Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στις Γούρνες (Θαλασσόκοσμος), φιλοξενεί και συνδιοργανώνει δύο αλλεπάλληλα διεθνή συνέδρια που αφορούν το μεν πρώτο σε σύγχρονες μεθόδους υποστήριξης λήψης αποφάσεων με εστίαση στο περιβάλλον και το δεύτερο στην διεπιστημονική μελέτη και διαχείριση αμμωδών παραλιών.
Α. ICDSST – PROMETHEE DAYS 2018
4th International Conference on Decision Support System Technology – ICDSST 2018
& PROMETHEE DAYS 2018
22 – 25 May 2018 – Hellenic Centre for Marine Research, Heraklion, Crete, Greece
Η επιστημονική ομάδα EWGDSS (EURO Working Group on Decision Support Systems, (https://ewgdss.wordpress.com/) δραστηριοποιείται στα πλαίσια της επιστημονικής εταιρείας EURO (www.euro-online.org), η οποία με τη σειρά της ενώνει όλες τις εθνικές Ευρωπαϊκές Εταιρείες Επιχειρησιακής Έρευνας. Κάθε χρόνο, και για πάνω από 30 χρόνια έως τώρα, η ομάδα EWGDSS οργανώνει μία επιστημονική συνάντηση όπου συζητούνται οι τελευταίες εξελίξεις επάνω σε θέματα που αφορούν τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων. Φέτος, η συνάντηση οργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στις εγκαταστάσεις του στο Ηράκλειο της Κρήτης σε συνδυασμό με την ετήσια συνάντηση PROMETHEE Days 2018, η οποία έχει ως αντικείμενο την Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων. Το κύριο θέμα της συνάντησης είναι «Sustainable Data-Driven & Evidence-based Decision Support with applications to the Environment and Energy sector» και θα λάβει χώρα από Τρίτη 22 Μαΐου έως και Παρασκευή 25 Μαΐου.
Η συνδιοργάνωση αυτή στοχεύει στην παροχή μιας πλατφόρμας επικοινωνίας για ακαδημαϊκούς, ερευνητές, προγραμματιστές και άλλους επαγγελματίες στους τομέα της λήψης και υποστήριξης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων μεθοδολογιών και τεχνολογιών Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων, καθώς και λύσεων προσανατολισμένων στις εφαρμογές. Στόχος είναι ακόμη η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, όπως και ο προσδιορισμός μελλοντικών κατευθύνσεων έρευνας και ανάπτυξης. Θα επικεντρωθεί επίσης στον ρόλο, τις ιδιότητες, τα μοντέλα και τις μεθόδους που προσφέρονται από την καθοδηγούμενη από δεδομένα διαδικασία λήψεως αποφάσεων, κυρίως στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Ποικίλοι δρώντες στους δύο αυτούς τομείς και σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης επιδιώκουν να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν υγιείς και ισχυρές πολιτικές που μετριάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μια σειρά από παραμέτρους. Τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων μπορούν να προσομοιώσουν διαφορετικά σενάρια και να προσφέρουν λύσεις σε σύγχρονα θέματα διαχείρισης που είναι γεμάτα περιττές και πολύπλοκες πληροφορίες. Τέτοιες ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις, οι οποίες εμπλέκουν μεγάλο αριθμό ατόμων και γενικότερα δρώντων με διαφορετικές ατζέντες σε περίπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, απαιτούν αντίστοιχα ισχυρά εργαλεία για υποστήριξη, όπως είναι τα σύγχρονα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων.
Το παραπάνω συνέδριο οργανώνεται με τρόπο που να μοιράζεται μια ημέρα συνεδρίου με το ακόλουθο, 8o Διεθνές συμπόσιο Αμμωδών Παραλιών
Β. ISBS 2018, VIII International Sandy Beaches Symposium
Linking knowledge to build integrated paradigms and face global change challenges
Το 8o Διεθνές Συμπόσιο Αμμωδών Παραλιών (https://isbs2018.wordpress.com/) πραγματοποιείται στο ΙΘΑΒΒΥΚ - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιέργειας του - Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στην Κρήτη ΕΛΚΕΘΕ. Από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, οι επιστήμονες που εργάζονται σε διαφόρους ερευνητικούς τομείς θα συγκεντρωθούν στις συνδριακές εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στο Θαλασσόκοσμο, στην περιχοή της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, να συζητήσουν αναδυόμενα θέματα και να συντονίσουν την επόμενη βήματα.
Κύριο θέμα της διάσκεψης θα είναι η πίεση που ασκείται στις αμμώδεις παραλίες λόγω των επιπτώσεων της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της αυξανόμενης αστικοποίησης της ακτογραμμής, οδηγώντας στην αποκαλούμενη «σύνθλιψη των παραλιών»
Αυτά τα συστήματα που συνδέουν τη γη και τη θάλασσα συχνά δεν θεωρούνται παρά μόνο σωροί άμμου. Η πραγματικότητα είναι αντίθετη από μια τέτοια αντίληψη. Οι αμμώδεις ακτές, όχι μόνο αποτελούν ρυθμιστική ζώνη που παρεμποδίζει αποτελεσματικά την διάβρωση των ακτών, αλλά αποτελεί επιπλέον ένα ζωντανό, ξεχωριστό οικοσύστημα που φιλοξενεί πολλές μορφές ζωής, χλωρίδα και πανίδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μικρά ημι-χερσαία καρκινοειδή αλλά και εμβληματικά ζώα όπως θαλάσσιες χελώνες. Είναι ένα σκληρό για τη ζωή περιβάλλον, και οι οργανισμοί που ζουν εκεί, έχουν εξελιχτεί στην πορεία εκατομμυρίων χρόνων και έχουν αναπτύξει ακριβή ρολόγια και πυξίδες, και μέσα να σκάβουν την άμμο και κρυπτικά χρώματα που τα προστεύουν από τη θέα και τους θηρευτές. Όμως αυτά τα μοναδικά οικοσυστήματα συχνά θυσιάζονται σε ένα κοντόθωρο όραμα, στην προσπάθεια μεγιστοποίησης του κέρδους που μπορεί για μικρό διάστημα να παραγάγει από μια τουριστική χρήση.
Από την άλλη πλευρά, η χρήση και διαχείριση των παραλιών από τον άνθρωπο, η αξία τους ως οικοσυστημάτων και το εισόδημα που παράγουν δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν από τους οικολόγους. Η διατήρηση του συστήματος σε υγιή κατάσταση προϋποθέτει τη συμμετοχικότητα της κοινωνίας και την υποστήριξη της τοπικής ευημερίας. Τα σύνθετα συστήματα, όπως οι αμμώδεις παραλίες, διαμορφώνονται από ένα σύνολο παραμέτρων αλλαγής (π.χ. τουριστική ζήτηση, αλλά και παράκτια θαλάσσια ρεύματα που απομακρύνουν την άμμο), τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν από γνωσιακούς τομείς που εμπλέκουν διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς σε κοινή δράση. Ο συντονισμός είναι πάντα δύσκολος αλλά είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αναδυόμενων ζητημάτων, όπως η ρύπανση από πλαστικές ύλες, χωρίς παράλληλα να σταματήσουμε την αναζήτηση νέων ειδών στο ρεπερτόριο της βιοποικιλότητας και βασικών μηχανισμών που ρυθμίζουν τη λειτουργία της οικοσυστημάτων αυτών.
Το συνέδριο ISBS αποσκοπεί να αποτελέσει πλατφόρμα για διάλογο. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται και οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν θα καθοδηγήσουν την έρευνα σε παγκόσμια κλίμακα για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν η διεθνής ομάδφα ειδικών του τομέα αυτού ομάδα θα συναντηθεί εκ νέου. Η εκδήλωση αυτή είναι ωστόσο ξεχωριστή: ενώ η πλειοψηφία των ερευνητών και των συμμετεχόντων (και των δεδομένων που φέρνουν) προέρχονται από ωκεάνιες ακτές, το VIII ISBS φιλοξενείται στις όχθες της Μεσογείου, για να ρίξει φως σε μια περιοχή που έχει παραμεληθεί μέχρι στιγμής και να δώσει ιδιαίτερη σημασία για νησιωτικά συστήματα όπως η Κρήτη.