ΚΡΗΤΗ

Δύσκολο "παζλ", η επόμενη ημέρα σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ

Μαρία Αντωνακάκη: "Έχουμε δείξει ανοχή, στηρίζουμε το κράτος, ήρθε η ώρα να στηριχθούμε"

No profile pic

Αγωνία και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα διακατέχει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον επισιτισμό. Περιμένουν πώς και πότε θα έρθει το "αύριο" και η επιστροφή στην κανονικότητα – μάλλον, η ένταξη στη νέα πραγματικότητα, στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν και να λειτουργήσουν (;) οι επιχειρήσεις.

Το φορολογικό και οι λοιπές “πάρα πολλές” οικονομικές υποχρεώσεις (ενοίκια, δημοτικά τέλη, εργαζόμενοι, ασφαλιστικά κ.ο.κ.) αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα, τα οποία οφείλουν να ξεπεράσουν ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να καταστήσουν εαυτούς βιώσιμους.

Ο κλάδος ... αιμορραγεί λόγω της απώλειας εσόδων. “Η ζημιά είναι τεράστια” - υπογράμμισε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματικών Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου κ. Μαρία Αντωνακάκη.

Η ίδια και οι συνάδελφοί της ζητούν “ουσιαστική στήριξη”. Όπως είπε, “δε θα την πληρώσουν μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι”, καλώντας τους αρμόδιους να σκεφτούν “τους ανθρώπους που δε θα έχουν δουλειά” την επόμενη μέρα. “Όλα είναι μία αλυσίδα. Εάν δεν μπορέσουμε να δουλέψουμε εμείς, δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν κι άλλοι (πχ έμποροι, προμηθευτές)".

Ο επισιτιστικός κλάδος, τόνισε η κ. Αντωνακάκη, είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας, “μετά τον τουριστικό/ξενοδοχειακό κλάδο”.

Περίπου 27.000 άτομα, σε όλη την Κρήτη, απασχολούνται στον επισιτισμό. Αλήθεια, πόσοι τελικά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα πόστα τους;

“Το καλοκαίρι ο αριθμός των εργαζομένων αυτών είναι μεγαλύτερος, αγγίζει τις 35.000. Ο επισιτισμός έχει προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική κοινωνία και πλήττεται σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως ο τουρισμό” επισήμανε η κ. Αντωνακάκη, προειδοποιώντας πως “εάν δεν στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι. Θα έχουμε απολύσεις και λουκέτα”.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματικών Επισιτισμού και Διασκέδασης θεωρεί σχεδόν σίγουρο πώς κάποιοι συνάδελφοί της “δε θα μπορέσουν να ανοίξουν καθόλου φέτος”, ιδίως εκείνοι που έχουν κλειστού τύπου επιχειρήσεις, όπως κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια.

Ακόμη όμως κι αυτοί που θα ανοίξουν, θα κληθούν να κολυμπήσουν ... σε αλλόκοτα νερά.

Η τήρηση των μέτρων (αυτο)προστασίας είναι δύσκολη υπόθεση, γενικώς. Συνοδεύεται από ανασφάλεια και καχυποψία από όλες τις πλευρές. “Είναι άσχημο να βλέπουμε το προσωπικό, που υπό άλλες συνθήκες ερχόταν σε άμεση επαφή με τον πελάτη, να φορά γάντια και μάσκες. Ο κόσμος δεν θα μπορεί να συνεχίσει να βλέπει μία εικόνα που θα παραπέμπει σε νοσοκομείο” - υποστήριξε η κ. Αντωνακάκη.

Ο ψυχολογικός (πλην του οικονομικού) αντίκτυπος είναι δεδομένος. Οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα κρατηθούν. Και πάλι όμως το κοινό θα παραμένει επιφυλακτικό.

Mεγάλη ανασφάλεια, τήρηση μέτρων

“Θέλω να ελπίζω ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθεί ένα φάρμακο, για να ηρεμήσει ο κόσμος. Πάνω από όλα πρέπει να έχουμε αισιοδοξία” ευχήθηκε η κ. Αντωνακάκη, αναμένοντας κι η ίδια το αυριανό πρωθυπουργικό διάγγελμα, συνακολούθως και την απαραίτητη ενημέρωση, για το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στον επισιτισμό.

“Πιέζουμε όσο μπορούμε, ζητάμε δίκαια πράγματα (εδώ και πάρα πολλά χρόνια), για το πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Δεν εκμεταλλευόμαστε την συγκυρία. Έχουμε δείξει ανοχή, στηρίζουμε το κράτος, ήρθε η ώρα να στηριχθούμε” - κατέληξε η κ. Αντωνακάκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση