ΚΡΗΤΗ
Δυσαρεστημένες οι Φυλές με τη φωτορεαλιστική απεικόνιση του Πάρκου
"Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως θα είχε και μια απεικόνιση του πως θα είχε καταντήσει το πάρκο μετά από κάποιους μήνες, αν υποθέσουμε ότι το έργο αυτό υλοποιούταν και παραδινόταν στο δήμο Ηρακλείου. "
SHARE:
Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Φυλές του πάρκου με αφορμή την φωτορεαλιστική απεικόνιση του πάρκου από τη δημοτική αρχή.
Οι φυλές κάνουν λόγο για κοροϊδία εκ μέρους του δήμου αναφέροντας τα σημεία που εντοπίζουν τα προβλήματα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των Φυλών
"Πέρασαν πάνω από 2 μήνες από τότε που η δημοτική αρχή ερωτήθηκε -εκτός των άλλων- γιατί δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα μια εικόνα του πώς θα είναι το πάρκο Γεωργιάδη μετά την προτεινόμενη "αναβάθμιση", όπως έκανε π.χ. για την περίπτωση της διαμόρφωσης της λεωφόρου Δικαιοσύνης.
Και τώρα που δημοσιεύτηκαν επιτέλους 2 προσπάθειες φωτορεαλιστικής απεικόνισης του πάρκου, διαπιστώνουμε χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη ότι είναι τόσο διαφωτιστικές όσο και οι "απαντήσεις" που έδωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης στα ερωτήματα που είχαν κατατεθεί τέλος Γενάρη στο δήμο Ηρακλείου.
Τι εννοούμε;
Στις 2 αυτές επεξεργασμένες φωτογραφίες φαίνεται μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πάρκου, πιο συγκεκριμένα ένα κομμάτι της αναδιαμορφωμένης πλέον κεντρικής πλατείας, καθώς και μια άποψη του κεντρικού παρτεριού ανάμεσα στις 2 πλατείες, διαμορφωμένο και αυτό όπως προβλέπει η μελέτη (πολύ ωραία η εικόνα της μητέρας με το παιδάκι μέσα στο γκαζόν, λίγο αντιφατική βέβαια με τα πρόσφατα φυλλάδια της ΔΕΥΑΗ που προτρέπουν τους δημότες να μη φυτεύουν γρασίδι γιατί έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, αλλά ας είναι...).
Κατά τ'αλλα το φόντο και στις 2 φωτογραφίες είναι το πάρκο ως έχει σήμερα, ενώ οι μπορντούρες των θάμνων γύρω από τα υπόλοιπα παρτέρια δεν επιτρέπουν να δει κανείς ποια είναι η εικόνα του υπόλοιπου πάρκου.
Το κεντρικό όμως παρτέρι που απεικονίζεται, μαζί με άλλα 3 μικρότερα, είναι τα μόνα από τα 20 παρτέρια του πάρκου που δεν πλημμυρίζουν από τα 17.000 νέα χαμηλά φυτά που προβλέπει η μελέτη (μέσος όρος: 2,5 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο).
Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη γωνία λήψης στις απεικονίσεις, γιατί το θέαμα του σκιασμένου πάρκου Γεωργιάδη όπως το ξέρουμε σήμερα, με γεμάτα όμως τα παρτέρια από χιλιάδες πολύχρωμα φυτά διαφορετικών ειδών, θα δημιουργούσε μια τεράστια αντίφαση στο θεατή, καθότι ή θα έχουμε ψηλά δέντρα και σκίαση, ή χαμηλά φυτά και ήλιο.
Το έχουμε επισημάνει με κάθε τρόπο: το έργο που εμμονικά πλέον προτείνει ο δήμος Ηρακλείου για το πάρκο Γεωργιάδη, αλλάζει άρδην τη φυσιογνωμία του. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να συλλάβει τον παραλογισμό της μελέτης, η πόλη μας έχει ανάγκη από περισσότερα δέντρα και όχι περιορισμό και κοπή αυτών που υπάρχουν, ακόμα και μαθητές δημοτικού αυτό γράφουν στα ερωτηματολόγια που έχουν συμπληρώσει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως θα είχε και μια απεικόνιση του πως θα είχε καταντήσει το πάρκο μετά από κάποιους μήνες, αν υποθέσουμε ότι το έργο αυτό υλοποιούταν και παραδινόταν στο δήμο Ηρακλείου.
Εκτός και αν οι υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας του δήμου στελεχωθούν με ένα μαγικό τρόπο και από τη μια μέρα στην άλλη υπάρξει πολιτική βούληση και έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιποίηση του πάρκου, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο από το παρόν του: παντελής απουσία συντήρησης και πλημμελής καθαριότητα.
Θέλουν να μας πείσουν οι τοπικοί μας άρχοντες ότι οι δημοτικές υπηρεσίες και οι εργολάβοι τους θα είναι σε θέση να συντηρήσουν το γκαζόν, τις ξύλινες διακοσμητικές μπορντούρες που βλέπουμε στις φωτογραφίες και τα 17.000 νέα φυτά που -όλως τυχαίως- δεν βλέπουμε σε αυτές, τη στιγμή που εδώ και πολλούς μήνες το πάρκο ρημάζει με δικιά τους ευθύνη.
Η εγκατάλειψη στην οποία είχε ούτως ή άλλως καταδικαστεί το πάρκο από το δήμο όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει πολύ πιο έντονη μετά από τις αντιδράσεις ενάντια στο έργο, καθόλου τυχαία μάλιστα: η περαιτέρω απαξίωση και υποβάθμιση του πάρκου είναι άλλος ένας ύπουλος χειρισμός της δημοτικής αρχής που στόχο έχει να δείξει πόσο αναγκαία είναι η "αναβάθμιση" που σχεδιάζει.
Και μπορεί πριν μερικούς μήνες που αρχίσαμε να σκαλίζουμε το θέμα να μας προκαλούσε εντύπωση η εμμονή του δήμου, πλέον όμως είναι σαφές το συνολικό εντός τειχών σχέδιο του για την ολοκληρωτική μετατροπή του κέντρου της πόλης σε πεδίο κατανάλωσης φιλικό στον τουρίστα και εχθρικό στον κάτοικο.
Το πάρκο Γεωργιάδη έχει την ατυχία να βρίσκεται στην άκρη αυτού του σχεδίου, να αποτελεί δηλαδή την είσοδο "του επισκέπτη ή του ηρακλειώτη" στο "αναβαθμισμένο" πλέον κέντρο (τυχαία άραγε η αναφορά πρώτα του επισκέπτη στις πρόσφατες απολογιστικές δηλώσεις του δημάρχου;).
Χρόνια τώρα σχεδιάζουν τα νοσηρά μυαλά που κατά καιρούς κατοικοεδρεύουν στη Λότζια μια πόλη αποστειρωμένη, πλακοστρωμένη, γεμάτη τραπεζοκαθίσματα και καφετέριες, πεδίο δόξης λαμπρό για το εμπόριο και τον τουρισμό, χωρίς δέντρα να λερώνουν με τα φύλλα τους και χωρίς εκδηλώσεις να ξεφεύγουν από τα πολιτικά/πολιτιστικά όρια που θέτουν.
Το τραγικό όμως της υπόθεσης δεν είναι ο δήμος και τα σχέδια του, αλλά η ευκολία με την οποία βρίσκει συμμάχους.
Και αναφερόμαστε φυσικά στα επιστημονικά και δημοσιογραφικά δεκανίκια που στηρίζουν πρόθυμα τις προκλητικά άστοχες, αντιπεριβαλλοντικές και αντικοινωνικές μελέτες που έχουν εκπονήσει οι δημοτικές υπηρεσίες.
Πρώτη και καλύτερη η "επιστημονική" ομάδα που αξιολογεί τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Διαχειριστικής Μελέτης (να θυμίσουμε εδώ ότι ΔΕΝ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Εφαρμογής βάσει της οποίας ο εργολάβος θα υλοποιούσε το έργο, αλλά η μελέτη βάσει της οποίας ο δήμος θα διαχειριζόταν το πάρκο στο μέλλον).
Εκπρόσωποι φορέων πρόθυμοι να προσφέρουν την "αυθεντία" τους για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές σκοπιμότητες των τοπικών αρχόντων, έχουν βαλθεί να μας πείσουν με "επιστημονικά" επιχειρήματα ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής για την πόλη μας.
Και δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν την Τρίτη 27-3-18 που βρεθήκαμε στο πάρκο Γεωργιάδη για να υποδεχτούμε την επιτροπή των φορέων αυτών, καταλάβαμε -για πολλοστή φορά- ότι αυτή εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από προκλητική αντιεπιστημονικότητα και αδιαφορία για την ουσία της υπόθεσης του πάρκου.
Αυτό είχε άλλωστε φανεί από τη μέρα σύστασης της επιτροπής στη Λότζια στις 23 Γενάρη, όπου τα μέλη της ομολογούσαν ένα-ένα με ειλικρίνεια ότι δεν έχουν διαβάσει τη Μελέτη Εφαρμογής (από τους 15 περίπου συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση, η μόνη που είχε εικόνα του περιεχομένου της μελέτης πρασίνου ήταν η γεωπόνος του δήμου που την εκπόνησε!).
Πέρασαν πάνω από 3 μήνες από τότε, η εναντίωση στο έργο "αναβάθμισης" του πάρκου αναδείχθηκε ως ένα από τα μείζονα θέματα της τοπικής επικαιρότητας, παρόλα αυτά η εικόνα που παρουσίασαν τα περισσότερα μέλη της επιτροπής δεν ήταν και πολύ διαφορετική.
Οι ειδήμονες ήρθαν λοιπόν ξανά αδιάβαστοι να επιβεβαιώσουν το διακοσμητικό τους ρόλο στην υπόθεση και η όλη εικόνα τους θα χαρακτηριζόταν αστεία, εάν το διακύβευμα δεν ήταν ένα τόσο σοβαρό θέμα, όσο το μέλλον του μοναδικού πάρκου της πόλης: έντονη δυσαρέσκεια που δεν τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να παρεμβαίνουμε (!!!), ανεπαρκής κατάρτιση, επικίνδυνη άγνοια, παραδοχή της αναρμοδιότητας τους να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχουν τεθεί όλο αυτό το διάστημα και που αφορούν την ουσία της υπόθεσης, τη Μελέτη Εφαρμογής δηλαδή και όχι τη Διαχειριστική Μελέτη με την οποία ασχολούνται.
Ευτυχώς τα λεγόμενα τους έχουν καταγραφεί από κάμερες και αναμένεται να δημοσιευτούν επώνυμα, για να μη νομίζουν ότι θα υπηρετούν τα πολιτικά τους αφεντικά ανώδυνα: η δημόσια διαπόμπευση είναι το λιγότερο που τους αντιστοιχεί και το Ηράκλειο είναι πολύ μικρό για να κρυφτείς άμα έχεις ξεστομίσει μπαρούφες μεγατόνων για ένα τόσο σημαντικό θέμα...
Μπορεί να έχουν πλέον περάσει πάνω από 4 μήνες από τότε που ξεκίνησε η εναντίωση στον παραλογισμό του περιβαλλοντικού και κοινωνικού εγκλήματος που σχεδιάζει ο δήμος, αλλά όσο επιμένει αυτός και οι πιστοί του ακόλουθοι, τόσο επιβεβαιώνεται το δίκιο του αγώνα μας.
Και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε αν αυτή η μελέτη δεν αποτελέσει παρελθόν, όπως ακριβώς και αυτή της προηγούμενης, ακόμα πιο εμπνευσμένης δημοτικής αρχής που ήθελε το πάρκο Γεωργιάδη πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Γιατί -σε αντίθεση με τους τοπικούς άρχοντες- τα δέντρα δεν είναι αναλώσιμα!"