάλει την γνωστή σε όλους ιστορία της μάχης αυτής, μα από μια άλλη οπτική γωνία. Προσεγγίζει το γεγονός, μέσω του ημερολογίου μιας τότε έφηβης κοπέλας, που πλέον είναι μια γιαγιά που έχει ξεχάσει σχεδόν τα πάντα, εξαιτίας της άνοιας. Ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί και να "ζήσει" και αυτός τις στιγμές εκείνες, να συναισθανθεί, ένα μέρος του πόνου, του φόβου, της τραγικότητας και του ηρωισμού εκείνης της περιόδου.
Η ταινία αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και οργανώθηκε στις ακόλουθες φάσεις: Αρχικά αποτελούσε θεατρικό δρώμενο, που δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και παρουσιάστηκε από μαθητές Β'Λυκείου, στην μαθητική γιορτή για την επέτειο του 'ΟΧΙ' και έπειτα διασκευάστηκε και προσαρμόστηκε στις ανάγκες μιας ταινίας μικρού μήκους συνοδευόμενη με τα αναγκαία αρχεία της ΕΡΤ από την μάχη εκείνη. Το σενάριο έγραψε η μαθήτρια της Β' Λυκείου, Εβελίνα (Εύα) Μακρή.
Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και αφηγήτρια είναι η ίδια ενώ παίζουν, ακόμα, η αδελφή της, Ηλιάνα Μιχαέλα Μακρή, και ο Αλέξανδρος Παπατζανάκης.
Ο ετήσιος διαγωνισμός διοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Σκοπός του είναι η αξιοποίηση και χρήση των οπτικοακουστικών τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών μικρού μήκους, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά με τη ματιά των νεότερων γενεών.
Μπορείτε να δείτε την ταινία στο κανάλι της Εύας στο YouTube, ή στο Φωτόδεντρο, ενώ σύντομα θα προβληθεί και στην ΕΡΤ και θα είναι διαθέσιμη και στο ΕΡΤflix.
Μία πολυτάλαντη μέλλουσα γιατρός
Για ένα ταλαντούχο κορίτσι κάνει λόγο, μιλώντας στο Cretalive, o φιλόλογός της, κ. Μανώλης Κουρούμαλης. Τονίζει τη σημασία της βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας, εξάλλου και ο ίδιος ο Θουκυδίδης δεν έγινε κορυφαίος ιστορικός απλά παπαγαλίζοντας. Θεωρεί ότι η εξέταση του μαθήματος πρέπει να γίνεται με ανοιχτά βιβλία και οι μαθητές να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν και να κρίνουν τα γεγονότα. Με δράσεις, όπως τη δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας, ή με συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, όπως είχαν πραγματοποιήσει μαθητές του σχολείου, μπορεί να «κατακτήσει» κανείς καλύτερα το μάθημα.
Η Εύα δημιούργησε την ταινία την περσινή χρονιά, όταν ήταν μαθήτρια της Β΄ Λυκείου. Χρειάστηκε να γίνει το διάστημα της καραντίνας, έτσι την προσάρμοσε αναλόγως. Δεν είναι η πρώτη φορά που ξετυλίγει το καλλιτεχνικό της ταλέντο, είχε ανεβάσει ένα μιούζικαλ στο σχολείο όταν πήγαινε Γυμνάσιο ενώ έχει γράψει ποιήματα και ένα μυθιστόρημα από όταν ήταν μαθήτρια Δημοτικού.
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο μέλλον να ασχοληθεί και με τον καλλιτεχνικό χώρο, ωστόσο, ο στόχος της είναι να γίνει γιατρός, όπως και ο πατέρας της. Από μικρή, πήγαινε στο ιατρείο του και της αρέσει να προσφέρει στον κόσμο.
Πιστεύει πως ένα άτομο πρέπει να είναι ολοκληρωμένος χαρακτήρας, όχι μονόπλευρος, για αυτό της αρέσει να ασχολείται με πολλά πράγματα.