Με την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην ενδοχώρα του Ν Ρεθύμνης.
Στη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης επισημαίνονται τα εξής:
"Το Σάββατο 12-11-2022,μαζευτήκαμε 40 άτομα συνάδελφοι , φίλοι από Χανιά και Ρέθυμνο. Πιστοί συνοδοιπόροι και φίλοι του συλλόγου μας , οι αρχαιολόγοι Βίκυ Κολυβάκη , Κωστής Γιαπιτζόγλου, Νατάσσα Φιολιτακη, τους οποίους ευχαριστούμε.
Πρώτος σταθμός στην εξόρμηση μας το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας που φέτος γιορτάζει τα 6 χρόνια λειτουργίας του .Θαυμάσαμε ξανά τα πολύτιμα εκθέματα και γίναμε μύστες της ιστορίας του με την συνδρομή των αρχαιολόγων μας .Στο χώρο του μουσείου φέτος για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε μια πρωτότυπη έκθεση «ΣΤΟΛΑ -ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ» με έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του σχεδιαστή Ανατόλι Γεωργκίεφ.
Η έκθεση περιελάμβανε φωτογραφίες με πορτραίτα ανδρών και γυναικών ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές από όλη την Ελλάδα και την Μικρά Ασία εκτυπωμένες σε ύφασμα και χρυσοκεντημένες αριστοτεχνικά από τον καλλιτέχνη Ανατόλι Γεωργκίεφ .Ο θαυμασμός όλων των παρισταμένων απερίγραπτος !
Η επομένη στάση ήταν στο ηρωικό μας Αρκάδι που πρόσφατα γιόρτασε τα 156 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, που όσες φορές και να επισκεφτείς αυτόν τον ιερό τόπο πλημμυρίζεις από δέος , συγκίνηση και απέραντη ευγνωμοσύνη για τους ήρωες του. Εκεί ξεναγηθήκαμε στο καθολικό της Μονής ,στα κελιά στην τράπεζα και στην μπαρουταποθήκη.
Τελευταία στάση μας ,οι Μαργαρίτες, το ζωντανό χωριό του Μυλοπόταμου, το ένα από τα δυο τελευταία χωριά της Κρήτης που είναι διάσημο για τα χειροποίητα πήλινα.
Ανεβήκαμε στην Μονή Σωτήρας Χριστού ,Μετόχι Καρακαλου του Αγίου Όρους .Η ιστορία της ξεκινά από την Ενετοκρατία .Η πανοραμική Θέα μέχρι την Θάλασσα αποζημιώνει τον οδοιπόρο για τον μικρό ανηφορικό δρόμο.Περιηγηθήκαμε στο Μοναστήρι και δεχτήκαμε την φιλοξενία του Πατρός Γερασίμου που με τις άοκνες προσπάθειες του, με αγάπη Χριστού, το αναστύλωσε και το ευπρέπισε.
Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο εργαστήρι του Γεωργίου Δαλαμβελα που πιστός στην παράδοση μαζί με άλλους στο χωριό αναδεικνύουν την κεραμική τέχνη με μοναδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες. Ακολούθως μεταβήκαμε στα παλιά καμίνια πυθαρουλιανα ,που μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία της κεραμικής τέχνης που ήταν και είναι άρρητα συνδεδεμένη με την ζωή των κατοίκων των Μαργαριτών .θα ήταν ευχής έργο να αναδειχτούν και να μην αφεθούν στην τύχη τους .
Η όμορφη παρέα κατέληξε σε ταβέρνα της περιοχής ,όπου τύχαμε της θαλπωρής του αναμμένου τζακιού και της κρητικής φιλοξενίας".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο