Ένα λεξικό για κωφούς από το ΕΛΜΕΠΑ- Τι αναφέρει στο Cretalive ο Δρ. Γ. Παπαδουράκης

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

«Τεχνητή Νοημοσύνη» και «Μηχανική μάθηση» είναι κάποιοι από τους όρους που περιλαμβάνονται σε ένα λεξικό… τελευταία λέξη της τεχνολογίας!

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Η γλώσσα δεν είναι κάτι στατικό, διαρκώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται, ειδικά όσο αφορά σε όρους τεχνολογίας που πριν από κάποιες δεκαετίες ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
«Τεχνητή Νοημοσύνη» και «Μηχανική μάθηση» αποτελούν δύο μονάχα παραδείγματα φράσεων που περιλαμβάνονται σε ένα λεξικό που δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, επιστήμονες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου!


Το ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο μετέχει το ΕΛΜΕΠΑ, έχει ως στόχο την άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κωφά ή βαρήκοα άτομα για κατανόηση σύγχρονων τεχνολογικών εννοιών.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛΜΕΠΑ και μέλος του εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, Δρ. Γιώργος Παπαδουράκης, μιλά στο Cretalive  για το έργο TechWhiz  «Sign Language Dictionary of Technical Terms for Education».

Παπαδουράκης
Όπως αναφέρει, συντονιστής του έργου είναι η εταιρεία Meditata στην Πορτογαλία και συμμετέχουν, ακόμα, το Πολυτεχνείο του Πόρτο επίσης στην Πορτογαλία, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο του Siegen στην Γερμανία, το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ στην Σλοβενία και το EAEC στην Κύπρο.  Στο έργο συμμετέχει ως μέλος της ερευνητικής ομάδας το μέλος Ε.ΔΙ.Π. του τμήματος ΗΜΜΥ Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπίδης καθώς και ο υποψήφιος διδάκτορας κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης. 

λογότυπο
«Η εμπειρία που αναπτύχθηκε  από τη συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας σε ερευνητικά έργα για τη νοηματική γλώσσα, ανέδειξε ένα μεγάλο κενό για το πώς θα αποτυπώνονται σύγχρονοι τεχνολογικοί όροι, όπως πχ. τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση κλπ στην νοηματική γλώσσα», εξηγεί ο καθηγητής.


Το πρόγραμμα TechWhiz  έρχεται να συμπληρώσει αυτό το κενό, με τη δημιουργία ενός λεξικού, στο οποίο θα περιγράφονται στις νοηματικές γλώσσες των εταίρων αυτοί οι σύγχρονοι όροι και την οπτικοποίησή τους με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου avatar.  Το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση και πολύ σύντομα θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σε ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΛΜΕΠΑ. 
Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://techwhiz.hmu.gr  
 

 

Photo by Sincerely Media on Unsplash


Δείτε επίσης:

Μία διεθνής γλώσσα για τους κωφούς με την υπογραφή του ΕΛΜΕΠΑ!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ