ΚΡΗΤΗ
Ελαιόλαδο: Εκεί που ραβδίζουν, ποτίζουν - Απίστευτα σκηνικά στα λιόφυτα του Ηρακλείου!
"Ασπρόμαυρη" η εικόνα φέτος - Τι λένε παραγωγοί κι ελαιουργοί στο Cretalive
Στα δύο είναι μοιρασμένη η Κρήτη σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή χρονιά. Από τη μία, είναι η ανατολική πλευρά του νησιού όπου η παρατεταμένη ανομβρία οδήγησε σε μία ζοφερή κατάσταση με μία εξαιρετικά προβληματική παραγωγή και από την άλλη, η δυτική Κρήτη όπου οι λιγοστές βροχές δίνουν, όπως φαίνεται, έως τώρα, μία κάπως καλύτερη εικόνα.
Την πεποίθηση ότι όπου έβρεξε, έστω και λίγο, η Κρήτη θα παράξει ένα άκρως ποιοτικό προϊόν, φέτος, εξέφρασε με δήλωσή του στο Cretalive, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Γνωρίζοντας καλά και ο ίδιος την παραγωγή ελαιολάδου, τονίζει ότι όπου έριξε έστω και λίγο νερό, η ελιά "κρατήθηκε". "Η Κρήτη θα βγάλει το πιο ποιοτικό λάδι εκεί όπου μπορούν να ποτιστούν οι ελιές. Μιλάμε για το καλύτερο ποιοτικά προϊόν των τελευταίων 10 ετών, χωρίς οξέα και αυξημένες πολυφαινόλες... Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί υπάρχει και η άλλη, η "μαύρη" πλευρά, με τους κατεστραμμένους ελαιώνες στα ανατολικά, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι τα λιόφυτα θέλουν... κόψιμο!".
Κι επισημαίνει ότι σε ό,τι αφορά στους ξερούς ελαιώνες, δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο στον καρπό, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. "Για να σώσουμε αυτά τα δέντρα πρέπει να πάρουμε άλλες αποφάσεις. Για να επανέλθουν, όποτε επανέλθουν... Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει το ίδιο το κεφάλαιο"
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης σε μία ευλογημένη περιοχή όπως η Έμπαρος με αρκετό νερό, τονίζει στο Cretalive:
"Βάλαμε μπροστά. Υπάρχει νερό ακόμα και πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε την καλύτερη ποιότητα σε όλη τη Βιάννο! Σε ποσοστό 85-90% οι ελιές είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το προϊόν μας θα είναι άριστο. Εάν δεν βρέξει όμως, συνολικά θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που βιώνουμε φέτος, δεν έχει ξαναγίνει με τον καιρό: Πολλοί ραβδίζουν και παράλληλα ποτίζουν!"
Τη δική του διάσταση στο μεγάλο θέμα της φετινής παραγωγής δίνει και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου, κ. Πρόδρομος Αφθονίδης.
Όπως αναφέρει, η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη. "Η έλλειψη νερού έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά. Και μπορεί η απόδοση να είναι καλή, αλλά θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η όποια ζημιά στα δέντρα φέτος θα φανεί του χρόνου..." Τόνισε παράλληλα ότι οι παραγωγοί οφείλουν να προστατέψουν τα δέντρα παραγωγής παρά να μαζέψουν νωρίς.
Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι υπάρχουν προσδοκίες για τη φετινή παραγωγή, εάν όμως ρίξει έστω και λίγο νερό, πράγμα που σε αυτή τη φάση δε φαίνεται!
Κι αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο, καθώς από την παραγωγή ελαιολάδου, επηρεάζονται δεκάδες επαγγέλματα και καθορίζεται εν πολλοίς η τοπική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει στο Cretalive ο κ. Αφθονίδης, ότι δηλαδή είναι σημαντικό να κρατηθούν οι επιχειρήσεις. "Έχει αναρωτηθεί κανείς πώς κρατηθήκαμε τόσα χρόνια; Στον κλάδο του λαδιού, είμαστε ίσως οι μοναδικοί που συνέχεια βάζουμε λεφτά για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό μας. Φέτος, μπορεί να άνοιξαν όλοι, όμως αυτό δε σημαίνει πως θα δουλέψουν κιόλας"
Σε ό,τι αφορά στην τιμή, φαίνεται να κερδίζει έδαφος αυτή των 7 ευρώ για τον παραγωγό, με την ελπίδα να ανέβει στα περσινά επίπεδα.
"Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μέχρι τις 10-15 του μήνα θα υπάρξει τιμή και ευχή όλων είναι να μην πέσει κάτω από τα 6,5 ευρώ. Γιατί το προϊόν θα είναι πολύ καλό! Τα υπόλοιπα δέντρα που δεν έχουν καλό καρπό θα πρέπει να μπαίνουν για άλεσμα ξεχωριστά, γιατί έτσι μπορεί να χαλάσει όλη η παρτίδα. Αυτό το λάδι θα πρέπει να μπαίνει ξεχωριστά", σημειώνει ο κ. Περογιαννάκης, εφιστώντας την προσοχή όλων.
Για τις καταστροφικές συνέπειες, πάντως, της ανομβρίας, ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, των τοπικών βουλευτών και των δημάρχων ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινά αποδεκτό διεκδικητικό όργανο, χωρίς παραφωνίες, γιατί όπως τονίζει: "Κινδυνεύουν τα πάντα"!
Και βέβαια, δεν είναι μόνον η λειψυδρία που έχει προκαλέσει προβλήματα. Σοβαρή είναι και η διάσταση με το εργατικό κόστος, που κι αυτό σπρώχνει προς τα πάνω την τιμή. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι το εργατικό κόστος το 2022 ήταν γύρω στα 30- 35 ευρώ ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 70 ευρώ!