ΚΡΗΤΗ

ΕΛΜΕΠΑ: Άνοιξε ο διάλογος για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων

Εφικτές λύσεις για την αντιμετώπισή του προτάθηκαν στο πολυθεματικό συνέδριο "RETASTE: Rethink Food Waste" του ΕΛΜΕΠΑ και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

No profile pic

Το πολυθεματικό συνέδριο RETASTE: Rethink Food Waste, που διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 6-8 Μαΐου από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο άνοιξε το διάλογο για το τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, προτείνοντας εφικτές λύσεις για τη διαχείρισή του, λύσεις που ξεκινούν ακόμα και από το σπίτι μας. Στο Συνέδριο RETASTE συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ερευνητές, εκπρόσωποι διεθνών, εθνικών, καθώς και τοπικών θεσμών, αλλά και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, από περισσότερες από 30 χώρες. Το Πράσινο Ταμείο στήριξε έμπρακτα την οργάνωση χρηματοδοτώντας τη συμμετοχή 100 συνέδρων.

Μέχρι σήμερα, τα συνέδρια που αφορούν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων αντιμετωπίζουν το απόβλητο συνολικά. Το RETASTE πραγματοποίησε μια τολμηρή καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά συζητήθηκε αποκλειστικά ένα πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο: τα υπολείμματα τροφίμων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, παρά το γεγονός ότι τα υπολείμματα τροφίμων δεν αποτελούν τον κύριο όγκο των στερεών αποβλήτων, έχουν πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, το περιβάλλον και τελικά στη ζωή μας.

Στο RETASTE παρουσιάστηκαν σύγχρονες λύσεις, από την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων, μέχρι την αξιοποίησή τους σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας «από το χωράφι μέχρι το πιάτο» και «από το πιάτο μας μέχρι την ανάκτηση», βιοαποβλήτων που σήμερα θεωρούμε σκουπίδια. Το κλείσιμο του κύκλου αυτού είναι και το βασικό στοιχείο της κυκλικής οικονομίας που προϋποθέτει την αναπροσαρμογή ολοκλήρου του σημερινού γραμμικού παραγωγικού μοντέλου. Μέρος του κύκλου αυτού είμαστε και εμείς στην καθημερινότητά μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει το πήχη πολύ ψηλά, στοχεύοντας στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 50% ως το 2030. Ο στόχος αυτός μοιάζει ιδιαίτερα φιλόδοξος, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης ξοδεύουν σήμερα για την αγορά τροφίμων το μικρότερο ποσό που ξόδεψαν ποτέ στην ιστορία τους, καθιστώντας έτσι την σπατάλη τροφίμων ιδιαίτερα «εύκολη». Μέσα από το RETASTE αναδείχθηκε μια πανδαισία καινοτόμων τεχνολογιών ποσοτικοποίησης, διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων τροφίμων, από τη χρήση της τεχνολογίας blockchain ως τη χημική ανακύκλωση βιοαποβλήτων μαζί με τις σακούλες, καθώς και την παραγωγή πολύ εξειδικευμένων μορίων από φυσικά αντιοξειδωτικά ως βιοπλαστικά από συγκεκριμένες κατηγορίες υπολλειμάτων. Επίσης, αναδείχθηκαν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και οι πράσινες πολιτικές που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη αυτών των πολύ φιλόδοξων στόχων.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου, το RETASTE ανανεώνει το ραντεβού του για το 2022.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση