ΚΡΗΤΗ
Εκπαιδευτικοί Σητείας: "Καμία υποβάθμιση στα σχολεία"
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων»
Καμία υποβάθμιση σχολικής μονάδας στη Σητεία δεν θα δεχθεί η εκπαιδευτική κοινότητα σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας "Ο Μύσων". Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν:
"Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων» κάνουμε σαφές ότι δε θα δεχτούμε καμία οργανική υποβάθμιση σχολικής μονάδας!
Με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών του Υπ. Παιδείας, αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, εισηγούνται για τις μεταβολές των Σχολικών Μονάδων. Δηλαδή, για την προαγωγή ή υποβάθμιση οργανικών θέσεων των σχολικών μονάδων, όπως και την επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων ή νηπιαγωγείων, πάντοτε με βάση το μαθητικό δυναμικό της κάθε περιοχής.
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων», έπειτα από τη λειτουργική υποβάθμιση 4 σχολικών μονάδων της περιοχής μας καλούμε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου αλλά και από τις αρμόδιες δημοτικές επιτροπές παιδείας των Δήμων, να εισηγηθούν και να λάβουν υπόψη τα παρακάτω:
- Την επαναφορά των λειτουργικών θέσεων ολιγοθεσίων.
- Την αποδοχή των αιτημάτων με αιτιολογημένη πρόταση από σχολικές μονάδες του ν. Λασιθίου, για την αναβάθμιση των οργανικών τους θέσεων.
- Την αποδοχή του αιτήματος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σητείας «ο Μύσων», όπου ζητά την πλήρη στελέχωση και ίδρυση οργανικών θέσεων στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.
- Την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, καθώς εδώ και 2,5 χρόνια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αρνείται να υπογράψει τη σχετική πρόταση. Επίσης, την ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης, όπου επιβάλλεται από νέες ανάγκες που πιθανόν έχουν προκύψει.
- Να μη γίνει καμία πρόταση για υποβάθμιση της οργανικότητας οποιασδήποτε σχολικής μονάδας του Νομού Λασιθίου.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι κρίσιμο, για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, τις θέσεις εργασίας, την παροχή εκπαιδευτικού έργου, θα είμαστε σε εγρήγορση για την τελική εισήγηση που θα διαμορφωθεί από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης."
«Ο νόμος Κεραμέως κρατά ομήρους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς αποτρέποντας τη μονιμοποίησή τους»
Σε άλλη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:
"Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων» έχουμε επισημάνει το ζήτημα της μη έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι διορίστηκαν στις 19/8/20. Με βάση τη νομοθεσία, μόλις παρέλθει η διετής δοκιμαστική περίοδος το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης. Στην προκειμένη περίπτωση, όφειλαν οι υπηρεσίες να έχουν προχωρήσει στις σχετικές πράξεις έως τις 19/10/2022.
Κύριος υπεύθυνος αυτής της κωλυσιεργίας είναι το Υπουργείο Παιδείας, που σκόπιμα μεταθέτει τη μονιμοποίηση στο μέλλον, σε μια προσπάθεια εκβιασμού και ομηρίας των νεοδιόριστων συναδέρφων στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του ν. 4823/21, που προβλέπουν αξιολόγηση, πριν την μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών.
Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εγκλωβίζουν τους νεοδιόριστους συναδέλφους, τους κρατούν δέσμιους μέσω της αυταρχικής ατομικής αξιολόγησης που στοχεύει στην κατάταξη, στην κατηγοριοποίηση και εν τέλει στην υποτέλεια. Είναι αδιανόητο οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι, που εργάστηκαν ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πάνω από 10 και 15 έτη, που γύρισαν σε κάθε γωνιά της χώρας να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο.
Είναι ώρα, όμως, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις και στελέχη που στήριξαν την ατομική αξιολόγηση Κεραμέως, που διατυμπάνιζαν ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Έστω και τώρα, να αναθεωρήσουν τη στάση τους καθώς ήδη είναι ορατές οι δυσμενείς συνέπειες της ατομικής αξιολόγησης στο εργασιακό μέλλον των δόκιμων συναδέρφων.
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων» προτείνουμε :
- Να πάρει θέση η ΔΟΕ, με την οργάνωση κινητοποιήσεων.
- Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και οι αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν να παρανομούν και να εκδώσουν άμεσα τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης, καθώς έχει παρέλθει η διετής δοκιμαστική περίοδος για τους νεοδιόριστους της Ειδικής Αγωγής.
- Τον διαρκή αγώνα για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως 4692/ 20 & 4823/21 ."