ΚΡΗΤΗ

Έγινε το πρώτο βήμα για τα ετοιμόρροπα !

Η καταγραφή τους και οι σκέψεις της Λότζια για "αξιοποίηση του υλικού"

No profile pic


του Αντώνη Παντινάκη


“Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και πεζοδρομήσεις σε μία πόλη που θα καταρρέει χωρίς να κάνει τίποτα ο Δήμος”. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης εξωτερίκευσε τις σκέψεις του, έχοντας μία εικόνα για τον αριθμό των ετοιμόρροπων κτιρίων της πόλης, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 750 εντός των τειχών του Ηρακλείου.

Η διαδικασία της καταγραφής τους ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια. Οι Διευθύνσεις Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου “ξεκινήσαμε μία στενή συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, με σκοπό να γίνει μία καταγραφή σε όλη την παλιά πόλη για τυχόν ετοιμορροπίες”, υπενθύμισε ο κ. Αναστασάκης, σημειώνοντας πως “αυτή η δουλειά, που τη συντονίζει η συνάδελφος Στέλλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, έχει ολοκληρωθεί. Οπότε τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνει μία ενδελεχής παρουσίαση των πορισμάτων των Επιτροπών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που σάρωσαν όλη την πόλη”.

Όπως είπε στο Cretalive η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, “κατά τη διάρκεια της σύμβασης και πριν ξεκινήσει η καταγραφή, κάναμε επαφές με το ΤΕΕ/ΤΑΚ και τις ομάδες που πρότεινε, φτιάξαμε το απογραφικό δελτίο το οποίο ήταν λεπτομερέστατο, περισσότερο κι από αυτό που είχε προβλεφθεί στην προγραμματική, κι έτσι ξεκίνησε η καταγραφή”.

“Μία πάρα πολύ καλή κίνηση που θα αποφέρει καρπούς”

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι αυτή “η πάρα πολύ καλή κίνηση” της δημοτικής αρχής “θα αποφέρει καρπούς”, υπογραμμίζοντας ότι “και παλαιότερα είχε μία καταγραφή, που δεν ήταν τόσο λεπτομερής”.

Το από εδώ και πέρα είναι που έχει πλέον σημασία. “Θα ακολουθήσει η διαδικασία, μέσω της πολεοδομίας, της ενημέρωσης όλων των ιδιοκτητών για να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να γίνει άρση του κινδύνου. Γιατί δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και πεζοδρομήσεις σε μία πόλη που θα καταρρέει χωρίς να κάνει τίποτα ο Δήμος”, τόνισε ο κ. Αναστασάκης, υποστηρίζοντας πως για “πρώτη φορά τόσο οργανωμένα και σε αυτή την κλίμακα θα γίνουν σπουδαίες ενέργειες. Γι’ αυτό κι αξίζουν συγχαρητήρια πρωτίστως στην Πολεοδομία και στη συνάδελφο, την Στέλλα Καλογεράκη και στο Τεχνικό Επιμελητήριο –στις προηγούμενες διοικήσεις και στη νυν- και βέβαια στους μηχανικούς που βγήκαν στο πεδίο κι έκαναν μία δουλειά με λίγα χρήματα και πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα”.

Επαφές με τους ιδιοκτήτες, κατεδαφίσεις και “αξιοποίηση αυτού του υλικού”

Το ζήτημα των ετοιμόρροπων, “μας προβληματίζει, τεχνικά όμως είναι εύκολο να λυθεί”, διαβεβαιώνει ο κ. Αναστασάκης, συμπληρώνοντας ότι “αν περάσει ένα διάστημα και δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες, έχουμε τα μέσα να παρέμβουμε εμείς”.Η αντιδημαρχία Πολεοδομίας έχει έρθει σε επαφή με το Κτηματολόγιο για τους ΚΑΕΚ (Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου), “ έτσι ώστε να εντοπίσουμε τους ιδιοκτήτες, να τους ειδοποιήσουμε και να τους βάλουμε προθεσμία μέσα στην οποία θα πρέπει να γίνει άρση της ετοιμορροπίας ή να γίνει κατεδάφιση αν προβλεφθεί κάτι τέτοιο για το κτίριό τους”, εξήγησε η κ. Καλογεράκη – Αρχοντάκη. Στις περιπτώσεις των κατεδαφίσεων, συνέχισε η ίδια, “θα πρέπει να πάρουμε κι άλλες άδειες: Από την αρχαιολογία, την Πολεοδομία, επειδή μιλάμε για την εντός τειχών πόλη”. Από πλευράς Δήμου, πάντως, “κάνουμε μία δεύτερη σκέψη για μία νέα συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ”, αποκάλυψε η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, “για αξιοποίηση αυτού του υλικού”, γιατί “το Ηράκλειο παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον” κι “αυτό το υλικό θα μας δώσει στοιχεία ιστορικά, πολιτιστικά αρχιτεκτονικά, δομικά και ό,τι άλλο μπορεί να βγάλει κάποιος από την επεξεργασία τέτοιων απογραφικών δελτίων”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση