ΚΡΗΤΗ
Έκκληση για την προστασία του Φοινικοδάσους στο Βάι - Απειλείται η βιωσιμότητά του
"Η ζωή του φοινικοδάσους άρχισε την αντίστροφη μέτρηση", τονίζουν οι ειδικοί. "Φθάσαμε να εκπέμπει SOS το φοινικόδασος Βάι, περιοχή με σωρό διακρίσεων και προστασία από διάφορα έγγραφα".
SHARE:
Όλα όσα έχουν γίνει κι όσα δεν έγιναν ποτέ στην κατεύθυνση της προστασίας του μοναδικού κάλλους φοινικοδάσους του Βάι το οποίο επισκέπτονται, κάθε χρόνο, 40.000 αυτοκίνητα και 250.000 επισκέπτες, επισημαίνει, σε επιστολή του, προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη κι άλλους επιστημονικούς φορείς, ο ερευνητής, Ν. Τρουλινός.
Αναλυτικά στην επιστολή του, με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζει:
"Έχουν γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά για το μέγεθος της αξίας του φοινικοδάσους στο Βάι και την μοναδικότητά του. Περισσότερα από 40.000 αυτοκίνητα και 250.000 επισκέπτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τα έσοδά του διαχέονται σε ολόκληρη την Κρήτη.
Τα στοιχεία αυτά λέγονται και καταγράφονται σε συσκέψεις και επιστολές μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών. Ουσιαστικά, ωστόσο, δεν πραγματοποιείται κανένα έργο για την προστασία του φοινικοδάσους και των φοινικόδεντρων στην Κρήτη από το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus).
Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνο με επισημάνσεις και ανταλλαγές επιστολών με διάφορους αρμόδιους,.
Την 12/01/2004 απέστειλα σχετική επιστολή σε αρμόδιες υπηρεσίες: 1) Υπουργείο Γεωργίας Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, 2) Περιφέρεια Κρήτης, Επιθεώρηση Δασών Ηρακλείου, 3) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Αγ. Νικολάου, 4) Δήμο Ιτάνων (υπ’όψιν κ. Δημάρχου).
Με την παραπάνω επιστολή προειδοποιούσα για τον κίνδυνο καταστροφής των φοινίκων από τους εισαγόμενους μολυσμένους φοίνικες. Αλλά υπήρχε και ανάλογη επιστολή από το 2001 (αρ. πρωτ. 739) του ΕΘΙΑΓΕ Ηρακλείου που προειδοποιούσε για τα προβλήματα που υπάρχουν στα φοινικοειδή. Εισηγήθηκαν για αξιόπιστους ελέγχους στα εισαγόμενα φυτά, ιδιαιτέρως από Β. Αφρική, όπου έχουν ήδη καταστραφεί περισσότερα από 10.000.000 φοινικόδεντρα.
Η απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας στην επιστολή μου έλεγε ότι τα εισαγόμενα φυτά ελέγχονται και είναι υγιή. Ο χρόνος δυστυχώς απέδειξε εντελώς το αντίθετο..Έκτοτε έγιναν πολλές ενημερωτικές συναντήσεις . Αποτέλεσμα μηδέν. Το κόκκινο σκαθάρι αργά αλλά σταθερά επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη και καταστρέφει φοίνικες. Ευτυχώς υπάρχουν οι Κανάριοι τους οποίους τείνει να προτιμά το σκαθάρι, και έτσι αναζήτησε καθυστερημένα τροφή στον Θεόφραστο. Αργότερα θα πάει και στις μπανανιές και στην Ουασιγκτόνια.
Πριν δύο χρόνια έφθασε εντός του φοινικόδασους στο Βάι. Εντός του δάσους σε ιδιωτικό χώρο ευτυχώς υπήρχαν Κανάριοι και το σκαθάρι τους προτίμησε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες απλά πιστοποίησαν την προσβολή αλλά καταπολέμηση μηδέν. Με το τρακτέρ, ψεκαστικό και φάρμακα δικά μου έκανα την καταπολέμηση επεμβαίνοντας παράνομα σε ιδιωτικό χώρο.
Δημοσιοποίησα το γεγονός μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών στο ράδιο Κρήτη και ο δημοσιογράφος ζήτησε την γνώμη/παρέμβαση πολλών αρμόδιων και ειδικών από υπηρεσίες, αλλά όλοι υποστήριζαν ότι το σκαθάρι δεν προσβάλει τον Θεόφραστο, και το θέμα έκλεισε εκεί. Εγώ όμως συνέχισα να ενημερώνω ανεπίσημα πολλούς επώνυμους.
Μετά την τελευταία προσβολή και την αδράνεια των υπευθύνων οι οποίοι ούτε έκαναν τον κόπο να διαπιστώσουν αν η προσβολή ήταν πράγματι σε Θεόφραστο, έκανα κοινή εμφάνιση στο Creta Channel με τον κ. Βλατάκη Μιχάλη, πρόεδρο τουριστικών πρακτόρων, ο οποίος εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την επικείμενη καταστροφή. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σχετική ραδιοφωνική εκπομπή στο Ράδιο Κρήτη ,ενώ σε δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σητείας, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε:
«Το να ερχόμαστε όμως να λέμε ότι ένας φοίνικας του Θεόφραστου χτυπήθηκε ξαφνικά, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο σοβαρότητας». Εφημερίδα. Νέα Επαρχία 24 Δεκεμβρίου 2018..
Σκαθάρια κατ’ επανάληψη κάθε καλοκαίρι κυκλοφορούν στην περιοχή του φοινικοδάσους. Το Νοέμβριο του 2018 το σκαθάρι εμφανίστηκε ξανά στον ίδιο ιδιωτικό χώρο εντός του φοινικοδάσους. Ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες αλλά τα σκαθάρια κυκλοφορούν μέχρι τέλους ανενόχλητα ακόμα και στο έδαφος κάτω από τον φοίνικα Κανάριο και σε απόσταση 2-3 μέτρων από τον Θεόφραστο.
Επιπλέον, στις αρχές Νοεμβρίου εντός του χωριού Παλαίκαστρο καταστράφηκε εντελώς φοίνικας του Θεόφραστου. Σε λίγες μέρες ευρέθηκε εντός του χώρου των μπανανιών σε δύο φοίνικες του Θεόφραστου πλήθος σκαθαριών. Έκανα άμεση επέμβαση και καταστροφή.
Ο φοίνικας των Καναρίων εντός του φοινικοδάσους τροφοδότησε την περιοχή με ανεξέλεγκτο αριθμό σκαθαριών. Η ζωή του φοινικοδάσους άρχισε την αντίστροφη μέτρηση. Φθάσαμε να εκπέμπει SOS το φοινικόδασος Βάι, περιοχή με σωρό διακρίσεων και προστασία από διάφορα έγγραφα.
Τρόπος καταπολέμησης του σκαθαριού υπάρχει με βάση τις απόψεις των ειδικών εντομολόγων.
Λαμβάνοντας υπ όψιν αυτές τις απόψεις των ειδικών προτείνω τα κάτωθι σχετικά με την καταπολέμηση του σκαθαριού:
- Σε περιφέρεια Κρήτης
- Σε κάθε περιοχή δήμου στην οποία υπάρχει και βυτιοφόρο και ψεκαστικό και Γεωπόνος και 2 εργάτες.
- Τα φυτοφάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολλά και εγκεκριμένα,
- Αγορά των φυτοφαρμάκων:
Πιστεύω ότι όλοι οι Ξενοδόχοι και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, θα προσφέρουν δωρεάν αγορές όλων των ποσοτήτων φαρμάκων που χρειάζονται.
Θα γίνει επέμβαση σε όλους τους φοίνικες και φοινικοειδή της περιφέρειας εκάστου δήμου .
Οι επεμβάσεις στο φοινικόδασος, αποκλειστικά εντός των ορίων του, είναι φύσει αδύνατον να το προστατεύσουν αποτελεσματικά , αν δεν γίνουν επεμβάσεις σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Επιτέλους ας το κατανοήσουμε όλοι μας αυτό . Η προστασία πρέπει να γίνει και εντός εκτός των ορίων του φοινικοδάσους.
Η πρόσφατη δικαιολογία ότι τώρα με απόφαση της ΕΕ το σκαθάρι είναι εκτός καραντίνας, άρα το αφήνουμε ανενόχλητο στο έργο του είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητη. Και ο δάκος της ελιάς δεν είναι σε Καραντίνα αλλά οι ψεκασμοί γίνονται ανεξέλεγκτα, αποκλείεται η ΕΕ να ζητά την καταστροφή του φοινικοδάσους.
Απλά υπάρχουν αναμφίβολα πολλές ενέργειες που μπορούν να γίνουν όταν τίθεται θέμα για μια τόσο μεγάλη ζημιά και καταστροφή ενός ανυπολόγιστης αξίας εθνικού πλούτου όπως το φοινικόδασος.
Το κόστος της καταπολέμησης όπως το ανέφερα θα είναι ελαχιστότατο, σε σχέση με την καθημερινή ζημιά που γίνεται σε φοίνικες εντός ξενοδοχειακών μονάδων και δημοσίων χώρων σε όλη την Κρήτη.
Κύριοι, εάν νομίζετε ότι το φοινικόδασος πρέπει να επιβιώσει και να προστατευθεί, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το δηλώνω κατηγορηματικά, εγώ που είμαι 80 χρονών σε πλήρη αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα και ευρίσκομαι καθημερινά στη φύση, και η μισή μου καλλιέργεια είναι βιολογικά πιστοποιημένη.
Συμπερασματικά επαναλαμβάνουμε και σας επισημαίνουμε με έμφαση, ότι το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrugineus) απειλεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά το φοινικόδασος στο Βάι και εάν αυτό γίνει, θα έχει άμεση και σημαντική επίπτωση στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης.
Πέραν αυτού είναι προφανές ότι θα γελοιοποιηθεί η πατρίδα μας διεθνώς, αφού είναι γνωστό για την μοναδικότητά του σε όλη την υφήλιο και συχνά πυκνά είχε τύχει διαφήμισης από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια στον κόσμο (CNN, BBC κ.α)
Όπως προκύπτει και από τις γνώμες πλήθους ειδικών, η υφιστάμενη κατάσταση είναι σχετικά εύκολα αναστρέψιμη και όπως προανέφερα και με ασήμαντο έως μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, λόγω της εντοπισμένης «ζώνης», αρκεί να υπάρξει η απαραίτητα πολιτική και υπηρεσιακή βούληση.
Κύριε Υπουργέ
Κυρίες και Κύριοι Διευθυντές
Κάνω έκκληση σε όλου σας επικαλούμενος την αγάπη σας για την πατρίδα και σας παρακαλώ να προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά το φοινικόδασος στο Βάι που αποτελεί μέρος την εθνικής μας κληρονομιάς".