ΚΡΗΤΗ
"Έφυγε" ένας κορυφαίος των Κρητικών Γραμμάτων
Ο Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια - Την Κυριακή το "αντίο" στη μεγάλη προσωπικότητα της Κρήτης
Μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης έφυγε από τη ζωή. Ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρης Δετοράκης απεβίωσε στα 87 του χρόνια, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη το πολυσχιδές έργο του για το νησί.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, από τον Ι.Μ. Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στο ναό από τις 11.00 το πρωί. Η ταφή θα γίνει στο νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου.
Μία σπουδαία προσωπικότητα της Κρήτης
Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης (γεν. 1936), ήταν ομότιμος καθηγήτης βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.
Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία.
Ήταν ευφήμως γνωστός κρητολόγος και είχε δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά.
Τα ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντά του ήταν η Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και η Ιστορία της Κρήτης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Oι άγιοι της πρώτης βυζαντινής περιόδου της Kρήτης και η σχετική προς αυτούς φιλολογία (Aθήναι 1970)».
Το φθινόπωρο του 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης "για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς".
Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, Eταίρος της Eταιρείας Bυζαντινών Σπουδών, Άρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο) και έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την απώλεια του Θεοχάρη Δετοράκη
«Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Θεοχάρη Δετοράκη, μια προσωπικότητα με σπουδαία συμβολή στον πολιτισμικό και πνευματικό πλούτο του νησιού μας.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αντλούσε έμπνευση από την ιδιαίτερη πατρίδα του, οδηγώντας τον να ασχοληθεί έντονα με τη μελέτη της Κρήτης μας. Η ακαδημαϊκή και συγγραφική του πορεία συνόδεψε την πολύπλευρη δράση και προσφορά του, βοηθώντας τα μέγιστα στην προβολή του τόπου μας.
Ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και πολυπράγμων, διετέλεσε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, ενώ του απονεμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου το τιμητικό βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», το 1985. Πορεύτηκε στη ζωή του, πάντοτε με ευσυνειδησία και φιλότιμο, αφήνοντας πίσω βαριά κληρονομιά.
Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».
Με αφορμή τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:
“Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός μεγάλου Κρητικού, ενός σπουδαίου ανθρώπου των Γραμμάτων και με μοναδικό έργο για τον πολιτισμό και τον πνευματικό πλούτου του νησιού.
Ο θάνατος του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη άφησε ένα κενό, αλλά κληροδότησε στο νησί μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον για την Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και την Ιστορία της Κρήτης, μας έδωσαν περισσότερες από πενήντα εργασίες για ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά και λαογραφικά θέματα.
Είναι έργο υψηλής ποιότητας και αξίας που δικαιολογημένα του χάρισε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου και την Προεδρία της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Πορεύτηκε στη ζωή του με σεμνότητα. Δίδαξε το ήθος και την αγάπη για τον τόπο του. Η κληρονομιά που μας άφησε είναι πολύτιμη.
Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.”
Συλλυπητήρια από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του, επισημαίνει την μεγάλη προσφορά του διακεκριμένου Πανεπιστημιακού Θεοχάρη Δετοράκη στα γράμματα, την επιστήμη, τον Πολιτισμό της Κρήτης και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Συγκεκριμένα στην δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει:
«Με σπουδαία διαδρομή στην επιστήμη, αφήνοντας μια μοναδική σφραγίδα στα γράμματα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μεγάλο κενό στην οικογένειά του, στην κοινωνία της Κρήτης και στην επιστημονική κοινότητα. Για πολλά χρόνια, ακούραστος στην επιστημονική έρευνα, συνέγραψε μοναδικής αξίας βιβλία και συγγράμματα για την Κρήτη και τη Βυζαντινή Φιλολογία.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»
Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού
Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ανήκει στην χορεία των προσωπικοτήτων που διεμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό του τόπου μας.
Καταξιώθηκε στην Επιστημονική κοινότητα με την πολυετή διδασκαλία του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συγκρότησε ένα βαρυσήμαντο εκδοτικό έργο, το οποίο θα παραμείνει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές που θα παρακολουθήσουν τις Βυζαντινές και τις Κρητολογικές Σπουδές.
Ξεχωριστή και πολυσήμαντη ήταν πάντα η παρουσία του στην κοινωνία της Κρήτης. Με ομιλίες και σεμινάρια, με την συμμετοχή τους σε ποικίλες εκδηλώσεις, προσέφερε τις γνώσεις και το ερευνητικό του υλικό στους συμπολίτες του, καθιστώντας τους κοινωνούς της μακραίωνης ιστορικής μας πορείας.
Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε το έργο του με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» και με το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στην Φιλολογική Επιστήμη και στον Πολιτισμό του τόπου μας.
Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.
Συλλυπητήριο Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφορικά με την απώλεια του κορυφαίου ιστορικού Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, υπήρξε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισημαίνει:
“Με ιδιαίτερη θλίψη, πληροφορηθήκαμε για τον θάνατο του σπουδαίου ιστορικού Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και τη συγγραφή της ιστορίας του τόπου μας, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η αναφορά και το σημείο εκκίνησης για όσους ερευνούν την ιστορία της Κρήτης, αφού το επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο του παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο.
Υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Εταίρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και είχε τιμηθεί για το πολύτιμο έργο του από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, εκφράζω στους οικείους του τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια”.
Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη η απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης, μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης και αφοσιωμένος δάσκαλος που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπηρέτησε εξίσου τις Κρητολογικές σπουδές, παράλληλα με τη Βυζαντινή φιλολογία.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τον τιμά για τη σημαντικότατη προσφορά του στο Ίδρυμα και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συναδέλφους -τα παιδιά του - Μαρίνα και Στάθη, καθώς και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γ.Κουράκης για την απώλεια του Καθηγητή
Με αφορμή την απώλεια του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:
Στις μεγάλες απώλειες των Κρητικών Πνευματικών Ανθρώπων συγκαταλέγεται πλέον και εκείνη του αγαπητού μας και σεβαστού καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη.
Του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα την πνευματική πορεία του με την Κρήτη και την Ιστορία της.
Στην πολυκύμαντη αλλά και εξαιρετικά παραγωγική διαδρομή του, επιστράτευε πάντα την αγάπη του για το νησί μας. Αυτή η αφοσίωση λειτουργούσε ως κινητήρια δύναμη των πνευματικών πρωτοβουλιών και αναζητήσεών του.
Σε συνδυασμό με την σοβαρότητα που τον διέκρινε και βέβαια με τις μοναδικές γνώσεις, εμπειρίες και αρετές του, ο Θεοχάρης Δετοράκης κατέκτησε κορυφαία θέση στο επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό της Κρήτης.
Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, με σπουδαία όμως παρακαταθήκη το πλούσιο έργο που μας κληροδοτεί.
Στους οικείους του, απευθύνω τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μου.
Η «Β.Δ.Β.» αποχαιρετά τον Θεοχάρη Δετοράκη
Δύσκολες είναι τούτες οι στιγμές, για να εκφράσεις σκέψεις και συναισθήματα. Ακόμα δυσκολότερο, να απευθύνεις τις αναρίθμητες ευχαριστίες που οφείλεις, όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο, το όνομά του οποίου έχει συνδεθεί και έχει συμπορευθεί με την «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» παράλληλα με μια αξιόλογη ακαδημαϊκή διαδρομή.
Ο καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης δεν είναι πια ανάμεσά μας. Αποφάσισε να μας αποχαιρετήσει για το μεγάλο του ταξίδι. Πολύπλευρη η δράση του, ακαδημαϊκή, συγγραφική, διοικητική! Αξιοθαύμαστη η δραστηριότητά του: Ακαδημία Ηρακλείου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΚΙΜ, Β.Δ.Β., Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Ανάλογη και η συνεισφορά του.
Εκπαίδευσε πλήθος νέων επιστημόνων. Καθολική η αναγνώριση της αξίας του και της προσφοράς του, όπως συμβαίνει να είναι η αμοιβή των μεγάλων ανδρών.
Ας είναι αυτές οι λίγες γραμμές ένας αποχαιρετισμός της «Β.Δ.Β.» και όλων των εργαζομένων, που είχαμε την τύχη να ζήσουμε και να συνεργαστούμε με τον πολυσέβαστο καθηγητή.
Το 3ο Λύκειο για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη, ομότιμου καθηγητή της Βυζαντινής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ιδιαίτερη είναι η συμπαράστασή μας στα τρία εγγόνια του, αποφοίτους και νυν μαθητές του σχολείου μας, που με το ήθος τους τιμούν τη μνήμη του παππού τους. Η κοινωνία του Ηρακλείου γνωρίζει το επιστημονικό και ηθικό μέγεθος του μεταστάντος.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο