ΚΡΗΤΗ
Εκπαιδευτικοί: περιμένουν με αγωνία τους διορισμούς που, όμως, δεν είναι αρκετοί!
Οι ανάγκες, οι προσδοκίες και οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της κατανομής των επικείμενων διορισμών.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Καλοκαίρι με μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση θα είναι και το φετινό καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, θα έχουμε σύντομα 11.700 διορισμούς νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών.
Τις προηγούμενες ημέρες, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατανομή των θέσεων και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από κλάδους, όπως των φυσικών, όπου την περσινή χρονιά σε επίπεδο Ηρακλείου δε διορίστηκε ούτε ένας!
Όσο αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκείνο που παραμένει «γκρίζα ζώνη» είναι τι θα γίνει με το διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου σχολείου, όπου πλέον προβλέπεται πως το κουδούνι θα χτυπά στις 5.30 το απόγευμα. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι απαιτούνται επιπλέον εκπαιδευτικοί για να καλύψουν το ωράριο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», κ. Χρήστος Ντρουμπογιάννης, αναφέρει πως τα κενά είναι πάρα πολλά και υπάρχουν ειδικότητες που δεν αναμένεται να καλυφθούν, όπως είναι της θεατρικής αγωγής, όπου δε διορίζεται κανένας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο.
Ο κ. Ντρουμπογιάννης αναφέρει πως δεν έχουν συσταθεί οι ανάλογες οργανικές θέσεις για να καλυφθούν, παρόλο που υπάρχει ανάγκη και κάθε χρόνο έρχονται αναπληρωτές.
Η «γραμμή» του Υπουργείου Παιδείας είναι να μειωθούν τα τμήματα, να γίνει μία «ορθολογική», όπως χαρακτηρίζεται, συγκρότηση τμημάτων που σημαίνει πως θα έχουμε λιγότερες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Ο σύλλογος, όμως, ζητά από την πρωτοβάθμια να δοθούν τα κενά βάση των πραγματικών αναγκών και όχι σύμφωνα με ό,τι προστάζει το Υπουργείο. Σε συνάντηση που είχε ο σύλλογος με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, κ. Μανώλη Μπελαδάκη, ζητήθηκε να γίνει η κατανομή αυστηρά με παιδαγωγικά κριτήρια.
Ο πρόεδρος του συλλόγου «Ν. Καζαντζάκης» αναφέρει ότι παραμένει ασαφές το τι θα γίνει με το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο που εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας και το πώς θα καλυφθούν οι θέσεις.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου, κ. Αρετή Σπαχή, αναφέρει πως το Υπουργείο δε λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε 30.000 αναπληρωτές, αυτό σημαίνει πως οι πραγματικές ανάγκες θα καλύπτονταν με ισάριθμους διορισμούς.
Αίτημα του κλάδου είναι να καταργηθεί η ελαστική απασχόληση των εκπαιδευτικών, να υπάρχει σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και το ωράριο να μειωθεί σε επίπεδο προ των Μνημονίων. Ιδιαίτερα, ο κλάδος είναι ενάντια των τρίμηνων συμβάσεων και της ωρομισθίας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου φυσικών Κρήτης, κ. Μιχάλης Καραδημητρίου, αναφέρει πως τη δεκαετία της αδιοριστίας συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 με 3.000 φυσικοί, πέρσι διορίστηκαν μόλις 87 (στην Κρήτη κανένας ή μόλις ένας) και φέτος θα διοριστούν 57!
Η φυσική είναι ένα μάθημα που διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, είναι μάθημα κατεύθυνσης στη Β’ Λυκείου και πανελλαδικά εξετάζεται σε δύο πεδία.
Υπάρχουν κλάδοι με αντίστοιχους ή περισσότερους διορισμούς με πολύ λιγότερες ώρες διδασκαλίας στα σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Καραδημητρίου, επειδή στην Κρήτη τοποθετήθηκαν περισσότεροι χημικοί και βιολόγοι από τα κενά που είχαν δοθεί, τελικά, οι συγκεκριμένοι κλάδοι κλήθηκαν να διδάξουν και φυσική για να συμπληρώσουν ωράριο. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο σύλλογος με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης.
Σημειώνεται πως ήδη το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει αναδείξει το πρόβλημα ενώ επαφές έχουν γίνει με το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και όλα τα Τμήματα Φυσικής στη χώρα.
Φωτογραφία: SergeyNivens από Creative.Vista.
Δείτε επίσης:
"Καμπανάκι" από τους Φυσικούς για τους ελάχιστους διορισμούς
Διορισμοί 11.700 εκπαιδευτικών: Η κατανομή τους ανά κλάδο και ειδικότητα
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη