ΚΡΗΤΗ
ΕΛΜΕΠΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της Αιγύπτου
Για θέματα έρευνας και καινοτομίας
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου της Αιγύπτου (National Research Centre, Egypt, NRC) σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, υπογράφηκε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρυτανείας από τον Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, Καθηγητή Νικόλαο Κατσαράκη και τον Πρόεδρο του NRC, Prof. Hussein Darwish.
Από την πλευρά του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου παρευρέθηκαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Αθανάσιος Μαλάμος, o Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης Καθηγητής Φώτιος Μαυροματάκης, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγητής Εμμανουήλ Δρακάκης, ο συντονιστής Καθηγητής Εμμανουήλ Κουδουμάς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Dr. Gareth Owens, ενώ από την πλευρά του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου της Αιγύπτου ήταν παρόντες ο Αντιπρόεδρος του NRC Prof. Mamdouh Moawad, ο συντονιστής Prof Hossam ElNazer και οι ερευνητές Prof Yasser Mahmoud και Prof Ahmed ElNazer.
Ο Πρύτανης Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική για τον χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τη συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων αφού υπάρχουν πολλά κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα σε τομείς αιχμής, όπως το περιβάλλον, η γεωργία, η διαχείριση απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η νανοτεχνολογία και τα νέα υλικά κλπ.
Την προηγούμενη ημέρα εξάλλου, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των προσκεκλημένων στις εγκαταστάσεις των Σχολών και τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συνομιλήσουν με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό του ιδρύματος για προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, στο περιθώριο των εργασιών του Μνημονίου Συνεργασίας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Κνωσό υπό τη συνοδεία του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου.
Το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της Αιγύπτου ιδρύθηκε το 1956 και έχει έδρα τη Γκίζα. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του αραβικού κόσμου με έντονη διεθνή παρουσία και πολλές δι-ιδρυματικές συνεργασίες. Στις εγκαταστάσεις του επιτελείται έρευνα υψηλού επιπέδου. Έχει 14 θεσμοθετημένους τομείς έρευνας στους οποίους απασχολεί 4.847 επιστήμονες (https://comsats.org/nrc-egypt/).
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο