Εφηβική - νεανική δημιουργία και Δήμος Ηρακλείου: ενδεικτικές προτάσεις για το αύριο μιας ισχυρής σύμπραξης

"Να θυμηθούμε τον Γκάντι: «ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις βρίσκονται σε αρμονία»".

Γράφει η Αγγελική Ζαχαράτου*

Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα κληθεί να εστιάσει σε πολλές και διαφορετικές πτυχές της ζώσας πραγματικότητας που απασχολούν άμεσα τους πολίτες και που δεν χωρούν αναβολές! Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τομείς όπως πχ. ο πολιτισμός, για τον οποίο λίγος χρόνος αφιερώνεται προεκλογικά, που όμως ως ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία ορίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Υπηρετώντας τη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τρεις δεκαετίες από διαφορετικές θέσεις, με δεκαεπτά συνεχή χρόνια ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων/Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και όντας σε διαρκή διάλογο με την εφηβική δημιουργία και την ανάγκη του σχολείου να παραμείνει ανοικτό στην κοινωνία, θεωρώ πως η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει την/τον έφηβη/ο στο επίκεντρο. 

Οι αξιολογότατες πολιτισμικές δράσεις που αναπτύχθηκαν αυτά τα χρόνια στο ενδοσχολικό περιβάλλον ενημέρωσαν τον κοινωνικό περίγυρο για τα όσα σημαντικά συντελέστηκαν και συντελούνται στο δημόσιο σχολείο και ανέδειξαν την ανάγκη συνεργασίας, την ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και την από κοινού «υιοθέτηση» στάσεων και συμπεριφορών που αφορούν στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, οι συνεργασίες των μαθητικών ομάδων με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με πολιτιστικούς/μουσειακούς κ.ά. φορείς, βοήθησαν στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και παράλληλα προσέφεραν στο εφηβικό δυναμικό έναν πλούσιο χάρτη σχεδίων εργασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιμορφωτικών περιπάτων και επισκέψεων σε μνημεία και τόπους πολιτισμικής αναφοράς κ.ά. συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο  στη διαμόρφωση της πολιτισμικής του ταυτότητας. 

Ως υποψήφια με τον συνδυασμό του Αλέξη Καλοκαιρινού «Δικαίωμα στην Πόλη» καταθέτω μερικές ενδεικτικές προτάσεις για το αύριο μιας ισχυρής σύμπραξης της εφηβικής/νεανικής δημιουργίας με το Δήμο Ηρακλείου:

  1. Διατήρηση των Φεστιβάλ ως αναγκαίας και απαραίτητης συνθήκης για τη στενή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Δήμο και τα σχολεία και επέκτασή τους μέσα στο σχολικό/ακαδημαϊκό έτος (από το  2008 έως το 2023  συντόνισα ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων/Σχολικών Δραστηριοτήτων, ένα αφιερωματικό τετραήμερο Φεστιβάλ στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με τίτλο: «Γνωρίζοντας τον El Greco- Μαθητικά ‘Γυμνάσματα’ 400 χρόνια από το θάνατό του (2014), έξι Μαθητικά Μουσικά Φεστιβάλ με τίτλο «Lights on You(th) Festival», τέσσερα πολυήμερα Μαθητικά Καλλιτεχνικά Φεστιβάλ με έμφαση στη θεατρική έκφραση, δύο εικαστικά με τίτλο «Ιουλίου Έκφρασις» και έξι Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών με τίτλο «Camera On»).
  2. Διοργάνωση Μαθητικών Συνεδρίων με ποικιλία θεματικών πεδίων με τη συνέργεια του Δήμου Ηρακλείου.
  3. Επαναφορά των μαθητικών λογοτεχνικών/ποιητικών διαγωνισμών που διενεργούνταν στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Αγώνων του Δήμου Ηρακλείου (συνδιοργάνωσα με το Δ. Ηρακλείου δύο λογοτεχνικούς/ποιητικούς διαγωνισμούς με πολλές και αξιόλογες συμμετοχές μαθητριών/των).
  4. Φιλοξενία μαθητριών/των στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Δήμου Ηρακλείου με σύντομες εναλλακτικές συζητήσεις-παρουσιάσεις (podcasts) σε θέματα που τις/τους απασχολούν.
  5. Μαθητικό Free Press με την αρωγή του Δήμου Ηρακλείου.
  6. Ανάπτυξη πρωτότυπων δράσεων όπως πχ. «ζωγραφί-ζοντας το Ηράκλειο ή το δικό μας Ηράκλειο» με μαθήτριες/τες να επισκέπτονται και να σχεδιάζουν διαφορετικά σημεία του Ηρακλείου και τα σχέδια αυτά  να μετατρέπονται σε βίντεο για την πόλη τους.
  7. Δημιουργία πολιτιστικού/ιστορικού μονοπατιού για μαθητές/τριες σε συνδυασμό με φυσικά, τεχνολογικά (ανθρωπογενή), ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου Ηρακλείου.
  8.  Ενίσχυση των προγραμμάτων κομποστοποίησης και ανακύκλωσης σε σχολικούς χώρους με τη σύμπραξη του Δήμου Ηρακλείου.
  9. Εμπλουτισμός και ανανέωση των σχολικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.
  10. Δωρεάν παροχή εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για έφηβες/ους όπως πχ. αγγειοπλαστικής, χειροτεχνίας, γλυπτικής, υφαντικής, κατασκευής κοσμήματος, κατασκευής μαριονέτας/κούκλας κ.ά. σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και τοπικούς καλλιτέχνες και χειροτέχνες. 
  11. Open air activities και ενίσχυση της συνεργασίας των σχολείων με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) για μουσικά/χορωδιακά/παραστατικά events.
  12. Δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πληρέστερη γνωριμία των μαθητριών/των με το Δήμο Ηρακλείου (μνημεία, επαγγέλματα, προσωπικότητες, ζωοφιλικά προγράμματα κ.α.). 
  13. Δημιουργία Τοπικών Θεματικών Δικτύων (ΤΘΔ) πολιτισμικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων του Δήμου Ηρακλείου (από το 2013 έως το 2023 εισηγήθηκα και συντόνισα τρία ΤΘΔ Πολιτισμού: το «Δίκτυο Greco», το Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας «Ενοχλώντας τις λέξεις» και το κινηματογραφικό Δίκτυο «Camera On»).
  14. Δημιουργία εθελοντικών μαθητικών ομάδων για στοχευμένες παρεμβάσεις εντός του Δήμου Ηρακλείου με τη στήριξη και την αρωγή του.

Πεποίθησή μου είναι ότι τόσο η εφηβική/νεανική δημιουργία όσο και ο Δήμος Ηρακλείου θα ενισχυθούν μέσα από τέτοιου τύπου δραστηριότητες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πληρότητα και κοινωνικό όφελος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Γιατί, αν θέλουμε στο Δήμο Ηρακλείου ευτυχισμένες/ους έφηβες/ους θα πρέπει να θυμηθούμε τον Γκάντι πως «ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις βρίσκονται σε αρμονία».


*Η κ. Ζαχαράτου είναι Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ηρακλείου με τον συνδυασμό του Αλέξη Καλοκαιρινού «Δικαίωμα στην Πόλη»


 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ