Έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού στον τουρισμό παράκτιων περιοχών της Μεσογείου

Επικεφαλής του προγράμματος ο Δήμος Ρεθύμνου

Με επίκεντρο την αειφόρο διαχείριση των υδάτων στον τουριστικό τομέα των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της πρώτης εναρκτήριας συνάντησης των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Castwater» του προγράμματος Interreg Mediterranenan (MED) το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στο Ρέθυμνο, στο κτήριο της κοινωνικής μέριμνας στον Μασταμπά και θα συνεχιστούν και σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα ενώ στόχος της πρώτης συνάντησης είναι να τεθούν τα χρονοδιαγράμματα δράσης και να επιλεγούν οι άξονες που θα αναλάβουν οι εταίροι του προγράμματος.  Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι ο δήμος Ρεθύμνου που θα συνεργαστεί με εξειδικευμένους εκπροσώπους περιφερειών και ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από την Εμίλια Ρομάνια, το Βένετο, τη Λεμεσό, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τη Μούρθια, την Κροατία, τη Βαλένθια, τη Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν και τη Μάλτα.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ Η ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρόκειται για μια σημαντική δράση που στοχεύει μέσα από τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου να δώσει ώθηση σε πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης της Μεσογείου μέσα από άξονες όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία , η διακυβέρνηση, οι υπηρεσίες και η ορθή χρήση των φυσικών πόρων.

Δεδομένου ότι το Ρέθυμνο αποτελεί τον 10ο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Μεσογείου, η διαχείριση του νερού αποτελεί ένα σημαντικό σκέλος τόσο για το ίδιο το τουριστικό προϊόν όσο και για την προστασία του νερού από την αλόγιστη χρήση από επισκέπτες, κατοίκους και επαγγελματίες.

Ωστόσο, η εξοικονόμηση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου όπως το νερό, που επιδέχεται σημαντικό περιορισμό με την πάροδο των ετών λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου δεν αφορά έναν μόνο φορέα. Αντίθετα αφορά την σύμπραξη, φορέων, πολιτών, επισκεπτών αλλά και επιχειρηματιών προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση του ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές που την θερινή περίοδο υπάρχει αυξημένη χρήση. Πιο αναλυτικά, τα βασικά στάδια της ορθής διαχείρισης του νερού προϋποθέτουν την προστασία του από διαρροές δηλαδή το στάδιο πριν φτάσει στην βρύση του καταναλωτή, την προστασία του όταν πλέον βρίσκεται στη διάθεση του καταναλωτή αλλά και τις μεθόδους διαχείρισης προκειμένου να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.ΕΩΣ ΚΑΙ 60% ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Ένα σοβαρό πρόβλημα απώλειας νερού στην Ελλάδα εστιάζει στην διαρροή από τα συστήματα με απώλειες της τάξεως του 40% έως και 60%. Με τα δεδομένα αυτά στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν ενεργά η αναβάθμιση της ποιότητας του δικτύου αλλά και ενδεχόμενες προβατικές συμπεριφορές που οδηγούν στις εν λόγω απώλειες.  Μέσα από τις εργασίες της συνάντησης αναμένεται να προκύψουν «εργαλεία» μέσα από δεδομένα, στοιχεία , μετρήσεις αλλά και προτάσεις που θα συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης για έναν γόνιμο προσανατολισμό των επιχειρηματιών και των καταναλωτών στους τουριστικούς προορισμούς στην λογική της εξοικονόμησης και προστασίας του νερού.

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ»

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης απηύθυνε χαιρετισμό στους εταίρους του προγράμματος καλωσορίζοντάς τους στην πόλη του Ρεθύμνου ενώ δεν έκρυψε και την ικανοποίησή του που το Ρέθυμνο ηγείται ενός προγράμματος που έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον του τουρισμού και κυρίως την προστασία του νερού δεδομένων των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εκφράζει μια σύγχρονη αγωνία, της μη ορθολογικής διαχείρισης του νερού στις τουριστικές περιοχές όπου δεν είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες οι οποίοι πρέπει να γαλουχηθούμε σε μια αντίληψη ορθολογικής διαχείρισης. Πρέπει να βρούμε δηλαδή μοντέλα τέτοια ώστε να τα εφαρμόσουμε παντού και να κάνουμε περισσότερη εξοικονόμηση νερού. Η φύση του προγράμματος είναι η διάχυση της γνώσης σε κάθε κατεύθυνση. Δεν είναι μόνο η ΔΕΥΑΡ που έχει να κάνει με την κεντρική διαχείριση του νερού. Υπάρχει και ο καταναλωτής , το ξενοδοχείο, η μεγάλη επιχείρηση και το νοικοκυριό. Είναι ζητήματα κουλτούρας και μεθοδολογίας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε τρόπους ώστε όλοι μαζί να γίνουμε καλύτεροι»

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα ΗΟΡΙΖΟΝ που συμβάλλει μέσα από αντίστοιχους άξονες προς την κατεύθυνση του τουρισμού , οι δράσεις του οποίου θα γίνουν γνωστές τους επόμενους μήνες.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΧΡΗΣΗΣ, ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΩΝ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος το Ρέθυμνο έχει στη διάθεσή του ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 300 χιλιάδων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να γίνει καταγραφή της χρήσης του νερού για τουριστικούς λόφους, την ποσότητα που αξιοποιείται για τις περιοχές αυτές αλλά και τους τρόπους που διανέμονται και καθορίζονται στον χρόνο με στόχο τα στοιχεία αυτά να μελετηθούν και προκύψουν συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση του αγαθού.

Ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης ευρωπαϊκών προγραμμάτων του δήμου Ρεθύμνου κ. Τάσος Παπαδουράκης ανέφερε σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια συνεργασία με έξι άλλες πόλεις, την Κύπρο, την Μάλτα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία σχετικά με την διαχείριση του νερού που ξοδεύεται για τουριστικούς λόγους η τουριστικές δραστηριότητες σε πόλεις όπως η δική μας. Όπως είναι τα πράγματα σήμερα το νερό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει όλοι να το προσέξουμε. Να λιγοστέψουμε την χρήση του, να το ανακυκλώσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά. Αφορά όλη τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ