ΚΡΗΤΗ
Ελεάννα Πιτσικάκη: «Ευχαριστώ τους γονείς μου που με σκληραγώγησαν»- Δείτε βίντεο
Η νεαρή Κρητικιά με διεθνή καριέρα… στο κανονάκι και η διασκευή στο τραγούδι του «Σασμού»
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» επιθυμεί να απευθύνει η Ελεάννα Πιτσικάκη, μέσω του Cretalive, προς τους γονείς της οι οποίοι γνώριζαν άριστα πότε να της δώσουν το χέρι ώστε να περάσει αβρόχοις ποσί το ορμητικό ποτάμι της ζωής και πότε να την αφήσουν να πέσει στα βαθιά, να "βραχεί", να "παλέψει" αλλά τελικά να τα καταφέρει να… βγει στην απέναντι όχθη!
Η 26χρονη Ελεάννα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά από τα 18 της ζει και εργάζεται στην Γερμανία όπου παράλληλα παρακολουθεί και το μεταπτυχιακό της πρόγραμμα σπουδών «Jazz in provization» στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας αφού πρώτα τελείωσε το προπτυχιακό της στην World music με ειδίκευση στο κονανάκι στο Pop Academy στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας.
Επίσης, παρά την νεαρή της ηλικία, έχει βάλει στέρεες βάσεις για μία σπουδαία διεθνή καριέρα. «Ως μουσικός- ελεύθερος επαγγελματίας παίζω σε ορχήστρα, που λέγεται «Bridges», στην Φρανκφούρτη. Έχουμε παίξει και στο Βερολίνο, σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας, στην Όπερα της Φρανκφούρτης και στο Ουζμπεκιστάν. Ταυτόχρονα διδάσκω «Ανατολική μουσική», ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ενώ έχω και δύο δικές μου μπάντες που παίζουμε "trans culture music" και κάνουμε παιδαγωγικά προγράμματα στα σχολεία», λέει η ίδια.
Πώς ξεκίνησε η καριέρα στο κανονάκι, στην Κρήτη
Η πορεία της Ελεάννας δεν ήταν εύκολη, αρχικά έμοιαζε με δυσπρόσιτο βουνό γεμάτο απάτητες κορυφές μέχρι που η ίδια με το κρητικό της πείσμα, επιμονή, υπομονή και τη στήριξη των γονιών της κατάφερε να μετατρέψει το βουνό… σε καταπράσινη πεδιάδα!
«Όλα ξεκίνησαν το 2010 στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου. Εκεί είχα την πρώτη επαφή με το κανονάκι αλλά δεν είχα ποτέ μόνιμο δάσκαλο γιατί ήμουν η μόνη μαθήτρια που ασχολούμουν με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο οπότε δεν μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας να πληρώνει ειδικό δάσκαλο μόνο για μένα», εξιστορεί στο Cretalive.
Η λύση δόθηκε από την οικογένεια της αφού είναι προσωπικοί φίλοι με τον σπουδαίο Ross Daly. Εκεί, στον «Λαβύρινθο, στο Χουδέτσι Ηρακλείου, άρχισε να παρακολουθεί εντατικά σεμινάριο. «Ήμουν σε συναυλία με τους γονείς μου το καλοκαίρι του 2010 και εκεί άκουσα έναν από τους καλύτερους και αξιόλογους δεξιοτέχνες του κόσμου, τον Göksel Baktagir, και έτυχε να είναι και ο δάσκαλος μου στο κονανάκι και εκείνος μου έφερε το πρώτο μου όργανο από την Τουρκία! Ήμουν 13 ετών και κόλλησα. Μετά κάθε χρόνο πήγαινα στα σεμινάρια γιατί δεν είχα καθηγητή οπότε η μόνη επαφή ήταν στο μουσικό εργαστήρι του Ross».
Μάλιστα, η έφηβη τότε (16- 17 ετών) δεσποινίδα Πιτσικάκη συνόδευσε με το κανονάκι της, την ορχήστρα του Ross Daly, στο 2ο Φεστιβάλ στο Χουδέτσι. Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμιο φεστιβάλ κανονιού στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα με χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τόσο συμμετέχοντες όσο και ακροατές.
Οι σκέψεις να τα παρατήσει και η στήριξη από την οικογένεια
Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε και για την Ελεάννα δεν ήταν όλα ρόδινα από την πρώτη στιγμή… τουναντίον. «Στο πρώτο σεμινάριο έκλαιγα και έπαιρνα τηλέφωνο τον μπαμπά μου και του έλεγα "έλα να με πάρεις". Εκείνος έλεγε "όχι, το αγαπάς και θα τα καταφέρεις, δεν είναι ανάγκη να παίξεις, να ακούς, να είσαι εκεί…". Με στήριζε και το κορυφαίο που έκανε ήταν όταν ένα μεσημέρι ζαλίστηκα και του είπα "μπαμπά δεν αισθάνομαι καλά, έλα να με πάρεις" και απάντησε "πήγαινε στο μπακάλικο να πάρεις μία μπανάνα να σου ανέβει το κάλλιο και πες στον Ross να σου δώσει ένα δωμάτιο να ξεκουραστείς. Πήρα τηλέφωνο τον μπαμπά μου γιατί κατά βάθος ήξερα ότι η μητέρα μου θα ερχόταν αμέσως να με πάρει και δεν ήθελα. Τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό που έκανε τότε γιατί κατά βάθος ούτε εγώ ήθελα να φύγω».
Έκτοτε απόκτησε υπέροχες σχέσεις με όλους τους μουσικούς και ο χρόνος κύλισε σαν νερό μέχρι το 2016, όταν έφυγε για σπουδές στη Γερμανία.
Η ίδια θυμάται: «Ζοριζόμουν πολύ γιατί έβλεπα τους άλλους μουσικούς να παίζουν κι εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα κι έλεγα στη μαμά μου "γιατί με στέλνεις", διότι κι εκείνη είναι μουσικός και καταλάβαινε. Έλεγε ότι "απλά να είμαι εκεί φτάνει". Αυτές οι δοκιμασίες με σκληραγώγησαν κι ετσι κατάφερα να τα βγάλω πέρα στη Γερμανία, μόνη στα 18 μου. Ζορίστηκα πάρα πολύ μία περίοδο. Εκεί κατάλαβα ότι έχω οικογένεια, έχω γονείς και αυτό έχει σημασία. Οι γονείς μου τότε ερχόντοσαν εναλλάξ κάθε μήνα γιατί έμενα σε μία "τρύπα" και δε χωρούσαν να έρθουν και οι δύο μαζί. Όταν τους είπα ότι τα παρατάω και επιστρέφω στην Κρήτη είπαν "όχι, γιατί είναι το όνειρο σου και πρέπει να το κάνεις πραγματικότητα" γιατί ήξεραν πόσο σημαντικό είναι για μένα. Με στήριξαν και οι δύο απίστευτα γιατί ήξεραν όντως πόσα θυσίασα για αυτό το όνειρο. Θυσίασα την οικογένεια μου, τη χώρα μου, τον ελεύθερο μου χρόνο, τα παράτησα όλα, ζορίστηκα και οικονομικά».
Οι ευχές για το μέλλον και η διασκευή του soundtrack του «Σασμού»
Στην ερώτηση τί εύχεται για το μέλλον απαντά: «Προσωπικά εύχομαι να γίνω τόσο καλός γονέας όσο οι γονείς μου. Σε επαγγελματικό επίπεδο θα ήθελα να μεταλαμπαδεύω την αγάπη μου για το κανονάκι να γίνει πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο και να μπορεί η μουσική, η ανατολική και της Μεσογείου, να ενταχθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, στη μητέρα πατρίδα! Θέλω να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες για να μπορέσω κι εγώ να ενταχθώ σε ένα πανεπιστήμιο για να διδάσκω τη μουσική που αγαπώ».
Η Ελεάννα Πιτσικάκη έχει ήδη συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ του ZDF για την Κρήτη, όπου ως πρωταγωνίστρια μιλούσε και για την Κρήτη και για την δουλειά που κάνει σαν Κρητικιά στη Γερμανία. Τέλος, πριν λίγους μήνες διασκεύασε με το κανονάκι της το τραγούδι του Βασίλη Σκουλά από τη σειρά «Σασμός».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο