ΚΡΗΤΗ

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης του έργου A2UFood

Το έργο, που ξεκίνησε το 2018, παρουσιάζει ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές της κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων και εστιάζει στον τομέα τον τροφικών υπολειμμάτων.

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης του έργου A2UFood

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τα επιτεύγματα του έργου «A2UFood Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές».

Ο Δήμος Ηρακλείου ως Συντονιστής Εταίρος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου και συγκεκριμένα τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το University of Stuttgart, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ENVIROPLAN AE, παρουσίασαν τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου.

Το έργο, που ξεκίνησε το 2018, παρουσιάζει ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές της κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων και εστιάζει στον τομέα τον τροφικών υπολειμμάτων.

Σε μια περίοδο που η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για τη χώρα και αποτελεί θεσμοθετημένο στόχο της νέας Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας Διαχείρισης Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας, ο Δήμος Ηρακλείου πρωτοπορεί έχοντας εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με στόχο την προώθηση της διαλογής στην πηγή, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την αύξηση της κομποστοποίησης απολαμβάνοντας πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά.

Συγκεκριμένα οι δράσεις του A2UFood :

1. Αξιοποίηση του περισσεύματος τροφής και συγκεκριμένα το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το  Εναλλακτικό Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου.

2. Δημιουργία Μονάδας Βιοπλαστικού Υλικού για την παραγωγή κομποστοποιήσιμων υλικών (όπως σακούλες) από τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης και διάθεση τους στους πολίτες που συμμετέχουν στις δράσεις κομποστοποίησης του προγράμματος. 

4. Ενίσχυση της δράσης της κομποστοποίησης, με κομποστοποιητές γειτονιάς, κομποστοποιητές σε νοικοκυριά και σε κοινόχρηστους οριοθετημένους χώρους.

3. Δημιουργία Έξυπνης Κάρτας, η οποία θα συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας ο πολίτης θα πληροφορείται για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές και παράλληλα εξοικονομώντας του χρήματα.

4. Δωρεάν Διάθεση Πιλοτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης χρήσης του, σε κουζίνες ξενοδοχείων, για την διαχείριση της διάθεσης τροφίμων με στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου Γιώργος Σισαμάκης, ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Κώστας Βαρδαβάς, , η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Κέλλυ Βελώνια, η Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κάτια Λαζαρίδη, ο Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Θρασύβουλος Μανιός, η Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και Συντονίστρια του Έργου Ρένια Δρόσου, ο Υπεύθυνος Έργου Μανώλης Σκαρβελάκης, η Τεχνική Υπεύθυνη του Έργου Πόπη Μπάλτηρα, , η εκπρόσωπος του ΕΣΔΑΚ Μαρία Γεωργίου και ο εκπρόσωπος της ENVIROPLAN Α.Ε. Αντώνιος Σακαλής. 


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση