ΚΡΗΤΗ
Ελαιοκομική χρονιά: Αποτίμηση και προοπτικές!
Ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση του νέου υπουργού και των περιφερειών
“Ποιοτικά ελαιόλαδα, μικρές ποσότητες και μία τιμή που είναι απελπιστική και απαγορευτική για τον παραγωγό”. Λίγες μονάχα λέξεις αρκούν στον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, για να κάνει τον απολογισμό της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς.
Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στις πρώιμες περιοχές. Στις μεσοπρώιμες βρίσκεται στο 95% και στις όψιμες που απέμειναν, όπως για παράδειγμα περιμετρικά του φράγματος της Φανερωμένης στη Μεσαρά, “βρισκόμαστε στο 70% της ελαιοσυλλογής”.
Εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου, ο κ. Χιλετζάκης καλεί σε πανστρατιά τους τοπικούς φορείς για την (μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη) θωράκιση – διάσωση του κρητικού ελαιολάδου, φοβούμενος ναυάγιο, αντίστοιχο μ’ εκείνο της σταφίδας, για την ναυαρχίδα των εξαγωγών της Κρήτης.
Δεν θέλει άλλωστε και πολύ, ο θησαυρός που έχουν κληρονομηθεί “πάππου προς πάππου” να μετεξελιχθεί σε... άνθρακα και να μπει οριστικά στο χρονοντούλαμπο της ιστορίας, υποθηκεύοντας την οικονομία και το μέλλον του τόπου.
“Ήταν μία καλή χρονιά για τον ελαιοπαραγωγό όσον αφορά την οξύτητα: η μέση οξύτητα στο νησί μας είναι 3,5 γραμμές. Δεν έχει καμία σχέση με την περσινή χρονιά όπου είχαμε τις καταστροφικές οξύτητες και τα υποβαθμισμένα ελαιόλαδα, όσον αφορά την υποβάθμιση που είχαν υποστεί και από τον ρυγχίτη, τον δάκο και από το γλοιοσπόριο” συμπέρανε αρχικά ο κ. Χιλετζάκης και συνέχισε: “Το μόνο πρόβλημα που διαπιστώθηκε από τους παραγωγούς, ήταν ότι στην αρχή δεν εξασφαλίστηκαν οι επιθυμητές ποσότητες με το παραγόμενο προϊόν: Θέλαμε 8 κιλά ελιές για να βγάλουμε ένα κιλό λάδι. Ήταν κάτι καταστροφικό για τον παραγωγό · είναι σαν να παράγει την μισή ποσότητα απ’ ο,τι έπρεπε να παράξει, ενώ είχε το ίδιο ακριβώς κοστολόγιο”.
Εκτός απ’ τις μικρές αποδόσεις, το δεύτερο χτύπημα που έχυσε την καρδάρα (όχι με το γάλα, αλλά με το λάδι) ήταν η μέση τιμή η οποία κυμαίνεται στα 2,60 ευρώ.
“Οι εμπορικές πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Υπάρχουν χιλιάδες τόνοι αδιάθετου ελαιόλαδου και στα Συνεταιριστικά και στα ιδιωτικά ελαιουργεία αποθηκευμένοι” λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου και προσθέτει: “Οι εμπορικές πράξεις όσον αφορά το εξαγώγιμο προϊόν, δυστυχώς με βυτίο στους γείτονές μας τους Ιταλούς, γίνονται ελάχιστα έως απειροελάχιστα. Οι βιομηχανίες της Ιταλίας είναι κλειστές: δουλεύουν στο 20% της παραγωγής τους, λόγω του κορωνοϊού, αφού η εστίαση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα”.
Ο κ. Χιλετζάκης ξεφυλλίζει κι επικαλείται μία επίσημη μελέτη του ισπανικού κράτους, για τον παραδοσιακό ελαιώνα στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.
“Είναι ακριβώς όπως είναι ο δικός ελαιώνας – δηλαδή καλλιεργείται στα βουνά και στα λαγκάδια, χειρωνακτικά μαζεύουν τις ελιές. Κι εκεί υπάρχει ένα κοστολόγιο στην τιμή του 2,30. Όταν στην Ισπανία με φθηνότερα εργατικά και με άλλες μεθόδους παραγωγής έχουμε ένα καλλιεργητικό κοστολόγιο 2,30, καταλαβαίνετε ότι όταν πουλάμε το λάδι στα 2,60 είναι ένα πενιχρό εισόδημα, που αυτό το εισόδημα φέρνει σε πραγματικά πολύ μεγάλη αγανάκτηση τους παραγωγούς!”.
Και τους υποβάλλει στη βάσανο των αμφιβολιών: αν λίπαναν σωστά, αν θα καλλιεργήσουν για το τρέχον έτος κι αν τελικά η επιλογή τους να έχουν φυτέψει χιλιάδες στρέμματα ελαιοδέντρων είναι η σωστή.
Κάπου εδώ, ο κ. Χιλετζάκης περιμένει το... “μαγικό ραβδάκι” του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντοπίζοντας την... ρίζα του κακού στον “άναρχο σχεδιασμό” της Προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου.
“Οι δενδρώδεις καλλιέργειες ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο σε ο,τι αφορά την αγροτική επιδότηση. Έχασαν από 50-55% σε ένα βάθος χρόνου μέσα στην πενταετία” εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.
Αναμένοντας την νέα προγραμματική περίοδο, ο κ. Χιλετζάκης ζητά προσωπικά απ’ τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό να συγκαλέσει άμεσα μια ανοιχτή διαβούλευση με όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
“Οι Περιφέρειες της χώρας να προσκομίσουν τις δικές τους προτάσεις, με βάση τα καλλιεργητικά δεδομένα της κάθε περιοχής. Διότι, άλλη η ελιά της Πελοποννήσου κι άλλη η ελιά της Κρήτης. Εδώ, από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά υπάρχουν χιλιάδες μικροκλίματα και διαφορετικά προβλήματα!” είναι το σκεπτικό του αντιπροέδρου της Ένωσης Ηρακλείου.
“Η Κρήτη μας καλείται σήμερα να δώσει μία εμπεριστατωμένη πρόταση. Έχουμε τεράστια ευθύνη όλοι μας” θα τονίσει στη συνέχεια ο ίδιος. “Δεν μπορούμε το 60% της καλλιεργήσιμης γης του νησιού μας, 39 εκατομμύρια ελαιόδεντρα ορφανά καλλιεργητικά, γιατί θα υπάρξει μία κατάρρευση του συστήματος · κι εκεί που βλέπουμε ένα καταπράσινο νησί, θα δούμε ένα έρημο νησί τα επόμενα χρόνια!” προειδοποιεί.
Ο κ. Χιλετζάκης δεν θέλει να γίνει “μάρτυρας” των όσων βίωσε το νησί με τη σταφίδα: Εκεί που παρήγαγε 100.000 τόνους, “σήμερα δεν παράγει ούτε 1.000”!
Με μία “στρατηγική” και συντονισμένη στήριξη, η παρτίδα μπορεί να σωθεί...