ΚΡΗΤΗ
"Dyslexia Centers - Pavlidis Method " : 15 επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό των παιδιών
Λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, συβουλευτική και ειδική διαπαιδαγώγηση είναι ορισμένες, μόνο, από τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο.!
Όταν ένας γονιός ανακαλύπτει πως το παιδί του αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, αισθάνεται πως καλείται να τρέξει σε έναν μαραθώνιο.
Όμως, στα Dyslexia Centers - Pavlidis Method έχει βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο, όπου μπορεί να απευθυνθεί και να του προσφέρουν βοήθεια όχι μία αλλά 4 επιστημονικές ειδικότητες. Τα Κέντρα προσφέρουν, μεταξύ άλλων, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία- Συμβουλευτική και υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής.
Είναι σημαντικό πως περνώντας το κατώφλι ενός Κέντρου, δε χρειάζεται να απευθυνθούν κάπου αλλού αφού παρέχεται ό,τι χρειάζεται ένα παιδί, όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίζει. Πρόκειται για μία καινοτομία στη χώρα μας, ενώ το να ενώνουν τις δυνάμεις τους πολλές επιστημονικές ειδικότητες προς όφελος των παιδιών είναι μια τακτική που ακολουθείται σε χώρες του εξωτερικού.
Ακολουθεί ένας χάρτης του τι ακριβώς παρέχεται στα Dyslexia Centers - Pavlidis Method:
Λογοθεραπεία
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τον Λόγο και την Ομιλία.
Ένας Λογοθεραπευτής πραγματοποιεί τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του λόγου, της ομιλίας και της φωνής. Τα συχνότερα περιστατικά όπου αντιμετωπίζει είναι
Καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας και του λόγου
Αρθρωτικές Διαταραχές (δεν μιλάει Καθαρά, π.χ. ρ, λ, σ, ζ, ξ, ψ, τζ, κλπ)
Φωνολογικές Διαταραχές (προβλήματα στη σωστή αντίληψη των ήχων)
Τραυλισμός (Διαταραχές στη ροή της ομιλίας)
Νευρογενείς κινητικές διαταραχές ομιλίας (δυσαρθρία- επίκτητη απραξία)
Γλωσσικές δυσκολίες που οφείλονται σε Νοητική Υστέρηση
Βαρηκοΐα - κώφωση
Διαταραχές χρήσης της γλώσσας - Πραγματολογικές Διαταραχές (Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger, Σημασιολογική – Πραγματολογική διαταραχή)
Επιλεκτική Αλαλία (δεν μιλάει σε χώρους εκτός σπιτιού, όπου ομιλεί κανονικά)
Διαταραχές στη σίτιση και κατάποση (δυσφαγία)
Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες και Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που επηρεάζουν την ομιλία
Νευρολογικές διαταραχές και Σύνδρομα που επηρεάζουν την ομιλία
Εγκεφαλικά επεισόδια – Aφασίες
Χειρουργικές επεμβάσεις κεφαλής και τραχήλου (λαρυγγεκτομή)
Εργοθεραπεία
Η Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που μας βοηθά να βελτιώσουμε τις κινητικές (λεπτές και αδρές), κινητικο-αισθητικές και επικοινωνιακές δεξιότητές μας, που είναι σημαντικές για την υγεία και την ευεξία μας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κινητικών λειτουργιών:
Οι αδρές κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν μεγάλες κινήσεις του σώματος και των μεγάλων μυών. Βελτιώνονται αυτές οι δεξιότητες, όπως το μπουσούλισμα, το περπάτημα, το άλμα κι το ανεβοκατέβασμα των σκαλοπατιών.
Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες, είναι μικρές, ευαίσθητες κινήσεις κυρίως των δακτύλων του χεριού, όπως η γραφή, το ανεβοκατέβασμα του φερμουάρ ή το κούμπωμα του πουκάμισου. Αυτές οι δεξιότητες απαιτούν συστηματική εξάσκηση και πολλές κινητικές ικανότητες, όπως είναι ο συντονισμός χεριού-ματιού που εμφανίζονται και στη δυσγραφία.
Υπάρχουν πολλές πολύπλοκες κινήσεις και στρατηγικές σχεδιασμού κινήσεων που υπεισέρχονται στην εκμάθηση κάθε δραστηριότητας, αλλά πρέπει να τις διδαχθούν για να κατακτηθούν.
Οι βασικοί τομείς στους οποίους παρεμβαίνει ο εργοθεραπευτής, είναι η αυτοφροντίδα, δηλαδή η προσωπική υγιεινή, η ένδυση, η υπόδηση, η προετοιμασία φαγητού, η σίτιση, η μετακίνηση και η κοινωνικοποίηση, όπως και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που έχουν σκοπό τη διασκέδαση, τη χαλάρωση και την ευχαρίστηση.
Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική
O Στόχος της συμβουλευτικής είναι η βελτίωση της κοινωνικοποίησης, σχέσεων, της αυτοεκτίμησης & της αυτοπεποίθησης, που οδηγούν στην ευτυχία του παιδιού & της οικογένειάς του. Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ψυχολόγους των Κέντρων. Πρόκειται για ένα οικογενειακό ραντεβού, στο οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας στην αρχή ξεχωριστά το καθένα και στην συνέχεια όλοι μαζί, συζητούν με εξειδικευμένους ψυχολόγους για θέματα – προβλήματα που αφορούν το παιδί σχετικά με:
Συμμαθητές
Φίλους
Εκπαιδευτικούς
Συγγενείς
Γονείς
Αδέρφια
Το άλλο φύλο
Σχέσεις & Επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας
Κοινωνικοποίηση - Σχέσεις
Αυτοεικόνα του παιδιού
Aυτοπεποίθηση – Αυτοεκτίμηση
Η βελτίωση των παραπάνω αυξάνει την αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Συνήθως στις οικογένειες με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες & διάσπαση προσοχής, δημιουργούνται προβλήματα - προστριβές, γιατί ίσως δε γνωρίζουμε με ποιο τρόπο να βοηθήσουμε το παιδί μας. Συχνά ο κάθε γονιός ακολουθεί ξεχωριστή γραμμή διαπαδαγώγισης (δεν υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ των γονιών) με αποτέλεσμα το παιδί να λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα και τελικά να μη γνωρίζει τα όρια και συνεπώς να τα ξεπερνάει, με τις γνωστές αρνητικές ψυχο-κοινωνικές και 'επαγγελματικές' συνέπειες.
Στόχος λοιπόν των Συμβουλευτικών Συνεδριών, είναι τα μέλη της οικογένειας να βελτιώσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία και τις σχέσεις τους καθώς και να βελτιωθεί η ψυχο-κοινωνική προσαρμογή του παιδιού, που σαν αποτέλεσμα έχει την σημαντική αύξηση της κοινωνικοποίησής και της αυτοπεποίθησής του. Επιπλέον, η συνεδρία ατομικής ψυχοθεραπείας / συμβουλευτικής μπορεί να επικεντρωθεί σε ζητήματα – δυσκολίες που αφορούν τη σωστή οργάνωση & διαχείριση χρόνου καθώς και τη βελτίωση της συγκέντρωσης – μνήμης.
Ειδική Διαπαιδαγώγηση
Η Ειδική διαπαιδαγώγηση ή αλλιώς ειδική αγωγή, είναι η επιστήμη που ασχολείται με την εκπαίδευση παιδιών/εφήβων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, έχοντας ως στόχο την ενσωμάτωσή τους είτε στο σχολικό πλαίσιο , είτε στα ατομικά προγράμματα μάθησης . Έχει το χαρακτηριστικό της αποκλειστικής προσέγγισης στον μαθητή που προσφέρεται, η οποία είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη που προσφέρεται στα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Η Ειδική διαπαιδαγώγηση αφορά τη μαθησιακή υποστήριξη σε παιδιά με:
Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσαριθμησία, Δυσορθογραφία, Δυσγραφία, Δυσπραξία)
Γενικές μαθησιακές δυσκολίες
Δυσκολίες Λόγου / Ομιλίας ( Δυσκολίες που επηρεάζουν την επίδοση του παιδιού στο σχολείο, την επικοινωνία και την σχέση του με τους συνομηλίκους)
Νοητική υστέρηση (οριακή, ελαφριά, μέτρια, σοβαρή, βαριά)
Διαταραχές της συγκέντρωσης/ προσοχής ΔΕΠ-Υ
Αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. Αυτισμός)
Αισθητηριακά ελλείμματα (ακοής/όρασης που επηρεάζουν άμεσα την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη σχολική του επίδοση)
Δυσκολίες στη συμπεριφορά- προσαρμογή ( επιθετικότητα, εκρήξεις θυμού, δυσκολία στην συναναστροφή με συνομηλίκους , εριστική συμπεριφορά κ.α)
Κινητικές δυσκολίες (δυσκολίες που εμποδίζουν την ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και χρίζουν αναπροσαρμογής του εκάστοτε περιβάλλοντος)
Όλες οι παραπάνω ειδικότητες είναι διαθέσιμες στα Dyslexia Centers - Pavlidis Method.
Στο Ηράκλειο, μπορούν οι γονείς να κλείσουν ένα δωρεάν διαγνωστικό ραντεβού στο τηλέφωνο 2810 24 24 23. Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Νταλιάνη 32 (Όαση).
Σημειώνεται πως όλες οι παροχές καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι γονείς δεν επιβαρύνονται με κανένα επιπλέον κόστος για τις θεραπείες των παιδιών τους.